Borza jublieaza, contractele Hidroelectrica contestate de baietii destepti cad rand pe rand in instanta
Anul 2011 a fost cel mai negru pentru compania Hidroelectrica, la vremea respectiva fiind semnate contracte de livrare energie electrica cu zece companii private, la un pret mediu de circa 130 lei/MWh, mult sub pretul pietei libere la vremea respectiva. Un an mai tarziu Hidroelectrica intra in insolventa si apoi era obligata sa instituie clauza de forta majora, prin care contractele respective erau anulate. In acelasi timp, pentru a-si acoperi necesarul de 20 TW, cantitate deja contractata, Hidroelectrica era obligata sa achizitioneze energie electrica de la producatorii pe carbune la preturi duble practic fata de preturile cu care vindea energia. Clauza de forta majora a dat ocazia administratorului special se inceapa demersurile pentru desfiintarea contractelor cu cei 10 mari furnizori, dar, in acelasi timp, o parte dintre acestia au declansat si procesele de contestare a deciziei Hidroelectrica. Rand pe rand, in acesti ani, instanta a inceput sa taie din avantul baietilor destepti. Publicam in exclusivitate contractele semnate de catre Hidroelectrica in 2011 cu baietii destepti, cantitatile si preturile.
Amintim ca ieri, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de Elsid Titu impotriva masurii administratorului judiciar al Hidroelectrica de aplicare, in anul 2012, a clauzei de forta majora in contractul de furnizare energie electrica incheiat cu Hidroelectrica. Aceasta decizie vine dupa ce alte decizii asemanatoare au fost date si in cazul altor furnizori care au dat in judecata Hidroelectrica, societatea fiind astfel in postura de a salva cateva zeci de milioane euro numai din respectivele procese. Iata lista celor mai oneroase contracte semnate de Hidroelectrica in 2011:
Alro Slatina, a avut contractata cea mai mare cantitate de energie de la Hidroelectrica (3.000.000 MWh) si la cel mai mic pret (130,85 lei/MWh). A spus din start niet in timpul negocierilor, nefiind de acord cu reducerea termenului contractului si a cantitatii de energie. Alro ar fi fost de acord cu rediscutarea formulei de calcul a pretului, care a ajuns de altfel, pentru 2012, la 138,26 lei/MWh.
Energy Holding, al doilea mare client al Hidroelectrica, avea contractata cantitatea de 2.370.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh, in 2011, a avut o pozitie la fel de transanta nefiind de acord cu reducerea termenului de valabilitate al contractului, acceptand insa un pret de 155 lei/MWh, fara Tg (taxa de introducere a energiei in retea).
Alpiq RomEnergie, era beneficiara unei cantitati de 1.800.000 MWh de energie hidro, avand un pret contractat in 2011 de 130 lei/MWh. La negocieri nu a fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului, acceptand insa un pret de 155 lei/MWh, fara Tg
Alpiq RomIndustries nu putea face exceptie de la regula si a jucat pe aceeasi carte atat in ce priveste valabilitatea contractului cat si renegocierea pretului. Cantitate de energie de contractata era de 1.100.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh, in 2011
EFT Romania avea contractata o cantitate de energie de 1.000.000 MWh, la pretul de 130 lei/MWh in 2011, si nua fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate a contractului, dar accepta un pret de 155 lei/MWh, pentru 2012.
Electromagnetica, mult mai modesta decat furnizorii prezentati mai sus, are o cantitate contractata de 1.000.000 MWh, la un pret de 140 lei/MWh, in 2011, dar nu a beneficiat de o prelungire a contractului. Electromagnetica nu a acceptat reducerea termenului de valabilitate al contractului, in schimb a fost de acord cu un pret de 161 lei/MWh, fara Tg.
Elsid, Europec si Electrocarbon, beneficiarii a 250.000 MWh, 370.000 MWh, respectiv 200.000 MWh, la preturi de 103 lei/MWh, 141 lei/MWh, respectiv 103 lei/MWh, au acceptat preturi mai mari, pentru 2012 (pana la 160,25 lei/MWh), in schimb nu au fost de acord cu reducerea termenului de valabilitate al contractelor.
“In 2012 Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare seceta din istoria companiei. In 2012 Dunarea a inregistrat cele mai mici debite din ultimii 150 de ani, in 2012 Hidroelectrica a consemnat cea mai mica productie de energie realizata vreodata de doar 11,8 TWh, in 2012 Hidroelectrica avea semnate contracte de 20 de TWh. Ca sa-si onoreze aceste obligatii contractuale, Hidroelectrica cumpara de la producatorii termo la preturi cuprinse intre 260-300 lei/ MWh si din piata reglementata la 350-400 lei/ MWh ca sa o vanda baietilor destepti in pierdere la preturi cuprinse intre 103-132 lei MWh. Cand nu a mai avut bani, dupa ce intrase intr-un deficit de numerar de 783 milioane lei si pe o pierdere de 500 milioane lei, Hidroelectrica a activat forta majora. Hidroelectrica nu s-a prevalat de o maniera arbitrara de aceasta clauza contractuala si legala, Camera de Comert si Industrie a Romaniei fiind institutia care a emis certificatul de forta majora. Forta majora este o clauza exoneratoare de obligatii fiind recunoscuta in legislatia tuturor tarilor democratice, indiferent de sistemul de drept. Dar nu si de baietii destepti. Aceasta atitudine de fronda fata de o companie ajunsa in incapacitate de plata arata mercantilismul si ferocitatea cu care tratau baietii destepti Hidroelectrica. Efectul activarii fortei majore a fost reducerea in cheie matematica a cantitatilor de energie catre toti cei 41 de parteneri contractuali. Dar Elsid, Electrocarbon, Energy Holding au contestat aceasta masura. Ce conta daca Hidroelectrica murea. Ei sa faca profit”, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.