1,39 miliarde de euro pentru România, dacă își reduce dependența energetică față de Rusia
Comisia Europeană a aprobat un nou fond pentru țările membre, în vederea reducerii dependenței energetice față de Rusia. Fondul are o valoare totală de 20 de miliarde de euro și a fost adoptat marți de plenul Parlamentului European. României i-au fost allocate 1,39 miliarde de euro din acest fond, iar Guvernul de la București are termen până la 30 aprilie să înainteze către Comisia Europeană (CE) un plan cu modul în care vrea să absoarbă, până în 2026, acești bani.
Concret, planul REPowerEU urmăreşte să reducă dependenţa energetică de Rusia şi accelerarea tranziţiei spre energia verde, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.
“Acest nou fond va funcţiona exact cum funcţionează Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă din care este finanţat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Guvernul României va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti 1,39 de miliarde euro”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.
“CE va aproba acest plan, după care guvernul va primi imediat o prefinanţare de 20% din cele aproape 1,4 miliarde, ceea ce înseamnă aproximativ 280 de milioane de euro. Sperăm că acest sprijin va veni până la finalul primăverii, deci încă în această perioadă în care preţul energiei este mare şi povara pentru oameni şi întreprinderi este, de asemenea, mare”, a mai adăugat liberalul. Acesta din urmă a subliniat însă că este important ca guvernul să depună planul naţional cât mai repede.
”Pot fi finanțate proiecte de infrastructură energetică care să ne asigure independenţa logistică de Rusia. Aici, ar fi putut să fie un terminal de gaz lichefiat la Constanţa, dar din cauză că guvernul nu a avut grijă să existe un proiect matur, s-ar putea să nu îl putem să-l finanţa. Bineînţeles, ar mai fi partea de interconectare, dacă ar mai rămâne ceva de interconectat, cum ar fi (gazoductul) BRUA. Acum ar fi momentul. Din înţelegerea mea, toate proiectele de acest tip sunt deja acoperite cu alte tipuri de finanţări, deci nu ar fi neapărat nevoie pe zona asta”, a explicat eurodeputatul roman.
De asemenea, la finanțare au acces și de proiecte de mare anvergură, de fotovoltaice, câmpuri de turbine eoliene, inclusiv pentru modernizarea locuinţelor individuale.
“Avem în România cinci milioane de locuinţe individuale care sunt într-un stadiu de deteriorare foarte mare şi care au o problemă majoră de eficienţă energetică. Cu cât te duci într-o zonă mai mare de precaritate, cu atât costul e mai mare, pentru că lumea nu a avut bani să poată să-şi renoveze casele. Există o chestiune istorică pe care REPowerEU poate să o facă, şi anume să modernizeze la standardele lui 2023, după calculele mele, măcar 10% din tot acest fond locativ din România. Ar fi o chestiune absolut revoluţionară”, a detaliat Pîslaru.