Romelectro, angajamentul de ordine pentru 2017: consolidarea afacerilor si dublarea principalilor indicatori financiari
Intre putinele companii cu capital privat romanesc care reusesc sa mai activeze si pe pietele internationale, candva de traditie pentru Romania, grupul Romelectro deschide perspective de invidiat si mai ales de urmat si pentru alte societati din domeniul energetic, care nu vad mai departe de granitele nationale. Pentru ca de 27 de ani incoace, proiectele de anvergura in sistemul energetic romanesc lipsesc aproape cu desavarsire, in ciuda faptului ca detineam integral, de la faza de proiectare si pana la cea de executie, intregul ansamblu de mecanisme necesare, Romelectro s-a vazut obligata sa se reorienteze catre pietele straine, acolo unde concurenta este una extrem de acerba. Desigur, nu mai putem discuta despre un leadership, asa cum se intampla in urma cu peste 30 de ani, cand Romania construia complexuri industriale in zona Golfului, de la zero: fabrici de ciment, combinate chimice, centrale electrice etc, dar faptul ca Romelectro reuseste sa fie parte contractanta in proiecte energetice de anvergura dovedeste ca inteligenta romaneasca poate avea inca valoare.
Mai mult decat atat, Romelectro isi propune un obiectiv extrem de greu de atins, respectiv acela de a deveni un hub de firme romanesti pe pietele internationale, dat fiind faptul ca in economia romaneasca inca mai functioneaza firme capabile sa joace un rol important pe pietele internationale. “In functie de client si oferta atragem alaturi de noi nu numai firmele din grup, dar si multe alte firme cu capabilitati de proiectare, fabricatie, constructii, executie, montaj, punere in functiune. Aceasta politica ne permite sa ne extindem in pietele adiacente, cum ar fi piata de petrol, gaze si apa“, daclara la o intalnire cu presa Cristian Secosan, director general al grupului Romelectro. Prin comparatie am aminti ca si in domeniul nuclear am detine o pozitie asemanatoare, motiv pentru care continuarea Programului nuclear este o necesitate pentru Romania.
Sigur, grupul Romelectro este departe de a se compara cu gigantii economici occidentali care stapanesc piata de profil mondiala. Faptul ca reuseste insa sa devina partenerul acestor giganti este cu siguranta un castig. Exemplul cel mai relevant in acest sens este cel legat de constructia centralei Burullus din Egipt, unde Romelectro deruleaza un contract de executie alaturi de SAEM Energomontaj, o alta companie romaneasca cu traditie in pietele Orientului. Ar trebui sa mentionam ca Egiptul are in constructie trei termocentrale pe gaze in condensatie care vor fi cele mai mari din lume, respectiv 4800 MW fiecare. Prin comparatie, aceste centrale vor produce cam jumatate din consumul anual al Romaniei.
Din fericire au inceput sa apara cateva lucrari de investitii si in sectorul energetic romanesc, unde Romelectro este deja prezent:
– statia electrica Bradu (400/220/110/20 kV), apartinand CNTEE Transelectrica, una dintre cele mai mari din sistemul electroenergetic national. Axul de 400kV Anina – Resita – Portile de Fier, din care linia Anina – Resita este finalizata, lucrare importanta pentru consolidarea Sistemului Electroenergetic National (SEN), de inchidere a inelului de 400kV, esentiala pentru interconexiunea cu Serbia;
– -hidrocentrala Stejaru, ce insumeaza o putere instalata de 210MW Proiectul de reabilitare integrala a centralei;
– amenajarea hidroenergetica pe raul Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbesti, care mai cuprinde doua centrale – CHE Dumitra, CHE Bumbesti – si o microhidrocentrala la Livezeni. Acest proiect necesita solutii de mare tehnicitate, precum evacuarea puterii de la CHE Dumitra, printr-un cablu submersibil ce trece prin galeria de aductiune de la centrala, pana la barajul Livezeni, pe o lungime de 7 km.
– termocentrala Iernut – grup nou pe gaze in ciclu combinat, de 430MW, cel mai mare proiect nou de energie electrica promovat si demarat de o firma de stat dupa 1989 (Romgaz).
Ca o concluzie, Romelectro, cel mai mare contractor general de proiecte complexe de energie cu capital autohton, a incheiat anul 2016 cu un profit de circa 1 milion de euro, la o cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro (cifre neauditate). Pentru acest an, compania isi propune consolidarea afacerilor in calitate de contractor general, atat pe piata interna, cat si internationala, si o dublare a principalilor indicatori financiari.
Cristian Secosan, director general Grupul ROMELECTRO: “Anul 2016 a fost unul bun pentru ROMELECTRO, am continuat re-ingineria interna, am accelerat actiunile de expansiune pe piete externe, astfel incat afacerile in 2017 vor fi semnificativ mai mari fata de anul trecut. Pe piata externa suntem prezenti in Kosovo si Egipt, unde am infiintat cate o sucursala, si in Arabia Saudita, unde am infiintat o filiala la care suntem actionar majoritar. Incercam sa ne stabilizam cat mai bine in anumite regiuni de pe glob, unde sunt proiecte pe profilul nostru, iar apoi sa ne extindem. In privinta pietei interne, aceasta inca sufera din lipsa marilor investitii in sectorul energetic. In afara de proiectul Romgaz de la Iernut (licitatie pe care am castigat-o anul trecut si la care deja am inceput proiectarea), investitiile in sector s-au redus simtitor incepand cu anul 2009.”
Grupul ROMELECTRO este cel mai important contractor general cu capital integral romanesc. Din Grup fac parte:
Romelectro SA, investitor si dezvoltator de proiecte complexe de energie, producere (termo, hidro, regenerabile), transport si distributie ale energiei electrice, precum si de proiecte de infrastructura si din industriile neenergetice.
ISPE, Institutul de Studii si Proiectari Energetice. Infiintat in anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul national de electrificare, ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic National din Romania, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, statiile si liniile electrice si sistemul in ansamblu.
CELPI – contractor de productie, montaj si testari mecanice a structurilor metalice pentru stalpi de energie electrica si telecomunicatii.
Electromontaj Carpati Sibiu – contractor de lucrari de montaj instalatii electrice si de automatizare.
Romelectro Arabia LLC, entitate privata juridica saudita, la care Romelectro SA este actionar majoritar, prin care Grupul actioneaza in Regatul Arabiei Saudite si in alte tari din Golf.
Romelectro mai are doua sucursale, Romelectro Egypt Branch si Romelectro Kosovo Branch, infiintate pentru derularea contractelor de executie adjudecate in aceste tari.
Deci voi sunteti mafiotii care distrug Defileul Jiului, si va mai si laudati!
http://www.romaniacurata.ro/campanie-de-exterminare-a-jiului-superior/