Bani aruncati pe apa Sambetei: Guvernul continua sa creada in sistemul centralizat de incalzire fara a avea vreo strategie de eficientizare a lui
Sunt cel putin zece ani de zile de cand subventiile pentru sistemele centralizate de incalzire curg catre autoritatile locale in speranta ca se mai poate salva ceva. Este foarte adevarat, inclusiv Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca aceste sisteme sunt cele mai eficiente si mai sigure prin comparatie cu alte modalitati de producere a energiei termice si apei calde. Daca in majoritatea tarilor europene s-au gasit solutii de eficientizare, in schimb, in Romania se pompeaza in continuare bani fara nici un efect benefic. Drept urmare continuam boala cu noi infuzii de bani, dar rezultatele sunt zero.
ANRE a informat ieri ca Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53/2019, Guvernul Romaniei a aprobat Programul multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica a localitatilor. Beneficiarii Programului Termoficare sunt unitatile administrativ-teritoriale.
Acest Program vine sa sustina financiar necesitatea stringenta de realizare a investitiilor in sistemele de alimentare centralizata cu energie termica in scopul implementarii unor sisteme eficiente si viabile de alimentare cu energie termica a localitatii, al valorificarii potentialului cogenerarii de inalta eficienta, al utilizarii surselor regenerabile de energie, precum si al reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.
In urma cu vreo doi ani scriam un articol intitulat: Mintea romanului de pe urma: Cu miliardele de lei risipite pentru subventii la energia termica s-ar fi putut moderniza toate sistemele centralizate din tara.
Aceasta afirmatie ii apartinea secretarului de stat in Ministerul Energiei, Doru Visan, care recunostea in sfarsit ca problema incalzirii centralizate a devenit o bomba cu ceas si o gaura neagra pentru banii de la bugetul central si bugetele locale. „Avem un sistem supradimensionat, in conditiile unei sustineri financiare necorespunzătoare, deci este subfinantat in totalitate. Cheltuim foarte, foarte multi bani pe componenta de operare, care este generată de pierderi masive, de ineficienta. Daca ati avea cifrele, v-ati speria ce dimensiuni exista. Atragem bani prin subventii locale si de la bugetul de stat, prin rectificare, foarte, foarte multi. Cu banii acestia modernizam toate sistemele”, a spus Doru Visan.
S-a aschimbat ceva intre timp? Absolut nimic in sens pozitiv. Cu toate acestea noi facem prorgame de subventionare si de risipa de bani. Iata ce spune in continuare comunicatul ANRE:
In cadrul acestui Program, ANRE verifica documentatia tehnica a proiectelor intocmite de unitatile administrativ-teritoriale si emite, in conditiile stabilite prin regulament aprobat prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, un aviz tehnic privind eficienta energetica care include economia de energie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera estimate a fi obtinute prin implementarea proiectelor. Pentru proiectele incepute in temeiul HG nr. 462/2006, ANRE emite avize cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera estimate a fi obtinute prin implementarea proiectelor.
Documentatia tehnica a proiectului, depusa la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in vederea obtinerii avizului tehnic privind eficienta energetica, include:
- strategia de alimentare cu energie termica a localitatii, care cuprinde lucrarile pentru care se solicita finantarea;
- hotararea consiliului local de aprobare a strategiei de alimentare cu energie termica a localitatii;
- studiul de fezabilitate al proiectului intocmit conform normelor in vigoare, care contine si calculul economiei de energie, calculul de reducere corespunzatoare a emisiilor de gaze cu efect de sera estimate a fi obtinute prin implementarea proiectului, precum si durata de recuperare a investitiei;
- hotararea consiliului local de aprobare a studiului de fezabilitate;
- fisa privind eficienta investitiei, completata conform regulamentului aprobat prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
Pana in prezent, au fost emise un numar de 35 de avize (dintre care 31 de avize in anul 2020), pentru proiecte depuse de Primaria Municipiului Tulcea, Primaria Municipiului Vatra Dornei, Primaria Municipiului Brasov, Primaria Municipiului Sibiu, Primaria Municipiului Giurgiu, Primaria Municipiului Arad, Primaria Municipiului Oradea, Primaria Municipiului Brad si Primaria Municipiului Motru, cu o valoare totala a investitiilor de 194.200.176 lei, o economie totala de energie estimata de 6.046,08 tep/an si o reducere totala estimata a emisiilor de gaze cu efect de sera de 15.269,83 t ech. CO2/an. Sunt in diverse stadii de analiza alte 7 proiecte.
Nu doar ca sunt eficiente dar e cam singura solutie practica si scalabila sa ajungem la 100% energie verde. Electricity to H2 sau electricity to Ch4 (din 100% regenerabile) -> depozite de gaze -> ardere iarna in cogenerare. (vorbim de 2040-2050 ca pana atunci vom arde gaze naturale).
Si normal centralele de apartament pe gaz vor fi inlocuite de pompe de caldura alimentate cu energia electica de la cogenerare unde nu au acces la reteaua centralizata. Cel putin asta e viziunea de ansamblu si de asta sustine UE cogenerarea.