Frigul şi întunericul din Texas arată cum va fi viitorul verde al omenirii
Catalin Rechea
Postul de televiziune Weather Channel a prezentat prognoza meteo pentru luna februarie 2021 în a doua jumătate a lunii trecute. Modelele sofisticate şi deosebit de precise pe termen scurt, la fel cum sunt şi cele utilizate pentru determinarea încălzirii globale pe termen lung, arătau că temperaturile din Statele Unite vor fi peste media multianuală, în condiţiile în care zonele centrale şi de sud, inclusiv statul Texas, erau incluse în categoria “mult peste medie”.
Şi a venit februarie, iar statul Texas a intrat în frig şi întuneric pe fondul unei căderi masive a surselor de energie electrică, în condiţiile unei cereri record, care a ajuns la aproape 70.000 MW.
Bloomberg a scris că statul, al cărui nume este echivalent cu energia, s-a confruntat cu un eveniment de tip “lebădă neagră”, însă nu a fost deloc vorba despre aşa ceva.
Atât centralele electrice cât şi reţelele de distribuţie nu au fost construite să reziste în condiţii de iarnă severă, în ciuda faptului că au mai existat episoade cu temperaturi foarte scăzute în 1989 şi 2011, iar consecinţele au fost similare.
“Nu există motivaţie financiară pentru izolarea infrastructurii, iar din perspectiva unei companii care generează electricitate singura motivaţie este să aducă energia pe piaţă cât mai ieftin”, a declarat directorul unei organizaţii neguvernamentale pentru Bloomberg.
În 13 februarie 2021, guvernatorul Greg Abbott a declarat starea de dezastru pentru toate cele 254 de comitate din statul Texas, iar pe reţele sociale au apărut imagini despre dimensiunea acestui dezastru, în special rezultatele îngheţului asupra reţelelor municipale de apă şi în gospodăriile cetăţenilor.
Temperaturile extrem de scăzute pentru Texas au determinat şi oprirea rafinăriilor de petrol.
Capacităţi de procesare de peste 3 milioane de barili pe zi au fost scoase din uz, pe fondul opririi curentului electric şi a apei, după cum scrie Bloomberg.
În acelaşi timp, a fost grav afectată şi producţia de petrol, în special prin fracturare hidraulică, care a scăzut cu un milion de barili pe zi în bazinul Permian.
Căderea reţelei electrice din Texas a determinat şi întreruperea alimentării în partea de nord a Mexicului, unde centralele electrice sunt alimentate cu gaze importate din SUA.
Conform unei ştiri Bloomberg, aproape 5 milioane de gospodării şi firme din Mexic au fost afectate, iar pana de curent reprezintă un argument major în favoarea creşterii autonomiei energetice a ţării, o politică intens promovată de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.
Acesta este contextul în care administratorul reţelei electrice din Texas, Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), a decis să întrerupă alimentarea cu energie prin rotaţie, atât la nivelul consumatorilor rezidenţiali cât şi pentru firme.
Rotaţia a rămas, din păcate, doar la nivel declarativ. Pentru sute de mii de gospodării şi milioane de cetăţeni neîntreruptă a fost doar lipsa curentului electric timp de mai multe zile.
Ulterior, oficialii ERCOT au declarat, pentru ziarul Texas Tribune, că întreruperile de curent au fost necesare “pentru evitarea unei căderi catastrofale, care ar fi putut lăsa Texasul în întuneric timp de mai multe luni”.
Pentru norocoşii care au avut curent, şocul a venit după câteva zile. Newsweek scrie că un rezident din Texas a primit o factură de aproape 8.200 de dolari pentru februarie 2021, după o creştere cu circa 7.700 de dolari faţă de factura precedentă.
O persoană din Dallas a declarat pentru un post local de televiziune că a primit o factură de 17.000 de dolari, în condiţiile în care media lunară anterioară a fost de 660 de dolari, iar o familie cu o casă de 130 de mp, “utilizată la minimul posibil”, a primit o factură de 1.000 de dolari, în condiţiile în care valoarea totală a facturilor din 2020 a fost de 1.200 de dolari.
Aceste preţuri pentru consumatorii finali au fost determinate de explozia preţurilor pe piaţa en-gros, unde au ajuns până la 9.000 USD/MWh, conform cotaţiilor prezentate în timp real de ERCOT (vezi graficul).
După ce s-au menţinut la 9.000 de dolari mai bine de trei zile, preţurile electricităţii din Texas s-au “normalizat” în ultimele zile, iar cotaţiile au ajuns chiar în teritoriu negativ.
Aproape imediat după extinderea rapidă a zonelor lipsite de electricitate, numeroase voci au susţinut că înlocuirea pe scară largă a centralelor clasice cu variante “verzi”, în special centrale eoliene, a condus la această stare de lucruri.
La fel de rapid au apărut şi vocile care spuneau că vina nu aparţine centralelor eoliene, deşi aproape jumătate din puterea eoliană instalată nu a fost disponibilă, deoarece au îngheţat moriştile, conform surselor oficiale.
Datele prezentate de publicaţia Austin American-Statesman arată că 25% din puterea electrică totală de la nivelul statului Texas era asigurată de centrale eoliene în ianuarie 2021, în creştere de la 23% în 2020, 20% în 2019 şi 11% în 2011.
Centralele pe gaze naturale asigură cea mai mare parte, circa 45%, însă capacitatea nu a fost utilizată integral din cauza problemelor de alimentare cu gaze. Motivul? Se pare că nu au funcţionat pompele de alimentare, care sunt, în cea mai mare parte, electrice.
O ştire de pe site-ul Argus (argusmedia.com), companie specializată în analiza pieţelor internaţionale de energie, arăta că “furnizorii de gaze din Texas se confruntă cu pierderile de putere pentru compresoare”, iar situaţia “împiedică distribuirea gazelor către centrale”.
Una dintre companiile de distribuţie, Texas Eastern Transmission (Tetco), a fost nevoită să declare “caz de forţă majoră”, pe fondul întreruperii alimentării cu electricitate la una dintre staţiile sale de comprimare, după cum arată Argus.
Adică centralele pe gaze nu pot să producă electricitate deoarece nu pot fi alimentate cu gaze din cauza lipsei de electricitate? Oare ce “logică” au urmat “arhitecţii” unui astfel de sistem de producţie şi furnizare a energiei electrice?
O analiză recentă a companiei Cascend Strategy, preluată de Zerohedge, arată că “datele sunt clare în ceea ce priveşte colapsul reţelei electrice din Texas”, iar veriga slabă a fost, într-adevăr, energia eoliană.
În condiţiile în care furtunile de zăpadă au scos din funcţiune aproape jumătate din capacitatea eoliană, centralele pe gaz au compensat diferenţa pentru o perioadă, iar apoi au apărut dificultăţile de aprovizionare cu gaze, după cum scriu analiştii de la Cascend.
Mai mult, producţia din centralele nucleare şi cele pe cărbune a fost sub capacitatea nominală, tot ca urmare a lipsei izolaţiilor care să asigure funcţionarea la temperaturi scăzute.
Acum furia este mare în Texas şi se caută vinovaţii. Dar vor fi învăţate şi lecţiile acestei crize?
Una dintre cele mai cunoscute clasificări a civilizaţiilor este în funcţie de avansul tehnologic determinat de capacitatea de utilizare a energiei şi a fost propusă de fizicianul sovietic Nikolai Kardashev.
Conform acestei clasificări, omenirea încă nu a ajuns la civilizaţia de tip I, care poate utiliza şi stoca toată energia de pe planeta de origine, iar “marşul” către energia verde va garanta imposibilitatea progresului şi revenirea la barbarie.
Acesta va fi viitorul verde al omenirii. (articol preluat din ziarul Bursa)
Articolul e penibil si ignora realitatea din Texas. Specialisti lor au zis clar ca o vor pati iar inca din perioada cand nu existau regenerabile in retea daca nu isi imbunatatesc standardele. Reteaua lor nu respecta nimic in materie de rezistenta la frig si pot sa faca asta doar pentru ca sunt practic complet deconctati de restul tarii ca sa poate refuza legislatia in vigoare la nivel tarii. Nu pot importa mare lucru din restul statelor vecine in astfel de cazuri.
N-are treaba cu energia verde. Turbinele pe gaz pot merge si pe combustibil lichid dar in Texas doar 15% au aceasta posibilitate si stocuri pentru ca nu-i obliga nimeni iar cand retelele de gaze au inghetat ca nu-i obliga nimeni sa le faca rezistente la frig termocentralele s-au inchis. Atat de simpla e explicatia. N-are legatura cu restul. Povestea cu energia eoliana a fost doar pentru votantii republicani ca sa nu-i execute la urmatoarele alegeri pentru incompetenta. Daca foloseau standardele federale sau standardele din Europa n-ar fi avut problemele astea chiar si cu o capacitate mult mai mare de regenerabile in retea.
Ce e grav pentru noi e ca a devenit o practica ca presa noastra sa importe retorica lor locala si sa o arunce in astfel de articole fara context si fara logica doar sa sustina un argument penbil care e depasit deja de cativa ani in lumea civilizata. Si din pacate pare sa fie intentie nu prostie. (Sper ca in acest caz e doar prostia autorului)