Ambasadorul Romaniei la Chisinau da asigurari ca gazoductul Ungheni-Chisinau va fi dat in folosinta la finele anului 2019
Gazoductul Ungheni – Chisinau, care il va prelungi pe cel inaugurat acum cativa ani, Iasi – Ungheni, pana in capitala R. Moldova va fi gata catre sfarsitul anului 2019. Asigurarile vin din partea Ambasadorului Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita, care sustine ca „Transgaz” are fondurile necesare pentru a construi gazoductul.
„Saptamana viitoare se va incheia licitatia si vor fi selectate firmele care vor negocia conditiile pentru demararea lucrarilor de constructie, astfel incat, la finalul anului 2019, gazoductul Ungheni – Chisinau sa fie operational la capacitatea proiectata”, a declarat Excelenta Sa, Daniel Ionita, in cadrul emisiunii „Buna seara”, moderata de Mircea Surdu la „Moldova 1”.
„Romania are capacitatea sa alimenteze cu gaze aceasta teava”, a adaugat diplomatul.
Compania „Transgaz” urmeaza sa investeasca in acest gazduct circa 93 de milioane de euro. Conducta Ungheni-Chisinau va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania in Republica Moldova.
Amintim ca Memorandumul pentru prelungirea gazoductului Iasi -Ungheni pana la Chisinau a fost semnat inca din 2015, dupa ce in 2014 Uniunea Europeana a anuntat ca asigura o finantare de 10 milioane de euro pentru realizarea gazoductului, in conditiile in care la vremea respectiva se anticipa aca valoarea intreaga a lucrarilor va depasin nivelul de 100 de milioane de euro. In paralel, Memorandumul din 2015 prevedea si realizarea primei interconexiuni de sud a retelei de electricitate intre cele doua tari, Isaccea-Vulcanesti si Vulcanesti-Chisinau, ulterior urmand sa fie efectuat un studiu de fezabilitate pentru inceperea celei de-a doua conexiuni.
In prima parte a proiectului, lucrarile de construcție la gazoductul Iasi — Ungheni, care urma sa interconecteze in premiera sistemele de transport gaze intre Romania si Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, in partea stanga a Prutului, in prezența premierilor Victor Ponta si Iurie Leanca si a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.
Conducta de gaze are o lungime totala de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei, un diametru de 508 centimetri si este ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova, care este de circa 1,2 miliarde metri cubi. Incheierea lucarilor la gazoductul Ias-Ungheni nu a adus insa si o crestere spectaculoasa a volumului de gaze livrate Moldovei de catre Romania, pentru simplu motiv ca in zona in care ajungea conducta nu prea existau consumatori.
In consecinta, dupa discutii repetate intre cele doua guverne s-a decis ca magistrala de gaze sa fie prelungita pana la Chisinau, costurile lucrarilor urmand a fi suportate de transportatorul din Romania, compania Transgaz. In cazul in care gazoductul va fi dat in functiune la sfarsitul anului 2019, Romania ar putea fi principalul furnizor de gaze al Republicii Moldova, care in prezent isi asigura consumul din Transtria (gazele provin de la Gazprom). In acelasi timp se spera ca gazele ce vor fi exportate in Moldova vor proveni in mare parte din rezervele de la Marea Neagra.