Administratia Fondului pentru Mediu blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Dupa nici o luna de la oprirea inscrierilor, AFM nu reuseste sa ofere explicatii clare si sa reporneasca programul de finantare.
Programul de finantare pentru cetatenii care doresc sa isi monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, dupa doar cateva ore de la deschiderea lui. Justificarea AFM a fost destul de seaca, invocand o „analiza asupra modului de functionare”. Decizia AFM a starnit un val de nemultumire in randul zecilor de mii de posibili aplicanti si a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. O luna mai tarziu, AFM continua tacerea care lasa loc suspiciunilor si acuzatiilor.
Administratia Fondului de Mediu (AFM) s-a angajat inca din timpul dezbaterilor pentru noua lege a regenerabilelor (legea 184/2018) ca va demara un program de finantare pentru a sprijini instalarea de panouri fotovoltaice. Finantarea anuntata a fost extrem de atragatoare pentru cei interesati sa devina mici producatori de energie: 20.000 de lei/proiect pentru minim 3 kW instalati, fiind suficiente fonduri pentru 33.000 de instalari. Peste 80% din finantare (536 milioane lei) este asigurata din bani europeni, prin Programul Operational Regional (POR), valoarea totala a granturilor fiind de 656 milioane lei.
Dupa un an si jumatate de asteptare, pe 10 septembrie, aplicatia informatica prin care se fac inscrieri in programul pentru prosumatori a fost deschisa pentru doar 6 ore. AFM a motivat suspendarea inscrierilor prin nevoia de a analiza „modul de functionare”. Lipsa de comunicare a institutiei a generat un sir lung de intrebari si speculatii din partea celor interesati. Ulterior, reprezentantii AFM au declarat in presa ca au sesizat „organele abilitate” referitor la unele nereguli constatate in timpul inscrierilor.
„Dupa ce au asteptat mai mult de un an de zile inceperea acestui program, 33.000 de cetateni nu pot deveni prosumatori din cauza AFM. Greenpeace Romania cere repornirea cat mai rapida a programului de finantare pentru prosumatori.
Este inadmisibil ca timp de o luna, Administratia Fondului pentru Mediu sa nu ofere lamuriri detaliate asupra motivelor pentru care a oprit inscrierile. Ce nereguli au fost sesizate? Cine este responsabil pentru ele? De ce a fost sesizat Parchetul?
E cat se poate de ingrijorator ca un program de finantare care poate sa deschida calea productiei de energie verde la nivel individual, de prosumator, risca sa fie compromis.” declara Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania.
Conform declaratiilor AFM, 13.271 de cereri de finantare au fost inscrise deja in aplicatia informatica. Alte 20.000 de aplicatii mai pot fi inregistrate daca procesul va fi reluat.
Administratia Fondului pentru Mediu nu a comunicat inca un termen pentru reluarea inscrierilor.