Asociația Energia Inteligentă devine membru al Comunității Europene de Practică privind Parteneriatul
Bazându-se pe experiența pozitivă a forumului precedent, 2014 – 2020, Comisia Europeana a înființat un grup de experți sub denumirea de „Comunitatea Europeană de Practica privind Parteneriatul” pentru perioada de programare 2021 – 2027. Comunitatea va implica autoritățile de management, autorități publice regionale și locale și parteneri economici și sociali.
Principul Parteneriatului este unul dintre principalele principii de promovare și implementare a politicilor de coeziune, recunoscut în cadrul legislativ. Codul European de conduită în domeniul parteneriatului prevede crearea unei comunități de practici privind parteneriatul privind schimbul de bune practici. Totodată, principiul parteneriatului este considerat ca parte intrinsecă a fondurilor de gestiune partajata la toate nivelurile de implementare a acestora. Prin urmare, departamentele de management partajat ale Comisiei Europene vor continua conceptul de „Comunitate Europeană de practică privind Parteneriatul” pentru perioada 2021 – 2027 și își propun să îl transforme într-un veritabil forum pentru practicienii de la toate nivelurile de implementare a fondurilor pentru a face schimb de bune practici.
Doi dintre membri Asociației Energia Inteligenta vor fi activ implicați în Comunitatea Europeană de Practică privind Parteneriatul, Dumitru Chisăliță, Președinte și Cristina Bădică, Vicepreședinte al asociației și totodată Director Direcția Finanțare Europeană în cadrul RomCapital Invest.
„Am considerat că avem oportunitatea de a îmbunătăți calitatea parteneriatului în Europa și avem posibilitatea de pune la dispoziție expertiza noastră în domeniul energiei pentru a dezvolta programe și proiecte de care România sa beneficieze astfel încât să ne întărim securitatea energetică, siguranța în funcționare și asigurarea unor preturi corecte și suportabile de către consumatori” a declarat Dumitru Chisăliță.
„Suntem implicați pe piața de energie cu contribuții și recomandări de politică, prin workshop-uri și conferințe, aducând la aceeași masă cei mai importanți factori de decizie, sensibilizându-i cu privire la schimbările viitoare, sugerând ținte și acțiuni către strategii de investiții sustenabile. Prin intermediul reprezentanților noștri, înțelegem foarte bine Europa Centrală și de Est, încercând întotdeauna să diseminăm lecțiile învățate și cele mai bune practici între statele europene” a declarat Cristina Bădică.
Managementul partajat este perceput ca fiind cel mai bine adaptat pentru a atinge obiectivele politicilor în diferite medii instituționale naționale și regionale. Apelul inițiat de Comisia Europeana s-a adresat autorităților publice la nivel regional, local și urban, partenerilor economici și sociali, organismelor relevante care reprezentă societatea civilă, precum partenerii de mediu, organizații neguvernamentale, organizații de cercetare și universități. Printre sarcinile membrilor comunității se vor număra facilitarea schimbului de experiență, stimularea dezvoltării capacităților, diseminarea bunelor practici și a abordărilor inovatoare.