27 de idei esentiale dupa Energy Strategy Summit 2016, opiniile participantilor
Romania are un sistem energetic puternic, cel mai mare din regiune, are resurse naturale si o indelungata experienta in fiecare din sectoarele componente. De aici a pornit dezbaterea organizata de energynomics.ro pe tema strategiei energetice nationale, la care au participat in calitate de vorbitori peste 20 de reprezentanti de top ai companiilor si ai autoritatilor cu responsabilitati in industria energetica. Am selectat cateva dintre opiniile exprimate, urmand ca in perioada urmatoare sa publicam integral discursurile din cadrul Energy Strategy Summit 2016
Victor Grigorescu, ministrul Energiei
Sunt doua elemente-cheie pentru noua strategie energetica a Romaniei: interconectivitate, in sens larg, și avans tehnologic. Romania trebuie sa-și propuna interconectivitatea (interconectari fizice, interconectarea piețelor, interconectarea transatlantica), pentru o garanție in ceea ce privește securitatea și continuitatea aprovizionarii cu energie. Securitate energetica inseamna securitate naționala. Avansul tehnologic este o precondiție ca Romania sa nu mai fie un simplu importator de turbine, panouri sau agregate, ci sa iși dezvolte o industrie pe orizontala, racordata la cele mai eficiente tehnologii.
Pe langa lucrurile pozitive pe care le facem, avem si o serie de vulnerabilitati, vulnerabilitati, sa zicem, istorice. Este o realitate astazi ca nu toate sectoarele energetice performeaza la fel, ca avem dificultati in anumite zone si cred ca ar trebui sa ne concentram atentia pentru a gasi solutii. Ne uitam la ce se intampla in sectorul carbonifer. O parte din raspunsul pentru aceasta zona vine tot din tehnologii noi, ma gandesc la momentul in care o tehnologie gazeificarea sau clean coal ar putea sa ofere un raspuns pentru viitorul acestui combustibil fosil, unul dintre cele mai reziliente pe care le avem la dispozitie si de care Romania se foloseste in fiecare iarna cand temperaturile ating niveluri extreme.
Mihnea Constantinescu, ambasador pentru securitate energetica, in cadrul ministerului Afacerilor Externe
Trebuie sa reflectam mai profund la ceea ce inseamna costurile securitatii nationale – costurile pentru investitie in securitatea nationala. Iata ca sunt necesare nu doar costuri cu mijloace defensive pentru a creste securitatea nationala, ci prin investitia in securitatea energetica, de fapt, trebuie sa intelegem ca avem o datorie de a contribui intr-un fel sau altul la intarirea securitatii nationale.
De aceea, cred ca atunci cand ne gandim la costurile pentru investitii in sectorul energetic, ar trebui sa ne gandim si la costuri dincolo de asset-urile tangibile, si anume la costurile pe care le presupun asset-urile care dau competitivitate sectorului energetic national. Iar acestea inseamna costuri in stabilirea unui cadru legislativ previzibil si stabil, dar inseamna si costurile pe care le presupun ceea ce cateodata e greu sa acceptam: costuri pentru a incuraja companiile sa vina cu investitii in sectorul energetic national si sa-si pastreze investitiile in sectorul energetic national, fie ca vorbim despre sistemul de taxare sau de alte forme de incurajare a investitiilor
E.S. Richard L. Morningstar, director fondator si presedinte la Global Energy Center, in cadrul Atlantic Council
Dupa cum am ințeles, Romania este acum, cel puțin pentru moment, independenta, in principal in ceea ce privește gazele naturale. Dar nu cred ca Romania ar trebui sa acționeze ca o insula de energie. Romania trebuie sa continue sa lucreze la nivel regional și trebuie sa continue sa lucreze cu țarile care impartașesc aceleași valori in Europa Centrala și de Est și in regiunea baltica.
Am susținut deja de ani buni – iar acum, ca nu mai sunt parte a Administratiei [americane]pot fi ceva mai puțin diplomatic, ca statele baltice si tarile din Europa Centrala și de Est ar trebui sa formeze cu adevarat, la nivel politic, un bloc energetic in cadrul Uniunii Europene, astfel incat ceea ce este necesar pentru statele din regiune sa ajunga in mai mare masura in mod regulat la Bruxelles.
Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica
Nuclearul are o mare sansa sa dovedeasca acum inca o data ceea ce eventual nu a fost observat sau retinut de-a lungul timpului, si anume faptul ca produce o energie, ieftina, sustenabila, predictibila, nepoluanta, fara emisii de carbon si care poate avea un rol foarte mare in strategia viitoare a Romaniei.
Liviu Ilasi, director general Conpet
Transportul de energie lichida este in momentul actual cel putin la fel de important ca transportul de energie gazoasa si transportul de electricitate. Pana acum a fost valabil faptul ca un transportator national era suficient, fara a se interconecta cu sisteme limitrofe. Acest lucru cred ca nu mai este de actualitate. Romania este o poarta de intrare pentru Uniunea Europeana, inclusiv pentru titei. Dar ce se intampla daca in mod nedorit, aceasta poarta se blocheaza, daca Marea Neagra nu mai este operabila pentru transportul de titei cu vapoare? O strategie corecta nu poate face abstractie de cei trei poli de transport: transportul energiei lichide, transportul energiei gazoase si transportul energiei electrice.
Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industriei si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor, Parlamentul Romaniei
Biomasa reprezinta un avantaj de tara pentru Romania, de aceea ar trebui sustinuta productia de energie electrica si termica utilizand aceasta resursa. In Parlament se lucreaza acum la o noua lege privind promovarea productiei de energie pe baza de biomasa.
Ciprian Alic, Director Departament Accesare Fonduri Europene si Relatii Internationale, Transgaz
Trebuie sa fim pregatiti pentru cateva mari provocari. Unu. Trebuie sa fim interconectati cu vecinii, prin subtraversarea Dunarii pe relatia cu Bulgaria si prin proiectul BRUA. Doi. O alta provocare este proiectul Marea Neagra; tot ceea ce inseamna dezvoltari din offshore trebuie sa ne gaseasca pregatiti. Trei. In fine, trebuie sa fim interconectati cu Republica Moldova, pentru a putea oferi o sursa alternativa de gaze naturale pentru aceasta tara.
Corneliu Bodea, director general Adrem si presedintele CRE
Ar trebui sa intre mai serios intre obiectivele Romaniei sa ne definim pe harta energetica a Europei ca furnizor de securitate. Ar trebui sa ne concentram pe definirea beneficiarilor de securitate energetica și a furnizorilor de securitate. Cu un mix energetic inteligent, Romania se poate poziționa ca un furnizor de securitate și iși poate negocia poziții favorabile in contextul Uniunii Energetice.
Uniunea Energetica și noul design de piața de energie din UE trebuie mai mult luate in considerare de catre Romania iar companiile sa se implice mai mult in mod coordonat in reprezentarea intereselor lor.
Radu Dudau, directorul EPG si consilier al ministrului Energiei pe strategia energetica
Decarbonarea sectorului energetic este un obiectiv principal al Romaniei. Totuși, pentru orizontul 2030 nu trebuie sa facem, la nivel de stat, un efort foarte mare pentru reducerea nivelului de carbon in comparație cu nivelul anului 1990.
Statului roman ii revine obligația ca cel puțin pentru urmatorul deceniu sa defineasca un minimum necesar de generare pe baza de lignit care sa asigure adecvanța sistemului electroenergetic, pe baza caruia trebuie sa mergem la negocieri la Bruxelles.
La inceputul lunii iulie vom realiza un raport care integreaza toate informațiile sintetizate pana acum in procesul de elaborare a Strategiei Energetice, raport care va urmari structura strategiei.
Depinde in buna masura de noi cat de constrangatoare va fi Strategia Energetica; in ultima instanța, strategia iși propune sa funcționeze ca ghid investițional, nu ca instrument de obligație sau interdicție. Documentul iși propune sa furnizeze opțiuni, mai mult decat orice.
Sorin Gal, director general in cadrul ANRM
Remarcam o reticența din partea Ministerului Mediului de a sprijini activitațile de explorare și exploatare in domeniul petrolier. Incercam sa modificam Legea Petrolului, legislația secundara, dar acest proces este unul foarte lent. In acest moment, singura soluție prin care Romania poate deveni un mare producator și exportator de petrol și gaze este explorarea.
Mark Beacom, vicepresedinte RBSTA
Daca doresti securitate energetica, trebuie sa iti produci singur energia. Sper ca strategia energetica se va uita cu atentie la sanatatea sectorului de petrol și gaze din Romania.
Cele trei motive pentru care o descoperire nu ajunge in stadiul de productie sunt: dificultati tehnologice, obstacole de reglementare, risc investitional mare. Din pacate, in ce priveste Marea Neagra, toate aceste trei sunt o provocare in acest moment.
Artur Stratan, presedinte ROPEPCA
Atunci cand statul are nevoie de o echilibrare bugetara, pleaca de la suma de care are nevoie si de acolo incepe si calculeaza taxe si impozite suplimentare pentru o industrie care plateste intotdeauna la timp. Recomandarea noastra pentru guvernanti a fost intotdeauna in favoarea neaplicarii taxei suplimentare pentru activitatile petroliere. Orice povara in plus micsoreaza viata zacamintelor marginale, mii de sonde cu productie mica dar costuri de operare mari.
Asociatia ROPEPCA, impreuna cu RBSTA (asociatia concesionarilor din Marea Neagra – n.r.) actioneaza pentru modificarea si armonizarea legislatiei petroliere pentru a nu mai exista discrepante. A doua linie principala este dialogul constant pentru negocierea noului regim fiscal.
Niculae Havrilet, presedintele ANRE
Sustenabilitatea este foarte mult legata și de activitatea de informare a consumatorului astfel incat acesta sa poate incheia contracte cu cea mai buna surse de energie și gaze naturale.
Toate masurile pe care le ia un reglementator trebuie sa vizeze prețul final; acesta trebuie sa fie stabilit transparent și in mod corect.
Este obligația noastra sa instituim funcționalitatea pieței de gaze naturale pe modelul de funcționare al pieței de energie electrica, o piața matura, cu experiențe pozitive. Piețele regionale, de exemplu Ucraina, solicita colaborare cu ANRE pentru a avea acces la practicile de aici.
Istvan Jakab, secretar de stat in cadrul ministerului Mediului, presedintele AFM – Administratia Fondului pentru Mediu
Este important sa privim condiționalitațile de mediu din proiecte energetice ca pe o oportunitate și nu ca probleme de cost. In ce privește eficiența energetica, exista oportunitați foarte mari. Din direcția Ministerului Mediului, eficiența energetica este vazuta ca o ocazie de diminuare a utilizarii combustibililor fosili.
Daca discutam despre strategie in domeniul energetic, este important sa remarcam in Romania și in UE creșterea utilizarii numarului de mașini electrice și a infrastructurii de incarcare. De asemenea, programul Casa Verde, derulat de AFM in anii din urma, va fi relansat sub forma Casa Verde Plus, axat pe eficiența energetica, materiale de izolare ecologice, acoperișuri verzi și alte soluții pentru optimizarea consumului.
Vasile Iuga, partener PwC Romania
Situația existenta astazi este aproape exclusiv rezultatul evoluțiilor tehnologice. Acestea au adus in piața resurse noi (șisturi, offshore de mare adancime), dar au influențat in mod semnificativ și producția de electricitate, cu efect asupra abundenței de energie ofertate. In egala masura, noile tehnologii au influențat dramatic și cererea de energie, decupland-o de creșterea economica.)
Silvia Vlasceanu, director executiv ACUE
Piața de energie și gaze naturale nu poate funcționa fara competiție și in ultima vreme am remarcat creșterea concurenței chiar intre membrii ACUE (distribuitori și furnizori de ultima instanța de electricitate și gaze – n.r.), ceea ce este in beneficiul clientului.
Indiferent ca vorbim de clienții rezidențiali sau industriali, autoritatea ar trebui sa aiba mai mult in atenție drepturile pe care aceștia trebuie sa le aiba, indiferent de furnizor. Plecand de la definiția Serviciului Universal, noi consideram ca nu este o simpla furnizare, ci un drept care trebuie sa insoțeasca orice client indiferent de furnizor.
Frank Hajdinjak, director general E.ON Romania
Peste tot in lume, nu numai in Romania sau in Germania, saracia energetica este un subiect actual și trebuie sa fie abordat. Acesta incepe cu sprijinul acordat comsumatorilor aflați in nevoie, iar acest lucru trebuie luat in considerare de catre oficiali.
De asemenea, trebuie luate masuri de eficiența energetica. Trebuie sa incurajam economia de energie cu ajutorul noilor tehnologii, care pot controla producția și consumul; pentru acestea, trebuie sa existe stimulentele adecvate, deoarece pe cont propriu nu au inca un randament corespunzator.
Bogdan Balaci, director general Philips Lighting
Tehnologiile etichetate ca Smart au in comun conectivitatea și partajarea infrastructurii. Vedem jucatori tradiționali care se gandesc sa inițieze afaceri noi in telecom, furnizare, servicii ESCO. Impactul tehnologic obliga aceste companii sa faca mai mult decat ce le permite modelul tradițional de business.
(articol preluat din Energynomics)