Autoritatile romane mereu in antiteza: la vecini pretul gazelor scade, la noi creste
Inceputul anului 2013 a debutat cu cateva informatii soc pentru consumatorii de energie electrica si gaze naturale din Romania. In paralel cu anuntul autoritatilor de la Bucuresti privind o iminenta majorare a acestor produse vitale, vecinii nostri, cu resurse de departe sub potentialul nostru, anunta contrariul. Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, potrivit lui Novinite.com pretul gazelor naturale si al energiei termice va scadea in Bulgaria, ca urmare a reducerii accizelor percepute de stat. DKEVR (Agentia de reglementare) estimeaza ca preturile la gaze vor scadea cu 9.8%, dupa ce acciza a fost redusa cu aproape 72 de leva.
Pe de alta parte, o sursa guvernamentala citata de publicatia Magyar Hirlap, anunta pe data de 3 ianuarie 2013 ca: “Ungaria a redus de la 1 ianuarie preturile gazelor naturale, electricitatii si energiei termice livrate populatiei cu 10%” . Șeful de cabinet al premierului ungar, Janos Lazar arata ca in prezent guvernul ungar a procedat la identificarea unor soluții care sa impiedice companiile energetice sa transfere pierderile catre consumatorii finali.
Exact in aceeasi zi, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) etalau o teza arhicunoscuta deja : „Categoric nu vor exista ieftiniri timp de multi ani de acum inainte. Cel putin pana in 2017 cand, conform angajamentelor asumate in fata UE si FMI, trebuie sa se finalizeze deschiderea totala a pietei. Pana acum pretul gazului a fost tinut politic jos. Chiar daca, prin absurd, Gazprom ar ieftini gazele cu 50%, pretul gazului la populatie tot ar urca pentru ca asta presupune liberalizarea pietei”.
Confuzia totala care exista in mintea autoritatilor romane, consecinta numirilor exclusiv pe criterii politice in lipsa oricaror „urme” de profesionalism a persoanelor din ministere si institutii, lipsa inovatiei si a initiativei – constructive – face ca sa existe astfel de abordari de pe urma carora avem cu totii de suferit.
Ceea ce publicatia Energy-Center.ro repeta neincetat inca de la lansarea sa, faptul ca doar 30% din pretul gazelor (intern si import) este determinat de costul propiru-zis al marfi, iar diferenta fiind determinata de tarifele si taxele impuse de stat se confirma a fi valabil doar in alte tari.
Astfel, din analizele Energy-Center.ro se poate observa limpede: costurile cu gazele naturale ar putea in fapt sa scada cu 35%, procent care ar permite, atat incadrarea in ecartul necesar liberalizarii pretului gazelor naturale, cat si reducerea pretului la consumatorul final cu 10%.
Dar guvernantii fie nu doresc, fie nu stiu cum pot face acest lucru.
P.D.