0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Nord Stream 2: Arma politica a Rusiei?

Posted On 23 februarie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dependenta Europei de gazele rusesti, gazele-arma politica a Rusiei, Gazprom, Nord Stream 2

In urma cu nici trei saptamani scriam ca „implicat de cativa ani in dezvoltarea de noi gazoducte care sa aprovizioneze Europa de la Nord la Sud si sfidand toate obstacolele generate de sanctiunile economice impuse Rusiei, gigantul Gazprom este pe punctu de a-si atinge unul dintre cele mai importante obiective in Europa: demararea constructiei gazoductului Nord Stream 2, care urmeaza sa suplimenteze cantitatile de gaze rusesti catre Germania.” Acest proiect a mai depasit un obstacol dupa ce compania responsabila cu constructia a primit autorizatia necesara pentru demararea lucrarilor si operarea conductei in apele teritoriale ale Germaniei, precum si in zona de coasta din jurul orasului Lubmin, a anuntat ieri operatorul gazoductului Nord Stream 2. Iata ca lucrurile nu sunt insa atat de simple. Redam mai jos concluziile unui articol publicat in Frankfurter Allgemeine Zeitung si citat de portalul Ziare.com

aaaaaaa

Se inmultesc vocile celor care vad cu ochi critici proiectul Nord Stream 2 – si aceasta din toate taberele politice. Mai multi deputati europeni si germani vor sa impiedice construirea controversatului gazoduct. Pana la finele anului 2019, concernul energetic rusesc Gazprom intentioneaza sa incheie proiectul gazoductului Nord Stream 2. Concomitent cu gazoductul Nord Stream, dat in folosinta in 2011, va fi transportat gaz metan din Rusia peste Marea Baltica si pana in Germania.

Sapte parlamentari europeni si din Bundestag, apartinand formatiunilor politice CDU, CSU, FDP si Verzii, intre care Elmar Brok (CDU) si Manfred Weber (CSU), au apelat la guvernul federal de la Berlin, prin intermediul unui text publicat in cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), „sa ia pozitie”.

Semnatarii apelului au avertizat ca Nord Stream 2 scindeaza Europa. „Politica energetica europeana si solidaritatea fata de vecinii nostri sunt argumente contra gazoductului Nord Stream 2”, au subliniat acestia, incercand sa-i mobilizeze pe adversarii proiectului. „Speram ca va mai avea loc o dezbatere ampla in Germania si in alte tari”, a mentionat pentru DW Elmar Brok, coautor al articolului.

Gazoductul ar intari pozitia Germaniei pe piata energetica. Mai ales tarile din estul Europei se tem de pierderea incasarilor prin taxele de tranzit, de pierderea a miliarde de euro, in cazul in care conductele de gaz existente in tarile lor vor fi folosite mai putin. Multe state sunt ingrijorate si din cauza cresterii dependentei de gazul metan rusesc. Si nu putini sunt dezamagiti ca, in ciuda acestor temeri manifestate de partenerii europeni, Germania urgenteaza lucrarile la constructia gazoductului.

Si Uniunea Europeana isi face griji, considerand proiectul uniunii energetice europene amenintat. Scopul acestei uniuni ar fi tocmai reducerea dependentei de gazul rusesc. Guvernul federal sustine proiectul. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel (SPD) s-a pronuntat, in trecut, in repetate randuri in favoarea Nord Stream 2, prezentand Rusia drept tara de nadejde exportatoare de energie.

Vinerea trecuta, Angela Merkel (CDU) a declarat ca Nord Stream 2 este un proiect pur economic si, deci, o decizie de afaceri. Multi politicieni germani o contrazic pe Angela Merkel, subliniind aspectul politic al afacerii. „Energia a fost mereu si o arma politica. Putin insusi a recunoscut asta”, a explicat Elmar Brok. „De aceea, distinctia dintre politica si economie e in acest caz extrem de periculoasa.”

Relatiile germano-ruse sunt proaste in momentul de fata si din cauza sprijinului acordat de catre Moscova presedintelui sirian Bashar al-Assad. Vocile critice se pronunta impotriva extinderii raporturilor bilaterale – cel putin pe moment. Pentru ca Germania ar putea sa devina politic si economic santajabila. Verzii resping proiectul Nord Stream 2 si din motive ecologice.

Printre principalii adversari se numara Polonia, tarile baltice, Slovacia si Ucraina. Unele tari isi vad amenintate interesele de securitate, altele se tem de dezavantaje economice.Prin noua legatura directa catre Germania, gazoductele existente care traverseaza Polonia, Slovacia sau Ucraina ar putea deveni de prisos. Nord Stream 2 ar putea transporta in Germania, prin Marea Baltica, o cantitate dubla de gaz decat pana acum. Polonia dispune din 2015 de un terminal propriu de gaz natural lichefiat si nu e, ca atare, interesata de si mai mult gaz ieftin de provenienta ruseasca pe piata europeana.

Exista apoi si pericolul unei si mai pronuntate destabilizari a Ucrainei. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat in trecut ca vrea sa ocoleasca teritoriul ucrainean. Ucraina ar pierde astfel aproximativ doua miliarde de euro daca nu mai incaseaza taxe de tranzit. Andriy Kobolev, seful concernului energetic ucrainean Naftogaz, se teme chiar de o posibila actiune militara ruseasca contra Ucrainei, daca livrarile de gaz din Rusia vor ocoli tara.

Si SUA se opun proiectului Nord Stream 2, dupa cum a subliniat recent si secretarul de Stat, Rex Tillerson. Americanii cred ca Rusia s-ar putea folosi de livrarile de gaz pentru a exercita presiuni. In plus, SUA vor sa-si extinda vanzarile de gaz lichefiat pe piata europeana.
Guvernul Germaniei sustine ca prin noul gazoduct care traverseaza Marea Baltica exista un plus de siguranta in ce priveste aprovizionarea cu gaz pe continentul european. Kirsten Westphal, experta pentru probleme energetice la Fundatia pentru Stiinta si Politica (SWP) e de parere ca, sub acest aspect, proiectul ar avea sens. Caci exploatarile de gaze naturale se vor diminua in continuare in spatiul UE. Legatura mai scurta, directa dintre Rusia si Germania este un argument demn de luat in serios, mai spune ea.

Adversari precum Elmar Brok vad lucrurile altfel: „Nu exista o necesitate economica pentru Nord Stream 2”. El pledeaza pentru folosirea gazoductelor existente, extinderea altor surse de energie si cumpararea de gaz lichefiat american.

Mai poate fi impiedicat Nord Stream 2? Teoretic, da. Fiecare dintre tarile pe care urmeaza sa le traverseze (apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei si Germaniei) trebuie sa-si dea acordul. Din partea Germaniei exista o aprobare partiala a proiectului. Danemarca a adoptat o lege care interzice trecerea gazoductului rusesc Nord Stream 2 prin apele sale teritoriale. Si Comisia UE incearca sa influenteze evolutia lucrurilor. Iar in cazul SUA, sanctiunile la adresa Rusiei ar putea afecta unele firme europene care contribuie la finantarea gazoductului.

Rahel Klein

Articole pe aceeasi tema

  • Austriecii de la OMV nu mai fac schimb de active cu Gazprom, dar asta nu inseamna ca afacerile nu merg inainteAustriecii de la OMV nu mai fac schimb de active cu Gazprom, dar asta nu inseamna ca afacerile nu merg inainte
  • Nord Stream 2 incinge disputa comerciala intre SUA si GermaniaNord Stream 2 incinge disputa comerciala intre SUA si Germania
  • De la „Nu se poate fara gazele rusesti” la „Epoca gazelor rusești la final”De la „Nu se poate fara gazele rusesti” la „Epoca gazelor rusești la final”
  • Cat de reala este dorinta UE de a crea o uniune energetica europeana, sau cum unele tari merg cu viteza I si altele cu a II-a?Cat de reala este dorinta UE de a crea o uniune energetica europeana, sau cum unele tari merg cu viteza I si altele cu a II-a?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum ne-am asternut asa dormim: in cativa ani ramanem fara petrol, dar nici gazele nu mai sunt in totalitate ale Romaniei

Next Story

BRUA nu va avea soarta Nabucco, finantarea conductei este aproape asigurata

Articole pe aceeasi tema

Gazoductul Balkan Stream la final

Posted On 9 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Lumea se schimba : let’s be smart

Posted On 15 octombrie 2020
, By Redactia
1

Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor

Posted On 2 septembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.