Opinia specialistului: Noul Comitet de Reglementare al ANRE, misiune (im)posibila

6 iunie 2012 | Author:

Parlamentul va alege.. cap sau „cap”

Schimbarile aduse de noua Lege a energiei nu au ocolit Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE), care, pentru prima data de la infiintare, va trece sub controlul Parlamentului. Asa cum am precizat si intr-un articol anterior, implicatiile unei asemenea decizii schimba multe din regulile actuale ale pietei de energie, prin eliminarea influentei politicului, dar, mai ales prin aparitia transparentei.

Cu toate acestea, in continuarea analizei noastre asupra modului de functionare al ANRE ne vom opri la rolul Comitetului de Reglementare, un fel de “creier limpede” al Autoritatii, despre care pana acuma nu s-a spus nimic. Alegerea “capului” ANRE se va face, in noua conjunctura, de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmand ca membri sa fie aprobati apoi tot de catre Parlament. Pare un pas inainte, prin comparatie cu numirea Comitetului de Reglementare de catre o singura persoana.

Încercam sa intram si in mai multe amanunte. Cum vor fi numiti membri Comitetului, pe ce criterii?. Conform noii Legi ” exclusiv pe baza experientei si calificarii tehnice prevăzute la alin.(15)”, tinandu-se cont de o ” bună reputatie si de pregatirea profesionala in domeniul tehnic, economic sau juridic, avand experienta de minimum 7 ani în sectorul energetic”.
Bun si acest pas, comparativ cu ce a fost, cu toate ca ni se pare inca incomplet.
Experienta este data de acumularea de cunostinte in timp. Multi dintre cei numiti pot cunoaste domeniul, insa putin au dovedit in cazurile precedente ca au si discernamant, putere de sinteza si mai ales aplecare spre interesul public, in detrimentul interesului personal.

Ce inseamna ” buna reputatie” pentru politicienii ce decid (membri Parlamentului)? Cum detectam buna reputatie in Romania de azi ?, sunt doar doua intrebari la care nu le cunoastem raspunsul. Ne este teama ca la „buna reputatie” va cantari mai mult gradul anterior de mediatizare a persoanei, decat realizarile sale pentru societate, sau pentru profesia in care a activat. Sunt dese cazurile cand persoane cu bani, pile sau slugarnice au beneficiat de mediatizare, fiind trimisi de puternicii zilei in functii cheie, in care nu au fost altceva decat niste executanti.

Desigur, in schimbul serviciilor, respectivele persoane (este cazul concret al sefilor de la ANRE) au efectuat cele mai importante deplasari in strainatate, au fost primii la recompense, dar nu au avut nici o responsabilitate pentru lipsa de solutii corecte si trainice in piata de energie. In context, ne intrebam daca fostii membri ai CR (Comitetului de Reglemenatre) se incadreaza la categoria “buna reputatie”?, atata vreme cat ANRE nu a dovedit nici initiativa si nici independenta fata de politic.

Sa ne aducem aminte de principalele decizii ce tin de ANRE.

Un prim caz ar fi al reglementarilor din domeniul energiilor regenerabile, care avantajeaza pe pe cei cu bani, investitorii, în defavoarea consumatorului de rand. Problema supra compensarii, desi relevata de presa de peste 3 ani, a fost ignorata de membri CR pana mai ieri, cand au simtit ca opina publica se poate impune.
Un al doilea aspect este cel privind asa zisa piata reglementata, care, in realitate, este planificata centralizat de catre ANRE. Exact acolo unde nu este concurenta comerciala, ci planificare centralizata, s-a aplicat „secretul comercial” si s-au dat decizii „confidentiale” nepublicate. Atentie, vorbim  despre o piata care acopera aproape  50% din productia de energie electrica a tarii, iar deciziile numesc producatorul, vanzatorul, cantitatea, pretul si cumparatorul furnizor.

Deoarece acesti „capi” din ANRE nu au cedat treptat acest instrument de putere, industria producatoare a fost adusa intr-o situatie jalnica si consumatorul roman este in pericol de a plati amenzi deosebit de mari catre Uniunea Europeana.
Date fiind serviciile facute de astfel de „capi” ai ANRE puterii politice este foarte probabil ca aceleasi persoane să fie agreate in continuare de catre clasa politica, ca fiind numite ”exclusiv pe baza experientei si …. cu o buna reputatie”.

Pentru cele cateva considerente amintite mai sus, ne intrebam daca se va cauta un cap adevarat pentru ANRE, sau un „cap” in sensul englezesc curent, adica un capac.

G.B

1 comentariu
  1. Va faceti iluzii ca trecerea ANRE in subordinea Parlamentului va scapa institutia de politizare. Dimpotriva, daca intreaga conducere si membri comitetului de care vorbit vor fi desemnati de parlament, este evident ca fiecare partid isi va impune proprii servanti. tare curioasa o sa fiu cand o sa-si numeasca Dan Diaconescu (Partidul Poporului) unul sau mai multi reprezentanti la ANRE. Cred ca o sa ne prapadim de ras. Dar asta nu-i un caz singular. Sa vad atunci specialistii de buna credinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>