Asociatia Energie Inteligenta avertizeaza: Ne asteapta o iarna cu preturi mari la gaze
Vacanta a trecut si odata cu aceasta si lunile calde fara de griji pentru romani. Incepand cu primele zile din septembrie se prognozeaza scaderi ale temperaturilor si nu peste mult timp oamenii vor trebui sa-si porneasca sobele si centralele termice pentru a se incalzii.
Odata cu aceasta actiune, sigur decalat cu cateva luni, vor avea surpriza neplacuta sa constate ca vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a avea acelasi confort ca in iarna anterioara.
Pretul gazelor naturale pe piata romaneasca a inceput sa creaca la inceputul verii, intr-un mod aparent inexplicabil, daca ne raportam la perioadele anterioare.
Totusi exista o posibila explicatie a acestei cresteri. Aceasta se bazeaza pe legile pietei libere, piata in opinia mea, influentata in acest ani de o atitudine licit speculativa pe piata a unor firme, care a determinat ca cererea sa fie mai mare decat oferta in aceasta perioada si astfel sa se creeze o tendinta de crestere a pretului gazelor.
Pe parcursul verii aceasta discrepanta intre cererea si oferta de gaze a adus o oarecare stare de panica care a determinat rostogolirea pretului gazelor naturale si astfel asistam la preturi de achizitie a gazelor in luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici in lunile de iarna 2017-2018.
La acesta situatie se adauga evolutia pretului petrolului pe pietele internationale care a crescut cu aproape 50% in ultimul an. Aplicarea Metodologiei de stabilire a pretului gazelor naturale pentru populatie, ne permite sa apreciem ca la 1 octombrie 2018 vom asista la o crestere a pretului gazelor naturale pentru populatie cu cca. 2 – 5%.
Experientele recente: frigul extrem din anul 2017 din America de Nord, valul de caldura ce a cuprins mare parte din Europa de Vest, necesitatea acoperirii necesarului de gaze din depozietele de inmagazinare subterana, dupa ce gazele din depozitele de inmagazinare europene au scazut sub 20% pana la sfarşitul iernii (pentru prima data in istoria recenta a industriei de gaze), cresterea cererii de GNL pe pietele din Asia si America de Sud, determina ca multi consultanti sa anticipeze ca raliul preturilor gazelor ar putea continua in viitor.
Anul acesta am asistat la 3 scumpiri ale gazelor naturale pentru populatie si probabil ne vom mai confrunta cu inca o scumpire anul acesta si alte scumpiri in iarna si primavara lui 2019. Aceasta situatie putea sa fie prevenita partial sau probabil nu ar fi fost aplicata pentru toti consumatorii casnici de gaze naturale (avand in vedere ca pretul gazelor naturale pentru clientii casnici se stabileste pentru fiecare operator de distributie gaze naturale), daca ar fi fost respectate obligatiile din Legea 123, care stabilea inca din anul 2016, emiterea de reglementari care sa asigure conditiile de concurenta si de acces transparent si nediscriminatoriu al cumparatorilor la cantitatile de gaze naturale ofertate pe piata concurentiala.
Reiau considerentele pe care le am expus constant in ultima perioada, ca fiind de maxima importanta. Pentru a functiona piata de gaze si pentru a evita cresterea masiva a pretului gazelor la populatie este necesar sa se adopte urgent reglementarile prevazute de legea gazelor, care sa asigure:
- conditiile de concurenta pe piata de gaze naturale (pe piata centralizata si pe piata contractelor bilaterale)
- conditiile de acces transparent si nediscriminatoriu al cumparatorilor la cantitatile de gaze naturale ofertate pe piata concurentiala.