Bransamentele electrice in ansamblurile rezidentiale nou construite, o bomba cu ceas: noii proprietari pot fi deconectati in orice moment de la retea
De peste zece ani autoritatile nu sunt in stare sa rezolve problema racordarii la energie electrica a noilor ansambluri rezidentiale din Bucuresti si din tara. Ingrijorator este faptul ca un procent extrem de mare (nimeni nu il poate cuantifica la nivel de tara) din locuintele cumparate in aceste ansambluri nu au contorizare proprie si se alimenteaza cu energie de la dezvoltatorul ansamblului, care la randul lui are bransamentul initial de organizare de santier. Distribuitorii de energie electrica, autoritatile locale care dau avizele de constructie, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Protectia Consumatorului accepta aceasta situatie ca pe o normalitate.
Cei care cumpara locuinte in noile ansambluri rezidentiale nu sunt informati prin contractele de vanzare -cumparare despre situatia reala a bransamentelor, dar risca apoi sa fie victime sigure in cazul unui incendiu declansat de la reteaua de energeie electrica. Si nimeni nu-i va despagubi. Inexplicabil, cu toate ca autoritatile sunt constiente la riscurile pe care le presupune bransarea locuintelor noi la “bransamentul de organizare de santier” nimeni nu face nimic.
Conform unui studiu elaborat de Asociatia Expert Security and Global Affairs (ESGA), la un esantion de aproape 650 de ansambluri rezidentiale noi (in Bucuresti) si la o analiza in teren a peste 160 dintre acestea, 60 erau constatate cu nereguli in ceea ce priveste bransarea la sistemul de distributie energie electrica. Situatia este valabila si in alte mari orase ale tarii, unde majoritatea noilor ansambluri de locuinte se alimenteaza cu energie doar de la bransamentul initial de organizare de santier.
“Exista locuinte in cartierul Pipera, din Bucuresti, care s-au vandut cu 300.000 de euro fara a avea insa bransament proproiu. Consecinta este ca s-a ajuns la facturi pentru energie electrica si de 9.000 de lei/luna “, declara intr-o conferinta de specialitate reeprezentantul ESGA, Leonela Leca, expert ESGA. Ce-i de facut, pana sa nu avem din ce in ce mai multe incidente (indeosebi legate de incendii)? In aparenta este simplu: schimbarea legislatiei.
Intrebare este insa cine sa faca aceasta schimbare in conditiile in care autoritatile locale care dau avize isi iau comisionul de rigoare, Ministerul Dezvoltarii nu se implica, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului spune ca nu are posibilitatea de a se implica, iar ANRE face controale din Pasti in Craciun. Intre timp, se pare ca distribuitorilor de energie electrica din Romania situatie le convine, caci ei sunt cei care incaseaza factura. Si totul se intampla pe fondul unei legislatii absolut depasite, lucru de care si profita de altfel dezvoltatorii imobiliari. Cei care cad insa in capcana acestor confuzii legislative sunt cumparatorii de locuinte, altfel de buna credinta. Solutii pentru a rezolva situatia, cel putin in cazul noilor proiecte de investitii, sunt si ele pot fi adoptate rapid daca Parlamentul se va apleca asupra acestei probleme.
Mai grav este cazul celor care au cumparat locuinte in ansamblurile rezidentiale care au ramas cuplate la reteaua de distributie energie electrica doar prin bransamentul de organizare de santier si carora le-ar putea fi taiata alimentarea cu energie in orice moment. De altfel, in anumite ansambluri acest lucru deja se intampla. De aceea spunem si afirmam cu tarie ca stam, din acest punct de vedere pe o bomba cu ceas.
Prezentam mai jos cateva din concluziile studiului ESGA, cu precizarea ca ele sunt generale si nu cuprind in totalitate realitatea existenta.
“Numerosi dezvoltatori imobiliari, precum si agentii imobiliare (in special cele care au exclusivitate pentru vanzarea de locuinte intr-n complex rezidential), notarii cu care colaboreaza anumiti dezvoltatori , avaluatori bancari au fost identificatii ca fiind responsabili adeseori pentru nesemnalarea existentei bransamentului individual si chiar colaborarea cu dezvoltatorul pentru omiterea sau ascunderea acestui fapt in fata cumparatorului. Datele culese de pe teren au aratat o incidenta foarte mare a blocurilor noi, locuite, in care este mentinut bransamentul de organizare de santier. In toate sectoarele din Bucuresti si in cinci localitati din Ilfov au fost identificate blocuri locuite care nu sunt racordate la solutii definitive. Nici cartierele premium cum sunt Herestrau, Primaverii si mai ales Pipera nu fac exceptii. O densitate mai mare a blocurilor care nu au solutie de bransament definitiva s-a inregistrat in sectoarele 1 si 5 din Bucuresti.
De asemenea, a fost constatat faptul ca situatia este similara in intreaga tara , toti distribuitorii de energie electrica si si numerosi proprietari de locuinte noi din tara fiind vizati de aceeasi problema, care persista de cel putin zece ani incoace. Zona Dobrogea, in special polul de dezvoltare Mamaia Nord-Navodari ar fi unul dintre numeroasele exemple de cartiere intregi de blocuri noi care functioneaza cu bransamente de tip organizare de santier”.
Pentru inceput iata care sunt si riscurile la care se expun noii proprietari de locuinte:
– riscul debransarii totale de la reteaua de distributie energie electrica;
– riscul producerii de accidente;
– riscul imposibilitatii de a accesa un credit ipotecar;
– riscul suportarii cheltuielilor cu realizarea bransamentului individual;
riscul tarifului diferentiat pentru energie electrica si cel al contorizarii inexacte.
Am surprins in aceste cateva randuri o problematica extrem de complexa in ceea ce priveste racordarea la energie electrica in cazul celor ce achizitioneaza o locuinta in noile ansambluri rezidentiale si care nu inteleg ce riscuri isi asuma daca nu incheie contractele dupa toate criteriile de siguranta. Subiectul este de mare actualitate si promitem ca vom reveni asupra lui. Pana atunci sa speram ca nu vom avea parte de evenimente deosebite care sa trezeasca autoritatile la realitate.