ANRE se lauda cu investitiile asumate de operatorii de distributie de energie, dar uita ca a pus frana tocmai in sectoarele viitorului: smart metering si digitalizarea
Activitatea de distributie energie electrica, precum si transportul, sunt considerate monopol in orice tara din Uniunea Europeana, inclusiv in Romania. In consecinta, tarifele pentru distributie si transport cad sub incidenta reglementarilor Autoritatii din domeniu. O viziune reala asupra sistemului confera ANRE directiile strategice de investitii in aceste doua activitati, astfel incat operatorii din Romania sa poata atinge performantele celor din tarile dezvoltate, dar mai ales sa duca la o crestere a calitatii serviciilor si a reducerii incidentelor in retele.
In teorie totul suna bine, in practica insa, lucrurile stau cu totul altfel. Intre prioritatile anuntate de catre actuala echipa de conducere din ANRE s-au aflat inca de la inceput cele legate de modernizarea retelelor, respectiv a statiilor de transformare, multe dintre ele uzate moral si fizic. In paralel cu investitiile in cele doua domenii a aparut insa si necesitatea fireasca de a dezvolta segmentul de smart metering, respectiv de digitalizare. Intrebarea este: puteau fi incurajate, prin reglementarile ANRE, toate aceste segmente ale distributiei de energie (inclusiv ale transportului) sau trebuia facuta o departajare, o prioritizare a unora in detrimentul altora. Raspunsul a venit in momentul in care ANRE a gasit de cuviinta sa reduca rata reglementata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrica de la 7,7% la 5,66%, asociata cu o reducere a cotei de implementare a contoarelor inteligente pentru fiecare operator in parte.
Ca sa fim bine intelesi, investitiile domeniile amintite mai sus au ca efect cresterea calitatii serviciului de distributie si a sigurantei retelelor, dar mai ales reducerea pierderilor tehnologice din retele, care intr-un fel sau altul se regasesc in factura finala a consumatorului din Romania. Consumul propriu tehnologic (CPT) reprezinta cel mai mare cost din tariful final de distributie pe care ANRE il stabileste in baza unor calcule destul de complicate. In medie putem spune ca CPT este undeva in jur de 30% din tariful de distributie, cu variatii in plus sau minus in functie de fiecare operator, de zona de consum di cantitatea de energie transportata etc. Una peste alta, de la acest CPT pleaca si metodologia stabilita de catre ANRE atunci cand calculeaza tarifele de distributie finale, implicita rata reglementata de rentabilitate (RRR). Pentru ca aspectele sunt foarte tehnice nu intram in amanunte. Mentionam insa ca la stabilirea RRR, Autoritatea de reglementare mai ia in calcul si amortizarile si alte elemente de cost, dar uita de taxa de monopol sau de prioritatile pe care fiecare operator si le stabileste in functie de zona de consum.
Tarifele de distributie reprezinta o componenta extrem de importanta in factura finala a consumatorului de energie electrica, adica undeva de peste 30%. Nu intamplator pot exista situatii inn care tarifele de distributie sa fie cam la acelasi nivel cu costul achizitiei de energie electrica. In aceste conditii, pentru a tempera o crestere a pretului energiei electrice la consumatorul final, din motive mai curand populiste, ANRE considera ca tarifele de distributie trebuie sa scada aproape exclusiv prin reducerea ratei rentabilitatii (RRR). Nu insistam pentru simplu motiv ca au existat si perioade in care RRR era extrem de avantajos pentru operatori, dar nu si apetitul pentru investitii. Cu alte cuvinte, la un RRR mai ridicat (ideal din punctul de vedere al operatorilor era un nivel de peste 7%) investitiile in retele, in statiile de transformare, in smart metering si digitalizare ar fi fost altele.
Sa luam exemplul grupului Electrica, care detine 3 operatori de distributie energie electrica si care anul trecut si-a bugetat investitii de 900 de milioane de lei, iar anul acesta a coborat stacheta la 600 de milioane de lei, aproape exclusiv din cauza reducerii RRR de la peste 7% la 5,66% (se mai poate adauga un procent pentru investitiile noi). Daca ne uitam pe situatia transmisa de catre ANRE in ceea ce priveste totatul investitiilor celor 8 operatori de distributie constatam ca suma totala de 1,6 miliarde de lei suna bine, dar defalcat nu e cine stie ce. Ar fi putut fi mult mai mare in conditiile unui RRR corect, precum si a reglarii altor taxe pe care operatorii de distributie le achita. Si ca sa revenim la ceea ce am subliniat in titlul articolului nostru, se impune sa precizam ca 90% din investitiile anuntate se vor duce in retele si de abia 6% in smart metering, respectiv digitalizare. Daca asa consideram ca putem sa atingem performantele distribuitorilor din Vestul Europei ne inselam amarnic.
Cu siguranta o sa revenim asupra subiectului. Cert este ca reglementarile Autoritatii nu tin seama de viziune si amesteca prioritatile cu un singur scop: sa nu cumva sa creasca pretul la consumatorul final. Pai, daca nu creste pretul nici pretentii la servicii de calitate nu putem avea.
Mai jos spicuim din comunicatul ANRE:
„In aplicarea cadrului de reglementare prin care au fost stabilite obligatii ferme pentru operatorii de distributie a energiei electrice concesionari pentru realizarea investitiilor asumate, acestia au transmis la ANRE planurile de investitii pentru anul 2019. Din situatiile transmise, rezulta ca cei opt operatori concesionari si-au propus sa realizeze investitii in valoare totala de cca. 1.6 miliarde lei.
Acest efort investitional va tinti, in proportie de 90%, reteaua electrica de distributie, in care se vor realiza lucrari de retehnologizare constand in inlocuirea echipamentelor uzate fizic si moral, lucrari pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice si imbunatatirea calitatii serviciului, precum si lucrari pentru extinderea de retea. Un segment semnificativ din investitii este dedicate implementarii de sisteme de masurare inteligenta, pentru care operatorii au alocat o valoare totala de cca. 75 milioane lei, ceea ce reprezinta un procent de 6% din valoarea investitiilor programate in anul 2019.
Operatorii de distributie a energiei electrice concesionari au obligatia realizarii a cel putin 95% din valoarea planului anual de investitii asumat si aprobat de ANRE. Mentionam ca nerealizarea planului anual de investitii se sanctioneaza contraventional cu amenda, care poate fi un procent situate intre 5% si 10% din cifra de afaceri realizata din activitatea de distributie a energiei electrice.
Planurile de investitii ale operatorilor de distributie concesionari pentru anul 2019:
Operator | Plan de investitii 2019 (lei) |
Valoare totala | |
E-DistributieMuntenia | 310.473.145 |
E-Distributie Banat | 170.495.566 |
E-Distributie Dobrogea | 129.598.767 |
Distributie Energie Oltenia | 212.542.030 |
Delgaz Grid | 148.648.067 |
Electrica Distributie Muntenia Nord | 212.043.469 |
Electrica Distributie Transilvania Nord | 196.058.864 |
Electrica Distributie Transilvania Sud | 200.000.000 |