0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

ANRM isi da cu parerea: detinem fix 1.444 miliarde mc de gaze ne- conventionale

Posted On 22 iulie 2013
By : Redactia
Comments: 4

Politica guvernului Ponta de a incuraja exploatarea gazelor neconventionale este sustinuta din toate partile de catre institutiile aflate in subordinea Executivului. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) este ultima intrata in joc, dar cu un cuvant greu de spus, dat fiind faptul ca orice concesiune pentru explorare sau exploatare de resurse se stabileste aici. Nici mai mult, nici mai putin si fara sa ni se explice pe ce baza, studii etc, ANRM ne anunta ca detinem rezerve de gaze “de sist” de 1.444 miliarde metri cubi, ceea ce ne claseaza pe locul trei in Europa, dupa Polonia si Franta.

Nu stim de unde a fost scoasa aceasta cifra, care nu este nici macar estimativa, atata vreme cat nici un institut specializat din Romania nu a facut o asemenea evaluare in ultimii 20 de ani. Dupa stiinta noastra, singurele studii de profil au fost realizate in vremea regimului comunist, dar si ele doar la nivel informativ si fara prea mare precizie. De cand se vorbeste despre exploatarea gazelor neconventionale pe teritoriul Romaniei, ANRM nu s-a incumetat niciodata sa faca estimari, pentru simplu fapt ca nu avea nici o baza stiintifica. Cum a aparut, asadar, din senin, aceasta cifra exacta ramane inca o enigma.

Altfel se pune insa problema in conditiile in care vrem sa incurajam exploatarea gazelor neconventionale, trecand ca “Voda prin loboda” peste orice critici, sau impotriviri ale societatii civile. Si ca sa puna cireasa pe tort, aceeasi Agentie incearca sa constientizeze populatia Romaniei, printr-un program bine finantat, ce inseamna in realitate exploatarea gazelor “de sist”. De specialisti ce sunt cei de la ANRM au uitat sa dea si denumirea corecta, adica “gaze neconventionale”.

Pana sa dovedim ca studiile privind rezervele de gaze neconventionale (inclusiv rezervele de gaze de la Marea Neagra) sunt inca aproximative, va prezentam cateva din intentiile ANRM in ceea ce priveste caampania de informare privind exploatarea gazelor neconventionale.

Romania detine in prezent rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de sist, ceea ce ne claseaza pe locul al treilea in clasamentul tarilor europene, dupa Polonia si Franta, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu, lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.

In urma anuntului Comisiei Europene, DG Energy, lansat in anul 2012, ANRM, in calitate de institutie coordonatoare a activitatilor din domeniul explorarii si exploatarii resurselor naturale, a inaintat o propunere de proiect pentru obtinerea unui grant in vederea organizarii unor dezbateri publice si desfasurarii de campanii de informare privind gazele de sist.

Potrivit datelor institutiei, la sfarsitul aceluiasi an, in urma analizei proiectelor primite, CE, DG Energy, a anuntat ANRM ca proiectul propus a fost selectat pentru cofinantare, prin intermediul grantului european. Campania se va incheia la sfarsitul acestui an prin organizarea a doua dezbateri publice in regiunile Barlad si Dobrogea, regiunile care prezinta interes privind gazele de sist.

Dezbaterile si campaniile de informare au ca obiectiv dezvoltarea unui dialog cu cetatenii, pentru a afla mai multe despre procesele de explorare si exploatare acestor resurse.

De asemenea, in cadrul acestui program, vor fi organizate o serie de activitati menite sa ofere populatiei informatii utile care sa-i ajute sa-si formeze propriile opinii.

Conform informatiilor oficiale postate pe site-ul infogazedesist.eu, Romania se claseaza pe podium in clasamentul tarilor europene cu rezerve ale gazelor de sist de 1.444 miliarde metri cubi.

Pe primele doua locuri ale ierarhiei se afla Polonia (cu 4.190 miliarde mc), respectiv Franta (3.879 miliarde mc), in timp ce pe pozitia a patra, dupa Romania, se situeaza Danemarca, cu 906 miliarde mc.

Clasamentul este completat de: Olanda si Marea Britanie (cu cate 736 miliarde mc), Bulgaria si Germania (cu cate 481 miliarde mc), Suedia (283 miliarde mc) si Spania (226 miliarde mc).

In ceea ce priveste rezervele recuperabile de petrol de sist, topul este condus de Franta (cu 4.700 milioane barili), urmata de Polonia (3.300 milioane barili) si Olanda (2.900 milioane barili). Romania ocupa locul sase, cu 300 milioane de barili.

Potrivit celui mai recent raport US Energy Information Agency (EIA), publicat in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel mondial, rezervele de gaz de sist reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a emis, in luna mai, deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL in cazul perimetrelor Costinesti si Vama Veche, care cuprinde lucrari de prospectiuni seismice in vederea identificarii resurselor.

Ministerul Mediului a precizat, la acel moment, ca, pentru aceasta etapa, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, intrucat ‘explorarea se realizeaza prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate in Romania de zeci de ani’.

Chevron detine concesiuni pentru a efectua lucrari de prospectiuni a gazelor de sist la trei blocuri din Romania cu o suprafata de 270.000 de hectare (Costinesti, Vama Veche si Barlad).

Articole pe aceeasi tema

  • Transgaz a pus ochii pe actiunile operatorului de transport gaze din Grecia, DesfaTransgaz a pus ochii pe actiunile operatorului de transport gaze din Grecia, Desfa
  • BRM contesta decizia ANRM de a calcula redeventele in functie de pretul gazelor de la Bursa din VienaBRM contesta decizia ANRM de a calcula redeventele in functie de pretul gazelor de la Bursa din Viena
  • ALRO, EFT si ANDRITZ au pierdut definitiv procesele cu HidroelectricaALRO, EFT si ANDRITZ au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica
  • Preturi diferentiate la energia termica in functie de combustibilul utilizatPreturi diferentiate la energia termica in functie de combustibilul utilizat
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ce lasa in urma insolventa Hidroelectrica?

Next Story

Gratie AFEER, Platforma OTC a devenit functionala

4 Comments

  1. moceanu 23 iulie 2013 at 12:35 Reply

    scrie negru pe alb pe siteul ala ca estimarile sunt luate din ultimul raport al EIA

  2. obama 23 iulie 2013 at 13:55 Reply

    Bravo, domnule ! Si EIAde unde stie care sunt rezervele noastre? Au explorat ei prin Romania? Daca e asa sa stim si noi. Nu vi se pare ca exista o legatura evidenta intre faptul ca Chevron a pus mana pe zacaminte si ca EIA face asemenea estimari. Pai, Chevron este cotata la bursa si orice informatie in favoarea ei da cum nu se poate mai bine. Cu alte cuvinte, mai multa atentie.

  3. Prostu' satului 24 iulie 2013 at 13:00 Reply

    Site-ul cica facut de ANRM (in realitate o compilare din materiale propagandistice, care, deloc surprinzator, nu contine nici macar o singura infiormatie cum ca ar putea fi ceva in neregula cu astfel de exploatari) este o rusine si ar trebui sa devina un caz penal la propriu.
    Asta pentru ca, pe langa imoralitatea flagranta a demersului (de unde si pana unde are ANRM in atributii organizarea unor astfel de campanii, pe bani publici??? Si la ce bun campania, daca oricum opinia publica este complet ignorata???), site-ul respectiv contine numeroase minciuni. Nu adevaruri partiale sau doar “convenabil” spuse, nu omisiuni, ci MINCIUNI.

    @moceanu. Penultimul raport al EIA (aprilie 2011) spunea ca, IMPREUNA, Romania, Bulgaria si Ungaria ar avea ca la vreo 500 de miliarde m3. FFW doi ani si acum doar Romania are de trei ori mai mult.
    Chiar si numai asta, in opinia mea, ar trebui sa fie suficient pentru ca oricine sa inteleaga ce baza se poate pune pe aceste estimari si cui folosesc ele.

  4. Chris Guinta 24 februarie 2025 at 02:48 Reply

    Dear Sir/Madam,

    I recently came across your website and was impressed with the services you offer. I am interested in learning more about your services and potentially partnering with your company.

    Could you please provide me with a copy of your service catalogue? This will enable me to review your offerings in more detail and determine how we can work together.

    Thank you for your time, and I look forward to hearing back from you soon.

    Best regards,

    Chris Guinta
    Business Development Director

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.