Compania Uraniului a luat-o pe urmele CE Hunedoara: pe amandoua le paste falimentul si amandoua sunt in investigarea Comisiei Europene
Comisia Europeana a initiat o investigatie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritatile romane Companiei Nationale a Uraniului (CNU) sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Intr-o investigatie asemanatoare a intrat si Complexul Energetic Hunedoara, care a primit si el un ajutor de stat pentru salvare, restructurare etc, dar care a disparut in ceata, caci CE Hunedoara se indreapta cu pasi repezi spre faliment si doar un nou ajutor mascat dat de stat (prin trecerea in rezerva de sistem pana in 2020) mai aduce ceva maruntis companiei. Finalul este insa previzibil. Problema este ca daca se va dovedi ca ajutorul de stat nu a indeplinit normele Uniunii Europene suntem buni de plata inca odata.
Revenind la Compania Nationala a Uraniului, despre care nu se mai stie nimic dupa primirea banilor de la buget, este cat se poate de clar ca nici o masura de felul celei amintite mai sus nu are cum sa o salveze. Banii se evapora iar rezultatele sunt aceleasi, sau chiar mai grave. Toata agitatia patriotarda a politicienilor, care strigau in gura mare ca este o crima sa cumparam pulberea de uraniu de la canadieni si sa ignoram rezervele noastre nationale s-a dovedit pura propaganda. Nimeni nu mai spune nimic. Lasati ca spune Comisia Europeana.
La 12 iunie 2017, Romania a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Nationale a Uraniului SA care prevede acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub forma de granturi, de subventii, de anulare a unor datorii şi de conversie a datoriei în actiuni.
Acest plan succede unui împrumut urgent sub forma de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei) acordat pentru mentinerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.
Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit unui stat sa intervina în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiara numai în conditii specifice şi prevad, în special, conditia ca respectiva întreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca respectiva întreprindere sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale şi ca orice eventuale denaturari ale concurentei sa fie limitate.
„În acest stadiu, Comisia îşi exprima îndoiala ca ajutorul pentru restructurare propus îndeplineşte aceste conditii”, se arata în comunicatul de presa al Executivului comunitar.
Comisia Europeana precizeaza ca, în cursul investigatiei aprofundate pe care o va efectua, va analiza aspectele urmatoare: daca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fara ca acesteia sa i se acorde în continuare un ajutor de stat; daca CNU sau investitori de pe piata contribuie suficient la costurile de restructurare, garantand astfel ca planul de restructurare nu se bazeaza în principal pe fonduri publice şi ca ajutorul este proportional, precum şi daca Romania are în vedere masuri corespunzatoare pentru a limita denaturarile concurentei generate de ajutor.
Compania Nationala a Uraniului din Romania este o societate detinuta integral de statul roman, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din Romania şi productia de materii prime transformate în combustibil pentru centralele nucleare.
CNU extrage minereu de uraniu, îl proceseaza pentru a obtine octoxid de uraniu şi, dupa o rafinare ulterioara, îl transforma în dioxid de uraniu. CNU are doua unitati de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul în Crucea-Botuşana (judetul Suceava) şi o uzina de procesare-rafinare, cu sediul în Feldioara (judetul Braşov). În 2017, întreprinderea avea 772 de angajati.
În conformitate cu Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca îndeplinesc anumite conditii. Se poate acorda un ajutor pentru salvare pentru o perioada de șase luni. Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat sau trebuie sa i se notifice Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul pentru restructurare sa poata fi aprobat.
Planul trebuie sa asigure faptul ca viabilitatea întreprinderii este restabilita fara niciun alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi ca denaturarile concurentei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor masuri compensatorii.