Borza: amenda Consiliului Concurentei avantaj pentru Hidroelectrica
Decizia Consiliului Concurentei va ajuta Hidroelectrica in procesele pe care le are cu ‘baietii destepti’, intrucât demonstreaza ca acele contracte au fost ilegale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Consiliul Concurentei a anuntat, luni, ca a sanctionat Hidroelectrica si pe zece dintre partenerii sai contractuali cu amenzi in valoare totala de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica.
“O astfel de decizie demonstreaza ca aceste contracte sunt considerate ilegale, deci nu pot constitui temei de drept. Baietii destepti au cerut daune de peste 600 de milioane de euro când am reziliat contractele cu ei, in 2012, iar decizia Consiliului Concurentei, practic, anuleaza orice sansa ca ei sa primeasca vreun ban de la Hidroelectrica’, a explicat Borza.
Potrivit acestuia, dintre cele 75 de contestatii inregistrate initial impotriva Hidroelectrica, mai sunt inca noua pe rol.
“Prefer sa platesc 4,6 milioane de euro statului român (amenda primita de la Consiliul Concurentei — n. r.), decât sa platesc unora care nu au muncit in viata lor si care au externalizat tot profitul in afara tarii”, a adaugat Borza.
El a precizat ca acest lucru faciliteaza rezolvarea cât mai rapida a litigiilor cu “baietii destepti”, pentru ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa inainte de 20 iunie 2016, termenul pe care il are pentru reorganizare, altfel riscând intrarea in faliment.
“20 iunie 2016 este termenul maxim pâna la care compania se poata reorganiza, dar va iesi pâna atunci din insolventa. Speram ca in luna mai sa finalizam toate aceste procese, care reprezinta singura cauza pentru care compania inca se afla in insolventa’, a afirmat Borza.
El a argumentat ca aceste contracte pe termen lung au fost principala cauza pentru care Hidroelectrica a fost adusa in insolventa, intrucât au provocat prejudicii companiei de peste un miliard de euro in perioada 2003 — 2012, reprezentând diferenta dintre preturile foarte mici din contracte si pretul pietei. Borza a mentionat ca, in unele contracte, pretul era chiar sub costurile de productie.
“Aceste contracte au distorsionat piata, intrucât Hidroelectrica reprezinta cel mai mare producator de energie din tara, cu o cota de 30-35%, iar toata cantitatea de energie produsa a fost valorificata exclusiv prin aceste contracte, incalcând flagrant ordinele presedintelui ANRE si ale ministrului Economiei, care spuneau ca toti producatorii de energie trebuie sa vânda energia disponibila pe bursa. Pentru ca Hidroelectrica a ignorat aceste ordine, nu a existat deloc lichiditate in piata, iar preturile pe piata erau foarte mari’, a mentionat Borza.
Acest lucru a fost dovedit de faptul ca, in momentul in care contractele au fost reziliate si Hidroelectrica a venit in piata cu o cantitate uriasa de energie, respectiv 7-8 TWh, pretul a scazut de la 220 de lei la 150-160 de lei, a adaugat reprezentantul Euro Insol.
“In plus, acesti comercianti de energie s-au inteles intre ei, veneau de mânuta la Hidroelectrica si erau reprezentati de aceeasi casa de avocatura. Preturile erau trase la indigo’, a adaugat Borza.