Cum alegi o centrala termica electrica in functie de consum

19 martie 2012 | Author:

Instalarea unei centrale termice electrice este o alegere importanta pe care consumatorul trebuie sa si-o asume in viitor, constientizand inca de la inceput costurile la care se angajeaza.

In primul rand, ca in cazul oricarei instalatii termice, eficienta tine de cateva elemente care tin de izolatie si de comportamentul utilizatorului, intelegand prin aceasta atat obisnuinta de a economisi caldura cat si caracteristicile confortului termic personal.

In mod normal, temperatura din casa are valori intre 18 si 23 de grade Celsius, aceste valori reprezentand, in majoritatea cazurilor, intervalul cel mai cuprinzator in care se incadreaza confortul termic personal. In ceea ce priveste izolatia termica, aceasta este de mai multe tipuri si are influente diferite asupra temperaturii interioare: vata minerala, lemn stratificat sau polistiren, la care se adauga si montarea corecta a unor ferestre de geam termopan, inchiderea spatiilor exterioare precum terasa sau balconul, eventual chiar incalzirea lor. In plus, temperatura interioara depinde si de gradul de incalzire a spatiilor cu pereti comuni, precum apartamentele vecine sau spatiile comune ale blocului. Multi constructori recomanda o izolatie de vata minerala sau polistiren, tinand cont ca 3 cm de astfel de materiale izoleaza termic mai bine decat 40 de cm de perete de caramida.

Un calcul corect al consumului unei centrale termice electrice porneste de la situatia optima, in care factorii care influenteaza temperatura interioara au valoare nesemnificativa.

Alegerea unei centrale termice electrice este extrem de importanta, de asemenea, si este direct legata de suprafata care se doreste sa fie incalzita. Supradimensioare unei centrale termice electrice duce, evident, la un consum mai ridicat. De aceea, centrala trebuie sa aiba o putere suplimentara cu maxim 10% mai mare decat necesarul de incalzire.

Un rol important in determinarea consumului unei centrale termice electrice este jucat si de zona si amplasarea cladirii in care se doreste a fi realizata instalatia. Exista zone ale tarii in care temperatura este mult mai scazuta si pentru perioade mai mari de timp. In plus, cladirile izolate vor avea o pierdere mai mare de caldura iar coeficientul de corectie va fi mai mare.

Astfel, in principiu, pentru un apartament de aproximativ 70 mp, necesarul de caldura estimat variaza intre 5,5 kW si 9 kW. Cu cat creste suprafata sau conditiile prezentate mai sus nu sunt respectate, discutam despre un necesar mai mare.

Calculele estimative de consum lunar pentru centrale termice electrice de diverse dimensiuni sunt de aproximativ 850 kW pentru o centrala de 6 kW; peste 1200 kW pentru o centrala de 9kW; aproximativ 1600 kW pentru o centrala electrica de 12kW; aproape 2200 kW pentru una de 15kW; 2500 kW pentru una de 18 kW; 2650 kW pentru o centrala termica electrica de 21kW; peste 3100 de kW pentru o centrala ede 24kW si pana la 3700 de kW pentru o centrala termica electrica de 28kW.

Costurile consumului lunar se calculeaza in functie de tipul de abonament existent pentru fiecare utilizator. Recomandarea noastra este de a utiliza o solutie de automatizare cu termostat pentru instalatie care sa regleze temperatura dorita si sa reduca din costurile de energie.

1 comentariu
  1. centralistul

    Puterea termica a centrale termice este data de necesarul de incalzire, asa este. Acesta se calculeaza conform cu STAS 1907 si este un calcul laborios. Articolul este un punct de plecare pentru neinitiati insa pentru o solutie fiabila va trebui o documentare mai serioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>