Administratorul CEH si- asumat si rolul de procuror ?
Decapitalizarea Complexului Energetic Hunedoara si intrarea in insolventa au fost planificate inca de la infiintarea sa, din moment ce, an de an, au fost aprobate bugete de venituri si cheltuieli care au prevazut pierderi, se arata in raportul administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, cu privire la cauzele intrarii in insolventa.
Potrivit raportului, costurile de productie a energiei in cadrul complexului sunt de doua ori mai mari decât pretul pietei, ceea ce a dus la decapitalizarea treptata a societatii.
“Adaugând toate (…) costurile de productie a energiei electrice ajungem la un cost mediu de cca. 360 lei/MWh (crescator an de an) iar pretul de vânzare pe piata libera a energiei electrice este in aceste zile de cca. 115 lei/MWh. Vânzarea productiei sub pretul de productie a dus la decapitalizarea treptata a societatii si inevitabil la insolventa. Iar acest proces a avut loc an de an, planificat, de la infiintare si pâna in prezent, prin bugetele de venituri si cheltuieli anuale, (in care – n.r.) s-au aprobat pierderi “, se precizeaza in raportul preluat de agerpres.
Pentru anul 2013, prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179,9 milioane lei; pentru anul 2014, prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287,1 milioane lei; pentru anul trecut, prin HG 942/19 noiembrie 2015 s-au aprobat pierderi de 404,4 milioane lei, arata sursa mentionata.
Fata de cifrele aprobat prin bugetele anuale, CE Hunedoara a realizat in 2013 o pierdere de 147,6 milioane de lei, in 2014 – un minus de 352,3, iar, pentru anul trecut, se estimeaza pierderi de 901,1 milioane de lei.
“Este evident ca societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a urmat un parcurs de decapitalizare planificata (plan pe care chiar l-a depasit in ultimii doi ani) lipsa acuta de resurse financiare si insolventa fiind consecinte firesti, asteptate”, au aratat reprezentantii administratorului judiciar.
Documentul mai semnaleaza ca, anul trecut, costul de extractie a huilei a fost de 129,08 lei/gcal. “Comparativ, pretul de piata al carbunelui de o calitate egala sau mai buna, adus la poarta termocentralelor este de cca. 50 lei/gcal”, au adaugat autorii raportului.
Firma GMC SPRL propune, in raportul privind cauzele insolventei, “compensarea datoriilor catre statul român, prin Ministerul Finantelor Publice, prin preluarea in contul creantei a exploatarilor miniere, in cuantumul rezultat in urma unui raport de evaluare, exploatari ce se pot constitui apoi ca o societate de inchidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel putin pâna in 2018”.
Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice.
Aceasta propunere va fi evaluata de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.
“Bineinteles, toate acestea s-ar putea realiza numai daca CEH va rezista si nu va intra in faliment direct in perioada de observatie, fara a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masiva a tuturor compartimentelor societatii, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu munca vie, acestea din urma atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile si care nu au legatura cu productia cât si prin ajustarea drastica a salariilor”, se mai arata in raportul administratorului.