0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Pentru cine se pregateste criza gazelor din iarna ce vine?

Posted On 12 noiembrie 2017
By : Dumitru Chisalita
Comment: 1
Tag: frnizori gaze, Gazprom, import gaze, inmagazinare gaze, OG 64/2012, piata de gaze, pret gaze

Am subliniat in ultimele articole ale publicatiei noastre ca s-a instituito panica mediatica pe cele mai importante piete energetice ale Romaniei. Dupa o falsa explicatie a creterii pretului curentului a urmat o adevarata campanie pe marginea cresterii pretului la gaze si, mai ales, a dependentei Romaniei de gazele de import. Asa cum am procedat in cazul energiei electrice, unde ma aratat pe larg care este realitatea pietei, asa vom proceda si in cazul pietei de gaze. Publicam astazi o analiza de exceptie a domnului Dumitru Chisalita, care ar trebui sa lumineze multi panicati.

Criza, pret si gaze

Anii intregi de „liniste” mediatica privind gazele naturale, au fost inlocuiti de o ”neliniste”, tot mediatica, in ultimele saptamani. Analizele au fost inlocuite de anchete. Expertiza s-a substituit barfelor. Tema gazelor a devenit un subiect la ordinea zilei, pe care se incaiera nationalistii, ziaristii etc. in datul cu parerea privind independenta energetica, criza gazelor, neinmagazinarea gazelor, cate burse sa existe in Romania, cresterea pretului gazelor etc.

Va propun o analiza a elementelor vehiculate, pentru a putea identifica fake news, persuasiunea si adevaratii beneficiari ai acestei stari create artificial, deoarece cu siguranta perdantii vor fi consumatorii.

 Va fi o criza a gazelor in iarna 2017-2018?

Potrivit estimarilor ANM, ne vom confrunta cu temperaturi foarte scazute in aceasta iarna, aprecindu-se ca va fi o situatie similara cu iarna anului 2012 (cea mai friguroasa din ultimele ierni). Avand in vedere ca actuala infrastructura de transport-inmagazinare-distributie a fost conceputa inainte de 1989, pentru o cu totul alta structura de consum, respectiv un nivel de variatie a cererii la nivel national de la 1:2 inainte de 1989, la o variatie a cererii de 1:8 in prezent. Neadaptabilitatea infrastructurii din sectorul gazelor naturale la cerintele din prezent, determina faptul ca orice scadere a temperaturii medii zilnice pe tara sub -15 C, mai mult de 3 zile consecutive, va aduce o stare de alarmare, respectiv aparitia unui deficit pe piata de gaze. Deficitul de gaze este acoperit din gaze din import. Pe masura ce numarul de zile de frig creste, deficitul zilnic de gaze creste, putand ajunge pana la un nivel de 35%. Aceste gaze in mod normal, sunt disponibile a fi importate din Rusia, exceptia putand sa o faca existenta unor defectiuni in sistemele de transit din Ucraina si Moldova; indisponibilitatea momentana a acestor gaze din import, urmare a necesitatii satisfacerii cererii din contractele existente; existenta unei crize similare celei din anul 2009. Apreciez ca in iarna 2017-2018 nu sunt premise a exista situatiile descrise anterior, astfel exista probabilitatea mare ca in situatiile de varf de consum din iarna 2017-2018 sa fie doar necesara achizitionarea de gaze din import la un pret care poate sa fie cu 20-30% mai mare decat pretul pietei din Romania.

In concluzie, in opinia mea, previzionarea unei crize in iarna 2017-2018 este mica, fiind o alarma neintemeiata.

De ce este nevoie sa se lanseze astfel de stiri? Se foloseste o situatie de deficit surse interne – cerere, care in fapt se repeta an de an, pentru a invoca un fals pericol pe care l-a introdus OUG 64, acela de liberalizare a pietei gazelor naturale si a motiva interventia legislativa de reimpunere a unui control in piata, control care 17 ani a permis derularea de jocuri de culise.

 Dezbaterile aprinse privind o posibila criza a gazelor, sunt realizate pentru a atrage atentia Gazprom?

Cea mai mare companie de gaze din lume are suficienti experti neavand nevoie de sprijin din Romania in a-i previziona potentialele cantitati pe care le vor desface in aceasta iarna in Romania si a I se oferi ajutor in prognozarea preturilor. Romania, este si va fi dependenta de gaze de import (cel putin in urmatorii 5 ani) in perioada iernii urmare a imposibilitatii asigurarii gazelor la nivelul zilelor cu varf de consum (zilele foarte friguroase). Daca noi negam aceasta realitate, expertii rusi cunosc prea bine aceasta realitate. In lipsa acceptarii acestei realitati si a contractarii gazelor naturale doar in momentele aparitiei unui varf de consum, varf de consum care statistic s-a dovedit ca se suprapune cu un deficit de gaze la nivelul multor regiuni din Europa, si determina achizitionarea in fiecare an a celor mai scumpe gaze, exclusiv datorita momentului cand se face achizitia.

In concluzie, in opinia mea afirmatiile despre o posibila criza a gazelor, sunt realizate pentru a atrage atentia Gazprom si sunt un Fake News.

De ce este nevoie sa se lanseze astfel de stiri? Se foloseste Bau-Bau-ul Gazprom pentru a pregati o masura dorita in piata: convingerea populatiei asupra normalitatii cresterii pretului gazelor!

Exista suficiente gaze in depozitele de inmagazinare?

Comparativ cu iarna 2011/2012, perioada invocata de ANM ca fiind elementul de comparatie al iernii urmatoare, exista mai putine gaze depozitate. Chiar daca s-ar fi inmagazinat tot atatea gaze naturale sau chiar daca s-ar fi inmagazinat o cantitate de gaze egala cu capacitatea actualelor depozite, tot ar fi trebuit sa se importe gaze. Astfel, analizand trendurile de consum zilnic prognozate pentru iarna 2017-2018 (scenariul consumului similar cu iarna 2011/2012), coroborate cu minimizarea costurilor de inmagazinare si implicit a pretului la consumatorii finali cantitatea inmagazinata in acest an este una optima. Daca s-ar fi inmagazinat o cantitate mai mare de gaze oricum ar fi fost necesara achizitionarea de gaze din import, dar rezultatul ar fi fost o dubla crestere a pretului gazelor naturale, una determinata de achizitia de gaze din import la varf de consum si una de acoperirea costurilor cu gazele naturale inmagazinate si neextrase.

In concluzie, in opinia mea, afirmatiile ca nu sunt suficiente gaze in depozitele de inmagazinare, iar acest fapt va determina o posibila criza a gazelor si cresterea pretului sunt un Fake News.

De ce este nevoie sa se lanseze astfel de stiri? Se foloseste ideea de management defectuos – neinmagazinarea unor cantitati suficiente de gaze, ca fiind motivul care ne obliga sa cumparam gaze din import si astfel se identifica vinovatii pentru cresterea pretului gazelor. Psihologic este mai usoara acceptarea de catre populatie a unui fapt – cresterea pretului gazelor – atat timp cat se gaseste si pedepseste vinovatul.

 Va creste pretul gazelor cu 50% in aceasta iarna?

Un element puternic vehiculat este faptul ca ne vom confrunta cu o crestere a pretului gazelor naturale. Acest element este corect, cresterea pretului gazelor naturale in iarna 2017-2018 va exista. Corect este ca sa se cunoasca principalele motive care vor determina aceasta crestere:

  • Metodologia pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale, folosita de 10 ani in Romania,
  • Lipsa „Normelor de aplicare a noii legi a gazelor” (legea gazelor modificata prin OUG  64), care desi ar fi trebuit sa fie realizate pana la 30 noiembrie 2016, ele nu exista, si astfel nu apare obligatia furnizorilor sa faca dovada achizitionarii gazelor naturale in conditii de  minimizare a costului resurselor alocate.
  • Incapacitatea unei infrastructuri (transport-distributie) invechite, neadaptata de loc in ultimii 50 de ani necesitatilor prezente, sa valorifice la maxim resursele romanesti de gaze si obligarea astfel a consumatorilor de a apela la importuri.
  • Achizitionarea de gaze din import doar in perioadele cu varf de consum, atunci cand preturile sunt foarte mari
  • Legislatie primara si secundara, care permite escaladarea preturilor si tarifelor la consumatorul final.In concluzie, in opinia mea, afirmatiile ca va creste pretul mediu al gazelor in iarna 2017-2018 cu 50% sunt un Fake News. Care este adevaratul rol al Proiectului Mediatic GAZELE NATURALE 2017?Haosul de pe piata de gaze care a fost crescut puternic anul acesta, prin manifestarea unor institutii cu rol legiuitor, este crescut in continuare saptamana de saptamana prin Proiectul Mediatic GAZELE NATURALE 2017, alungand orice potential jucator de gaze de talie mondiala si europeana, singurii care ar putea determina in mod real realizarea unei burse de gaze reala si functionala in Romania. Astfel, tara este impinsa sa perpetueze Haosul din Piata, cu distrugerea totala a increderii fata de piata de gaze, eliminarea a cat mai multi din actuali furnizori de gaze si cresterea pe termen lung a influentei gazelor rusesti.
  • Perioada cuprinsa intre inceperea Liberalizarii pietii de gaze naturale si aparitia OUG 64 (in fapt prezent), a fost un adevarat El Dorado pentru unele firme din Romania, legislatia emisa fiind de partea lor. Pericolul eliminarii parghiilor care instaurau „oligopoluri legale” pe piata de gaze din Romania, risca sa se reflecte in scaderea profitului lor. Astfel, aceste firme incep sa reactioneze folosindu-si „acoperitii” din societate. Dorinta anumitor firme furnizoare de gaze, este perpetuarea situatiei din present un numar cit mai mare de ani.
  • De ce este nevoie sa se lanseze astfel de stiri? Se foloseste metoda persuasiva prin care dupa ce se invoca o mare crestere de pret, care este puternic contracarata, populatia va accepta usor o mica crestere de pret (adica cresterea de pret care se dorea de la inceput)!
  • Chiar si asa, apreciez ca pretul mediu al gazelor naturale (marfa), pe piata de gaze din iarna 2017-2018 nu poate creste cu mai mult de 15% (fata de pretul mediu al gazelor din vara) nici in cel mai groaznic scenariu.In concluzie, in opinia mea, afirmatiile ca va creste pretul mediu al gazelor in iarna 2017-2018 cu 50% sunt un Fake News.De ce este nevoie sa se lanseze astfel de stiri? Se foloseste metoda persuasiva prin care dupa ce se invoca o mare crestere de pret, care este puternic contracarata, populatia va accepta usor o mica crestere de pret (adica cresterea de pret care se dorea de la inceput)!

    Care este adevaratul rol al Proiectului Mediatic GAZELE NATURALE 2017?

    Perioada cuprinsa intre inceperea Liberalizarii pietii de gaze naturale si aparitia OUG 64 (in fapt prezent), a fost un adevarat El Dorado pentru unele firme din Romania, legislatia emisa fiind de partea lor. Pericolul eliminarii parghiilor care instaurau „oligopoluri legale” pe piata de gaze din Romania, risca sa se reflecte in scaderea profitului lor. Astfel, aceste firme incep sa reactioneze folosindu-si „acoperitii” din societate. Dorinta anumitor firme furnizoare de gaze, este perpetuarea situatiei din present un numar cit mai mare de ani.

    Haosul de pe piata de gaze care a fost crescut puternic anul acesta, prin manifestarea unor institutii cu rol legiuitor, este crescut in continuare saptamana de saptamana prin Proiectul Mediatic GAZELE NATURALE 2017, alungand orice potential jucator de gaze de talie mondiala si europeana, singurii care ar putea determina in mod real realizarea unei burse de gaze reala si functionala in Romania. Astfel, tara este impinsa sa perpetueze Haosul din Piata, cu distrugerea totala a increderii fata de piata de gaze, eliminarea a cat mai multi din actuali furnizori de gaze si cresterea pe termen lung a influentei gazelor rusesti.

     

Articole pe aceeasi tema

  • O victorie tardiva, trista si cu posibile consecinte: obligativitatea inmagazinarii gazelor naturale a fost anulataO victorie tardiva, trista si cu posibile consecinte: obligativitatea inmagazinarii gazelor naturale a fost anulata
  • Pretul gazelor pe piata Spot a Bursei Romane de Marfuri a scazut la minimul ultimelor 6 luni. Sa nu ne amagim, minunea nu va dura multPretul gazelor pe piata Spot a Bursei Romane de Marfuri a scazut la minimul ultimelor 6 luni. Sa nu ne amagim, minunea nu va dura mult
  • Pretul Gazelor, Buletin trimestrial: „Sfarsitul erei gazelor ieftine”Pretul Gazelor, Buletin trimestrial: „Sfarsitul erei gazelor ieftine”
  • Echilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insaEchilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insa
Despre autor
  • google-share
Previous Story

SN Nuclearelectrica nu-si poate permite un nou exod al specialistilor din industria nucleara

Next Story

Fiecare calatorie incepe cu primul pas: Hidroelectrica formeaza specialisti din randul invatamantului profesional si tehnic

Articole pe aceeasi tema

Bursa Romana de Marfuri pune la dispozitia participantilor la piata de gaze indicii ROGAS

Posted On 14 decembrie 2020
, By Redactia
0

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Posted On 9 decembrie 2020
, By Redactia

Gazoductul Balkan Stream la final

Posted On 9 noiembrie 2020
, By Redactia

One Comment

  1. TUDOR POPESCU 14 noiembrie 2017 at 07:21 Reply

    Ireprosabile ambele expuneri , atat cea semnata de Dumitru Chisalita car si cea semnata de Gabriel Dumitrascu Sigur ca ambele sunt apropiate adevarului. Ca specialist angrenat in probema gazelor consider ca astazi cu actuala clasa politica si cu nivelul, scazut al profesionistilor trebuie sa accentuam deficientele actualei stari. Personal consider ca scopul nostru benefic este : REZIDENTII ROMANIEI , INDIFERENT DE STAREA LOR MATERIALA , SA PLATEASCA PENTRU METRUL CUB DE GAZE JUMATATE DIN PRETUL EUROPEAN . SUNTEM PRODUCATORI DE GAZE !!! MERITAM DIVIDENDELE PRODUCTIEI Iata dece am abordat public teoria trecerii in custodia rezervelor de stat ,cu depozite cu tot, a celor aproape 4 miliarde de mc. ( cu depozitele mici) contand in calcule pe 3,3 . Vrem piata interna concurentiala cu monopolul depozitarii la ROMGAZ ? Pe cine pacalim? Vrem scaderea pretului platit de populatie? SIMPLU : Jonglam redeventa (aum practic inexistenta) , care devine EGALA PETRU TOTI ( cu corectiil;e individuale necesare)
    AVEM DATORIA INGINEREASCA SA MARIM EFICIENTE SI DECI SA REDUCEM COSTURIle suportate de populatie !!!

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.