ANRE aproba extinderea cuplarii pietelor pentru ziua urmatoare de energie electrica
Avand in vedere cuplarea iminenta a pietei 4M MC (4M Market Coupling) din care fac parte Romania, Ungaria, Slovacia si Cehia cu piata MRC (Multi-Regional Coupling) din care fac parte alte 22 tari europene pentru crearea pietei unice europene de energie electrica, ANRE a aprobat in sedinta Comitetului de reglementare din data de 09.06.2021 desemnarea Transelectrica S.A. ca agent de transfer pentru exercitarea acestei functii in procesul de cuplare a pietelor pentru ziua urmatoare si de asemenea a abrogat Regulamentul de organizare si functionare a pietei pentru ziua urmatoare de energie electrica.
Cuplarea pietelor pentru ziua urmatoare de energie electrica constituie un proces desfasurat in mai multe etape, avand la baza reguli specifice aprobate la nivel regional si european. In baza Regulamentului (UE) 2015/1222 al Comisiei din 24 iulie 2015 au fost stabilite liniile directoare privind alocarea capacitatilor si gestionarea congestiilor, care contin reguli specifice privind modul de organizare a pietelor pentru ziua urmatoare la nivel european.
In decembrie 2018, autoritatile de reglementare din Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Austria si Germania au solicitat, printr-o scrisoare comuna adresata operatorilor de transport si de sistem si operatorilor pietei de energie electrica desemnati din statele mentionate, initierea proiectului interimar pentru cuplarea pietelor pe baza capacitatii nete de transfer pe granitele dintre Germania, Austria, Polonia si statele membre 4M MC, pentru a dezvolta in continuare integrarea regionala a pietelor pentru ziua urmatoare.
Lansarea proiectului interimar pentru cuplarea pietelor este programata in data de 17 iunie 2021. Proiectul reprezinta o etapa tranzitorie in procesul de cuplare unica a pietelor bazata pe flux si presupune functionarea pietei pentru ziua urmatoare conform regulilor stabilite in documentele aprobate in comun de catre autoritatile de reglementare sau de catre ACER.
Consideram ca extinderea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare va avea efecte benefice, dintre care mentionam:
– dezvoltarea retelei comune intre operatorii de transport si de sistem din Europa, responsabila de gestionarea transportului energetic din fiecare tara, asigurand astfel siguranta si stabilitatea retelelor nationale de transport energetic;
– alocarea mai eficienta a capacitatilor transfrontaliere;
– preturi echitabile si care reflecta costurile – piata cuplata implica un sistem transparent de compensare a pietei care determina preturi in piata angro care corespund cererii;
– imbunatatirea convergentei preturilor intre diferite zone de ofertare si un pret mai fiabil al energiei electrice pe orizontul de timp al pietei pentru ziua urmatoare;
– mai multa lichiditate si oportunitati de tranzactionare pentru participantii la piata.