Chinezii care vor intra in actionariatul KazMunayGaz au proiecte majore la Rompetrol
China Energy Company Ltd. (CEFC), viitorul actionar principal al KazMunayGas International, intentioneaza sa faca investitii pentru imbunatatirea activelor existente ale KMGI (fostul Rompetrol Group), dar si pentru achizitia de noi active, in acest sens urmand sa ofere o finantare de trei miliarde de dolari, dupa stabilirea planului de afaceri pe cinci ani, a declarat, saptamana trecuta, Du Liefen, board director of CEFC, la o intalnire cu presa din Romania organizata cu ocazia Expo Astana 2017.
“CEFC a promis ca, atunci cand planul de afaceri pentru cinci ani este stabilit, atunci CEFC va oferi o finantare de trei miliarde de dolari in 5-10 ani. Aceste resurse si capital vor ajuta KMGI sa devina o platforma energetica si investitionala in urmatorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru imbunatatirea activelor existente, dar si pentru achizitia de noi active in vederea eficientizarii activitatii”, a spus Du Liefen.
Ea a afirmat ca aceasta cooperare dintre CEFC si KazMunayGas International poate “complementa” punctele forte ale fiecaruia si poate contribui nu numai la valoarea economica a Romaniei, dar poate aduce si oportunitati de angajare, dar a subliniat insa ca asteapta de la Guvernul roman un mediu politic si economic stabil.
“Ceea ce speram din partea guvernului roman este un mediu politic si economic stabil. In acest sens, avantajele complementare dintre cele doua companii vor aduce cu siguranta o mai buna dezvoltare a KMGI. Aceasta imbunatatire a capacitatii rafinariei KMGI va aduce bineinteles o crestere a taxelor colectate si mai multa valoare sistemului energetic de cerere si oferta din Romania” a precizat Du Liefen.
Cu privire la domeniile in care CEFC este interesat sa faca investitii la KMGI, Du Liefen a mentionat partea de distributie.
“Dupa cum probabil cunoasteti, capacitatea de rafinare a KMGI este mai mare decat capacitatea sa de vanzare cu amanuntul. Speram ca KMGI sa aiba un lant de desfacere mai rezonabil, Guvernul roman poate oferi mai multe locuri pentru construirea de statii de alimentare pentru KMGI, acest lucru putandu-ne oferi mai multe oportunitati de a investi in reteaua de statii de alimentare si reteaua de gaze naturale, precum si logistica. Echilibrul dintre rafinare si marketing poate fi unul mai rezonabil” a explicat oficialul CEFC.
Evidentiind impactul investitiilor CEFC, Du Liefen a dat drept exemplu cazul companiei Dyneff, la care a achizitionat, in decembrie 2015, un pachet de 51% din actiuni de la KMGI. Potrivit afirmatiilor sale, intr-un an si jumatate performantele Dyneff s-au imbunatatit semnificativ, in 2016 volumul vanzarilor depasind trei milioane de metri cubi, ceea ce reprezinta o crestere cu 9% fata de 2015, in timp ce rezultatul net inregistrat in anul 2016 a fost de 5,95 milioane, ceea ce reprezinta un record istoric si o crestere de 117% comparativ cu 2015.
“CEFC isi doreste sa utilizeze pe deplin avantajele sale, resursele, mecanismele si brandul sau pentru a crea din Initiativa One Belt One Road un lant energetic bine organizat si integrat…Daca primim acordul autoritatilor guvernamentale romanesti, atunci vom intra in posesia a 51% din actiunile KMGI si asupra rafinariilor, a celor 1.000 de statii de alimentare din tarile vecine si asupra sistemului logistic ce poate duce la sporirea lantului valoric a CEFC”, a precizat doamna Du Liefen.
Compania Nationala KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) si CEFC au semnat in decembrie 2016, la Bucuresti, un acord care atesta angajamentul de a efectua tranzactia de cumparare a 51% din actiunile KMGI de catre compania chineza. Tranzactia este asteptata sa se finalizeze in acest an, dupa obtinerea tuturor aprobarilor necesare incheierii tranzactiei.
Detinut integral de compania petroliera KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent in 11 tari si detine rafinariile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din Romania) si Vega Ploiesti (cea mai veche rafinarie in functiune), dar si retele de distributie de carburanti (Rompetrol) in Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franta si Spania.
CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca baza domeniul energiei si a finantelor. CEFC detine 2 grupuri si 7 companii de investitii, o companie de top listata la bursa din China, cat si actiuni in multe companii internationale cu listari pe bursa. Grupul are in jur de 30.000 de angajati in 23 de tari de pe glob si in 2016 a realizat veniturile operationale de 38,9 miliarde de euro.