Boeing a inventat sistemul energetic ce permite dronelor sa zboare incontinuu
Este clar ca 2015 este anul in care stirile SF sunt mai dese decat productiile hollywoodiene de gen. Daca in luna aprilie, Elon Musk, proprietar si fondator Tesla Motors si Space X anunta ca in curand va lansa bateria pe hidrogen capabila sa duca la independizarea energetica a populatiei globului, acum cateva zile, Boeing a brevetat o inventie proprie ce permite dronelor sa ramana in aer pentru totdeauna.
O sa ma intrebati ce treaba au dronele cu site-ul nostru si de ce ne pasa de faptul ca acestea vor fi capabile sa zboare incontinuu. Ca sa intelegeti va voi propune un scenariu care pana nu de mult era unul rupt din filemele stintifico-fantastice: imaginati-va ca in doi ani, toate serviciile publice de transport rapid, de genul postei, curieratului sau transportului de obiecte usoare, gen medicamente sau alimente, se va face integral prin intermediul dronelor. Imaginati-va ca un batran dintr-o localitate rurala din judetul Vaslui care are probleme locomotorii isi primeste cutia de medicamente lunar in propria curte la o ora si o data prestabilita.
Sau imaginati-va ca locuiti la 10 kilometri de un oras mai mare si nu aveti acces la un supermarket mai bun dar nici chef sa va deplasati pentru cumparaturi. Intrati pe site-ul web al supermarket-ului, comandati produsele dorite iar o drona vi le va livra in fata usii dumneavoastra in cel mai scurt timp, de fapt, celebrul magazin online Amazon foloseste deja drone pentru a livra produsele in anumite zone din SUA. Mai mult, acest sistem de drone poate fi echipat cu camera video pe care Politia le poate administra pentru a mari gradul de siguranta al cetatenilor in anumite zone.
Dronele sunt deja folosite la livrarea de medicamente in anumite tari asiatice si au fost deja implementate de firmele de curierat de peste ocean. Imaginati-va ca in maximum 5 ani cerul va fi impanzit de astfel de mici echipamente bazaitoare care cutreiera cerul pentru a isi indeplini misiunea ceruta de compania care o exploateaza. Dronele sunt controlate prin apicatii software care le gestioneaza traseul si punctul de aterizare dau decolare si pot declansa un mecanism pentru a lasa produsul dorit la destinatie. Practic, functioneaza ca niste mici aeronave fara pilot, si, multumita celor patru rotoare de genul celor de pe elicoptere, sunt foarte stabile in aer, chiar si in conditii meteo nefavorabile.
Un alt avantaj notabil in exploatarea dronelor este faptul ca sursa de energie a acestora este electrica, deci nu polueaza.
Evident ca in spatele acestor mici robotei curieri zburatori care se pregatesc sa decoleze definitiv pentru isi duce la capat misiunile, se afla interese financiare imense. De exemplu, Facebook a anuntat de curand ca intentioneaza sa se foloseasca de retelele de drone ce vor impanzi tarile lumii sau vor construi propria retea pentru a oferi Internet wireless in intreaga lume.
Mai mult, saptamana aceasta, Boeing tocmai a anuntat ca a inventat un sistem de reincarcare a bateriilor dronelor aflate in zbor, astfel incat acestea sa nu mai fie nevoite sa aterizeze vreodata.
Compania specializata in sisteme de aparare si aeronautica a mirosit rapid oportunitatea din viitorul apropiat in care dronele vor face micile treburi ale oamenilor si a patentat acest sistem explicat in clipul video de mai jos:
Invenitia Boeing reprezinta de fapt constructia unor dispozitive pe cladiri sau in zone accesibile, de genul antenelor pentru telefonie, ce reprezinta o statie de incarcare electrica pentru drone ce au baterie descarcata. Se stie faptul ca dronele sunt destul de greu de operat din cauza faptului ca bateriile actuale nu le pot oferi suficienta autonomie. Daca bateria este aproape descarcata, dronele se pozitioneaza deasupra statiei Boeing, se conecteaza cu un cablu de alimentare similar cu cel folosit la avioanele de lupta la avioanele cisterna si stationeaza in aer pana cand bateria este complet reincarcata. Dupa manevra de reincarcare, drona poate reveni la programul de normal de lucru.
Statiile de incarcare Boeing pot fi montate oriunde, de la cladiri in orase pana la atasarea acestora inclusiv pe avioane sau baloane meteo.
Si pentru ca pachetul sa fie complet, Verizon si NASA au anuntat ca lucreaza la cate un sistem de monitorizare a traficului aerian destinat special dronelor. NASA va incepe sa testeze sistemul din aceasta vara si se va baza pe radare, sateliti si celulele de comunicare pentru telefonia mobila. Deja Google si Amazon au incluse drone in programul de testare al NASA.
Pe de partea cealalta, Verizon anunta ca planuieste sa porneasca testarea sistemului de urmarire a dronelor in 2017. Planul Verizon este de a construi propriile turnuri de comunicatii, supraveghere si monitorizare a dronelor pana in 2019 in SUA.
De asemenea, FAA (Federal Aviation Administration), inca nu a decis care vor fi specificatiile de zbor pentru drone, cel putin pe teritorul american. Propunerea din acest moment de pe biroul federatiei guvernamentale va limita caracteristicile de zbor ale dronelor particulare sau comerciale la 25 de kilograme, o viteza maxima de 160 de kilometri pe ora si o altitudine maxima admisa de 150 de metri.
In Romania, pentru a se ridica in aer, “aeronavele fara pilot la bord”, cum se numesc oficial dronele, au nevoie de certificat de inmatriculare si autorizatie de zbor iar daca au peste 150 de kg nu pot zbura decat in zone aprobate de autoritati cu o luna inainte.
De asemenea, dronele mai mici de 1 kilogram nu se supun acestor reglementari atata timp cat pe ele nu este montata aparatura pentru filmare sau transmisie de date.