Am inceput sa visam la o supraproductie de gaze, pe baza rezervelor din Marea Neagra ?
Potentialul zonei de mare adancime din Marea Neagra este urias, astfel incat, incepand cu anul 2020, se vor putea extrage de acolo intre 6 si 10 miliarde de metri cubi de gaze, a declarat Sorin Gal, director general al Directiei de Gestionare, Evaluare si Concesionare Resurse de Petrol din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Aceasta ar insemna, practic, ca productia anuala a tarii s-ar putea dubla, in conditiile in care, momentan, aceasta se ridica la 10-11 miliarde de metri cubi.
“Potentialul zonei de deepwater (cu ape adanci – n.r.) este imens, 6-10 miliarde de metri cubi pe an se pot aduce din 2020. Potentialul e imens, dar si investitiile sunt imense. Ce facem cu acele gaze, care au un cost de productie mai ridicat din cauza adancimii mari?”, a spus oficialul ANRM.
El a aratat ca proiectul conductei BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) va putea prelua doar o parte din aceste cantitati de gaze, in conditiile in care va avea o capacitate maxima de 7 miliarde de metri cubi anual.

Offshore rig
“Piata din Romania este insuficienta in acest moment si va fi complet insuficienta pe viitor. Interconectarile care exista nu rezolva problemele de supraproductie ale Romaniei. Sigur ca pretul redus al petrolului si gazelor nu ridica foarte mult apetitul de investitii al companiilor din domeniul petrolier”, a aratat Gal.
Potrivit acestuia, pentru a lua o decizie de a realiza investitii, o companie care vrea sa extraga hidrocarburi din Marea Neagra are nevoie de predictibilitatea sistemului fiscal, intrucat nivelul investitiilor este foarte mare.
“Astfel de decizii se iau de la cinci miliarde de dolari in sus, iar o companie romaneasca nu va putea lua o astfel de decizie. Iar companiile straine analizeaza foarte mult o astfel de decizie. Atata timp cat facem o supraimpozitare, aceste gaze nu vor fi competitive pe piata”, a continuat Gal.
In plus, oficialul ANRM a aratat ca, in luna august, importurile au crescut cu 300% fata de aceeasi luna a anului trecut, intrucat gazele de import vin cu un nivel mai mic de impozitare.
“Importurile de gaze in august au crescut cu 300% fata de luna august 2015. Elementele de fiscalizare din zona de petrol duc gazele de productie interna spre o zona neconcurentiala fata de gazele de import, gaze care vin nefiscalizate la nivelul gazelor din Romania. Deci marfa exista, dar piata nu o poate absorbi in acest moment”, a mai spus directorul din cadrul ANRM.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent, a anuntat, in februarie, Gabriel Selischi, la acea data membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream. OMV Petrom a contribuit cu 50% din aceasta suma.
“Am forat sapte sonde in acest perimetru, iar majoritatea au intalnit acumulari de gaze. Avem rezultate suficient de incurajatoare pentru a continua evaluarea viabilitatii comerciale”, a spus Selischi. Decizia finala de investitie este estimata in aproximativ doi ani.
“Suntem in calendar cu acest proiect si ne propunem din 2018 sa continuam cu executia lui, daca se va dovedi viabilitatea comerciala. Nu stim inca de acum ce solutii vom aborda. Va trebui sa foram zeci de sonde, sa construim o conducta, deci este vorba de investitii de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Stiu ca exista multa nerabdare in jurul acestui proiect, insa, daca faceti o comparatie intre acest proiect si proiectele de autostrazi, mai ales a celor care traverseaza muntii, o sa vedeti ca noi facem progrese”, a adaugat oficialul OMV Petrom.
Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze.