Energia termica, Cenusareasa energiilor utile

29 februarie 2012 | Author:

Pe masura evolutiei cunostintelor umane potentialul general al omului a fost majorat de utilizarea diverselor forme de energie , pe de o parte la crearea conditiilor de viata si pe de alta parte la cresterea  productivitatii activitatii umane. Cea mai veche forma de energie utila a fost energia termica descoperita ca extreme de folositoare inca de la inceputurile existentei umane.

Energia termica necesara vital existentei umane inregistreaza in prezent costuri care depasesc suportabilitatea finaciara pentru un procent de peste 30% din populatia Romaniei impunand acestei categorii sociale statutul European de populatie saraca energetic  (ponderea costului energiei consumate anual  depaseste 15% din venitul anual al familiei.)

Evolutia tehnologiilor a condus la actuala formula universal recunoscuta ca eficienta , cea a producerii transportului distributiei si furnizarii energiei termice la tarife scazute in conditii de costuri minimale.

Conform pricipiului Carnot calitatea energiei termice este data de nivelul ei de temperatura atinsa in procesare. O temperatura de peste 1500 de grade Celsius este definitorie randamentelor de transformare in energie mecanica la motoarele termice sau in cazanele energertice apartinad producatorilor de energie electrica . Energia termica poate fi produsa la orice nivel energetic . Avantajul cogenerarii care aduce nivelul termic al energiei termice la circa 120 grade este de fapt si motivul tehnic teoretic  al realizarii costurilor celor mai reduse in cazul cogenerarii .

Cogenerarea – solutia de producere a energiei termice pentru populatie

 

In tehnologia curenta a cogenerarii constatam ca o simpla manevra aplicata oricarui grup energetic in procesul cogenerarii, simplificata la mentinerea productiei de energie electrica si modicficarea producerii energiei termice, conduce la o marcare de consumuri de energie primara la nivelul a de 2,5 pana la de 3 ori mai mici comparative cu consumul arderii in cazanele centralelor murale.  Acest fapt surprinzator pentru neinitiati se va demonstra intr-un articol viitor .

 

De ce platim cat nu face?

Plecand de la conceptul prin care cogenerarea este solutia cea mai economica de producere a energiei pentru incalzire si adaugand cunostintele recente ale ingineriei energetice legate de valorificari energetice terte, ajungem la concluzia ca: principala sursa de energie ieftina destinata incalzirii populatiei este data de deseurile menajere . Acestea, procesate termic in instalatii recent tehnologizate cu dispozitive, elimina aproape complet orice emisie de materiale poluante rezultate din arderea acestora . Astfel, orasele pot fi alimentate termic prin retele de distributie pe suport de apa calda devenind orase cu impact negativ redus asupra mediului.

 

Sarcina asigurarii pentru populatie a energiei termice , azi energie vitala , revine conform legii administratiilor locale , conform cu LEGEA 325/2006. Aceasta lege nu este aplicata corespunzator de Ministerul Administratiei si Internelor. In aceste conditii au aparut derapaje majore care au condus la cresteri necontrolate si nejustificate de tarifuri aplicate populatiei . Consecintele incalcarilor legii energiei termice de catre MAI sunt percepute de populatie ca deficiente ale sistemului de producere distributie si furnizare de energie termica destinata populatiei. Una din consecintele directe ale acestei perceptii este debransarea masiva a consumatorilor de la sistemele centralizate cu cogenerare .

(va continua)

 

 

 

 Tudor Popescu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>