Avertizor de integritate la Ministerul Energiei, pentru combaterea coruptiei
Incepand de azi, Ministerul Energiei a lansat pe site-ul propriu o sectiune unde angajatii din sectorul energetic pot semnala fapte de coruptie, sub protectia anonimatului.
“Avertizorul de integritate al Ministerului Energiei este functional din aceasta dimineata. Este un proiect la care m-am gandit inca din primele zile la Ministerul Energiei, pentru ca un astfel instrument ne va ajuta sa creştem nivelul de integritate, atat la nivelul Ministerului, cat şi al companiilor sub autoritate. Va indemn sa il folositi atunci cand aveti nevoie şi sa va documentati asupra legislatiei care il reglementeaza”, a scris ministrul de resort, Victor Grigorescu, pe contul personal de Facebook.
Potrivit site-ului institutiei, Ministerul Energiei pune la dispozitia celor care au cunoştinta despre fapte de coruptie din interiorul sistemului sau al companiilor aflate sub autoritatea ministerului, la care statul este actionar majoritar, un instrument prin care sa le semnaleze, sub protectia anonimatului. Identitatea furnizorului de informatii prin intermediul ‘avertizorului de integritate’ ramane confidentiala atata timp cat acesta işi doreşte, scrie agerpres.
“Exista situatii in care angajati din interiorul sistemului detin informatii despre fapte de coruptie, dar ezita sa le dezvaluie de teama unor consecinte negative pe care le-ar putea atrage asupra lor”, sustin reprezentantii ministerului.
Cadrul legal de siguranta pentru functionarul public sau personalul contractual care dezvaluie fapte de coruptie din interiorul structurii sau companiei in care este angajat este asigurat de Legea 571/2004, legea avertizorului de integritate.
Astfel, cei care doresc sa reclame fapte de coruptie completeaza, pe site-ul Ministerului Energiei, un chestionar care cuprinde nume, prenume, date de contact, o caseta unde se descrie cazul semnalat şi una unde se pot incarca documente.
“Sesizarea dumneavoastra va fi preluata şi verificata de organismele abilitate din cadrul Ministerului Energiei, acordandu-vi-se prezumtia de buna-credinta. Va rugam sa completati cu atentie şi responsabilitate campurile de mai jos, iar, in cazul in care vi se cere, sa puteti proba faptele de coruptie semnalate”, se precizeaza pe site.
Ministerul a publicat şi un ghid, care mentioneaza ca avertizorii in interes public beneficiaza de prezumtia de buna-credinta, pana la proba contrara.
“La cererea avertizorului cercetat disciplinar, ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplina sau alte organisme similare din cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice sau al altor unitati au obligatia de a invita presa şi un reprezentant al sindicatului sau al asociatiei profesionale. Anuntul se face prin comunicat pe pagina de Internet a autoritatii publice, institutiei publice sau a unitatii bugetare, cu cel putin 3 zile lucratoare inaintea şedintei, sub sanctiunea nulitatii raportului şi a sanctiunii disciplinare aplicate”, se mai precizeaza in ghid.
Totodata, in situatia in care cel reclamat prin avertizarea in interes public este şef ierarhic, direct sau indirect, ori are atributii de control, inspectie şi evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protectia avertizorului, ascunzandu-i identitatea.