Fabrica de cabluri de telecomunicatii din Slatina, Prysmian Group, va lansa un cablu hibrid, energie si fibra optica, pentru digitalizarea infrastructurii energetice
Interviu cu Cristian Gheorghe, Sales Director Telecom, Prysmian, Danubian region.
Care este valoarea investitiei Prysmian la Slatina si care sunt planurile companiei pentru viitor?
Prysmian Group este unul dintre cei mai mari producatori de cabluri de telecomunicatii din lume, cabluri folosite la transmisia vocii, video si de date in retele de telecomunicatii, cat si lider mondial in productia de fibre optice. In 2020, Grupul Prysmian a produs peste 45 milioane km de fibra folosite in cea mai mare parte pentru producerea cablurilor de ultima generatie Prysmian.
Cu sediul la Slatina, Prysmian Group Romania este cea mai mare fabrica din Europa, cu peste 1300 de angajati locali si unul dintre cei mai importanti producatori de cabluri din tara si din Europa. Cu o capacitate mare de productie si investitii continue in dezvoltarea si imbunatatirea produselor, Prysmian Romania ofera clientilor din Romania si comunitatilor din lumea intreaga solutii pentru cabluri de ultima generatie, fiind totodata lider de piata si lider important in inovare in toate activitatile majore pentru cablurile de energie si telecomunicatii.
In ultimii ani, Prysmian a investit aproape 90 milioane Euro in Romania pentru a dezvolta capacitati noi de productie la Slatina, dar si o scoala de excelenta si un centru tehnologic, unde sunt pregatiti viitorii nostri specialisti.
Cum a afectat pandemia afacerile Prysmian?
Pentru Prysmian Romania, cresterea cererii de cabluri cu fibra optica a fost o provocare, pentru ca a trebuit sa asiguram in fabrica un climat de munca sigur, sa aliniem politicile interne la normele anti-Covid si in acelasi timp, sa asiguram un flux de lucru neintrerupt pentru a acoperi comenzile de productie. Au fost luate masuri de protectie stricte, peste cele impuse de lege, ceea ce ne-a ajutat sa tinem numarul de imbolnaviri sub control. Prin urmare, nu am avut intreruperi in fluxul de fabricatie, iar termenele de livrare catre clientii nostri din Romania sau externi au fost respectate.
Impactul COVID-19 in schimbarea comportamentului si obiceiurilor noastre a fost major. De exemplu, un studiu derulat la nivel global arata ca, conectarea la internet pentru telemunca, invatare sau socializare, a crescut cu 70%, jocurile video cu 20%, pe de alta parte, sporturile in aer liber au scazut cu 40%.
Pandemia a accelerat transformarea digitala a economiei, facand necesara, mai mult decat am anticipat cu un an in urma, necesitatea de a avea o legatura la internet sigura si fara gatuiri, iar acest lucru este posibil numai printr-o retea de fibra optica de calitate.
Pe termen scurt si mediu, a trebuit sa ne adaptam strategia pentru a face fata cerererii crescute de cabluri cu fibra optica si de solutii pentru conexiuni de ultima mila (last mile), solutii cu cabluri preconectorizate, pachete logistice noi care sa asigure reducerea timpului de livrare de la poarta fabricii la instalare.
Pe termen mediu (2021-2023), ne asteptam la accentuarea nevoii de digitalizare, prin cresterea serviciilor tip cloud sau FTTH, iar modelul de afaceri va tinde mai degraba sa devina sigur si ‘future proof’.
Care sunt noile tendinte din perspectiva industriilor pe care le deserviti?
In urmatorii ani, provocarile pietei vor fi date de schimbarile mentionate mai sus, iar companiile care au competentele necesare de a inova si dezvolta sunt deja angajate in gasirea de solutii eficiente. Vedem, in principiu, trei tendinte mari: densificarea numarului de fibre, reducerea costului total al solutiei (Total Cost of Ownership) si sustenabilitatea.
Este important ca un numar mai mare de fibre sa fie instalate in tubulaturile existente ale operatorilor de telecomunicatii, tinand cont de tendintele de digitalizare accelerate de pandemie. Acest lucru duce la reducerea costului (datorita dimensiunilor mai mici al cablului), dar si a unui timp de instalare mai mic. In final, sustenabilitatea este influentata de materialele folosite, de sursele de energie, precum si de distanta de la locul de productie la locul de instalare.
Cum vedeti potentialul pietei de energie din Romania, in special din perspectiva digitalizarii?
Tranzitia energiei catre productia de energie regenerabila este cruciala pentru viitorul nostru. Retelele de electricitate inteligente si robuste vor juca un rol vital in acest proces de tranzitie. Dar ce inseamna tranzitia energiei? Agentia Internationala a Energiei Regenerabile (IRENA) defineste aceasta tranzitie ca fiind “calea catre transformarea sectorului de energie global bazat pe resurse ne-regenerabile (petrol, carbune, gaz) intr-un sector ce foloseste resurse cu continut zero de carbon pana in a doua jumatate a acestui secol”. In acest context, infrastructura digitala de fibra optica joaca un rol vital. Digitalizarea retelei de energie evita varfurile de sarcina, intreruperile si permit o crestere a flexibilitatii productiei de energie conform cererii.
Care este portofoliul de produse Prysmian dedicat pietei de energie?
Putem oferi atat sisteme subterane pentru centrale electrice, retele de distributie primara, precum si solutii submarine la adancimi de pana la 2.000 de metri. Oferta noastra pentru reteaua de distributie de energie include cabluri si sisteme de medie tensiune pentru conectarea cladirilor la reteaua primara de distributie si cabluri si sisteme de joasa tensiune pentru distributia de energie si cablarea cladirilor.
Din oferta noastra de utilitati fac parte racordurile personalizate, conectorii si terminalele pentru cabluri de joasa si foarte inalta tensiune potrivite pentru domeniile industriale, cladiri sau aplicatii industriale, dar si pentru transmisia si distributia de energie.
Puteti sa mentionati cateva proiecte unde s-au folosit cablurile Prysmian in ultimul an?
Este o lista in continua extindere, dar putem mentiona proiecte speciale, cum ar fi 770 km de cabluri de fibra optica submarina pentru imbunatatirea conectivitatii cu date in Brazilia, proiectul pentru imbunatatirea retelei operatorului RTE de energie din Franta, contractul cu RWE pentru alimentarea cu cablu pentru parcuri eoliene de 200 milioane de EUR, prima conexiune submarina cu cablu cu fibra optica intre insula Creta si continent, cele 3 proiecte pentru coridoarele de energie in Germania de aproximativ 1,5 miliarde de EUR, si multe altele.
Cablurile noastre alimenteaza cladiri cunoscute cum ar fi The Shard din Londra, noul muzeu Luvru din Abu Dhabi cu 500 km de cabluri rezistente la foc, precum si iconicul turn Burj Khalifa, care domina orizontul din Dubai.
Prysmian a anuntat dezvoltarea unui cablu hibrid la Slatina capabil sa transporte atat energie cat si date. Cum vedeti sinergia intre energie si telecomunicatii si cat de importanta va fi ea in viitor?
Cablul hibrid (energie si fibra optica) dezvoltat la Slatina face parte dintr-un pachet de idei noi propuse pentru digitalizarea infrastructurii de energie. Aceasta solutie de convergenta a retelelor de energie si telecom poate reduce semnificativ preturile de instalare pe de o parte, iar pe de alta parte sa schimbe modul in care se proiecteaza retelele urbane si rurale, prin livrarea de solutii de infrastructura de fibra optica la cheie.
Este o sansa pentru administratiile locale sa-si construiasca o retea urbana de fibra optica folosind, de exemplu, un cablu hibrid pentru alimentarea cu energie a stalpilor pentru iluminatul stradal, iar fibrele optice sa alimenteze obiective de pe traseu, cum ar fi statii de autobuz, camere de supraveghere sau senzori. Sunt multe aplicatii unde putem folosi cablul hibrid si suntem convinsi ca aceste solutii vor fi adoptate de catre piata pe scara larga cat de curand.