Alerta de panica in sistemul energetic este falsa
De cateva zile se vehiculeaza tot mai insistent ideea necesitatii de a se institui starea de forta majora in sistem. Dupa o crestere spectaculoasa a pretului energiei electrice in Piata pentru Ziua Urmatoare (Energy-Center a avut o explicatie a acestei evolutii), dupa o crestere fireasca a consumului, datorata caniculei, precum si a exportului, dupa reducerea nivelului de apa din baraje, instituirea starii de forta majora ar parea sa aiba suficiente argumente.
In realitatea insa, nu credem ca este cazul sa ne panicam, cel putin pentru perioada imediat urmatoare. Energia produsa in Romania, chiar in conditiile scaderii ponderii energiei hidro in sistem, este suficienta pentru a acoperi consumul, cat si pentru a acoperi exportul contractat deja.
Sunt aceste argumente, puse in balanta, suficiente pentru a mentine un echilibru in asa fel incat sa nu ajungem din nou in situatia in care unii sa piarda, iar altii sa castige de pe urma fortei majore? Noi spunem ca da, bazandu-ne in primul rand pe raportarile Transelectrica privind situatia Sistemului Energetic National (SEN).
Concret, ieri, consumul mediu de energie electrica a fost de 7660 MW, in conditiile in care productia a depasit nivelul de 7800 MW, un nivel foarte apropiat celui din luna februarie a acestui an, inainte de a fi instituita starea de forta majora, Va amintim insa ca in luna februarie, reprezentantii Transelectrica ne dadeau asigurari ca functionarea normala a SEN nu este amenintata cu nimic si ca nu era cazul sa intram in panica.
Starea de forta majora s-a instituit, la vremea respectiva, din cauza Hidroelectrica, care dupa luni de seceta nu mai putea produce nici jumatate din energia contractata pentru vanzare, iar pentru onorarea contractelor era nevoita sa cumpere energie mult mai scumpa din piata.
Ciudat, chiar daca Hidroelectrica nu se afla in momentul de fata intr-o situatie similara din punctul de vedere al hidraulicitatii, pana acum o luna nivelul apei din lacuri era cat se poate de suficient, clauza de forta majora se vehiculeaza din nou.
Ne abtinem sa facem presupuneri, pana cand vom vedea cum reactioneaza autoritatile. Cert este ca, tot in conformitate cu datele Transelectrrica, ponderea energiei hidro in total productie a fost, ieri, de 27,2 %, respectiv 2160 MW. Cu tot respectul pentru cei care vor starea de forta majora, aceste date nu sunt de natura a ne ingrijora. Desigur, vom vedea ce se intampla in zilele si saptamanile urmatoare. Pana atunci insa, fara panica.
Pe de alta parte, tot pe marginea situatiei Hidroelectrica incepe sa se vorbeasca tot mai des de cresterea pretului energiei electrice. Sa fie si acest lucru unul intamplator?
„Zilele fara un strop de ploaie ne lasa fara curent ieftin. Hidroelectrica trimite deja mai putina energie in sistem si am putea ajunge la starea de forta majora, din cauza caniculei.” Asa suna majoritatea stirilor care anunta o iminenta clauza de forta majora. Sa speram ca autoritatile vor sti cum sa interpreteze aceasta situatie.
(pentru detalii: http://www.transelectrica.ro/4OperareSEN/functionare.php)
E clar ca nu e nici o problema in sistem mai ales ca acum terocantrala pe gaz a petrom produce la capacitate maxima (cel putin asta deduc eu din 1500MW hidrocarburi). Cred ca forta majora la hidroelectrica se justifica doar daca situatia cu precipitatiile continua asa pana la final de septembrie si riscam sa intram in iarna cu lacurile de acumulare la jumate.
Eu zic ca amenintarea cu forta majora este adresata direct Alro pentru a impinge negociierile care au loc in acesta saptamana in favoarea Hidroelectrica. (si restul nu numai Alro)
Care sunt conditiile exacte in care Hidroelectirca poate cere forta majora ?
Dac tot ati fost angajatul lui Voiculescu (stiti despre ce vorbesc), de ce nu il intrebati pe el cum vine cu starea asta de urgenta? Credeti ca este strain de cauza? Jnapanul asta a pus acuma mana pe tot sistemul. Ia priviti cu atentie la ceea ce face. Asta in ideea in care nu v-ati prins deja