BSOG este aproape de exploatarea gazelor din zacamintele marine Ana si Doina
Black Sea Oil & Gas SA („BSOG”) impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) si Gas Plus Dacia SRL („Gas Plus”), au anuntat finalizarea instalarii platformei de productie gaze naturale Ana, prima platforma construita si instalata in România in ultimii 30 de ani, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei.
Dupa instalarea conductei submarine si a structurii de sustinere a platformei in prima parte a acestui an, ultima componenta a platformei, ansamblul de punti, a fost instalata cu succes la aproximativ 120 km distanta de tarm, pe zacamântul Ana, in ape cu adâncimea de 70 de metri, de GSP.
Platforma „Ana” este o platforma de productie gaze naturale de 3.000 de tone, formata dintr-o structura de sustinere (jacket) care se afla partial in apa, si un ansamblu de 3 punti aflat deasupra apei.
Gazele provenite din zacamintele Ana si Doina sunt colectate si masurate pe platforma, apoi trimise la tarm la statia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conducta de 16 toli, pe o distanta de 126 km din care 121 km de conducta submarina si 4.5 km de conducta terestra. Nivelul de echipare al platformei este minim si va fi complet automatizata.
Cu toata infrastructura acum instalata, conectarea la instalatii si punerea in functiune vor avea loc in perioada urmatoare, inaintea campaniei de foraj preconizata pentru luna noiembrie a acestui an. Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) este realizat in proportie de 70%.
Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit in zona româneasca a Marii Negre dupa anul 1989, consta in saparea a cinci sonde de productie (o sonda submarina la zacamântul Doina si patru sonde de productie la zacamântul Ana) si un ansamblu submarin de productie pe zacamântul Doina, care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie Ana monitorizata si operata de la tarm, amplasata pe zacamântul Ana.
O conducta submarina de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, pâna la noua statie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judetul Constanta. Capacitatea de productie estimata va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate in Sistemul National de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la statia de masurare a gazelor aflata in cadrul statiei de tratare a gazelor.
„Am mai facut un pas catre aprovizionarea cu gaze românesti a României. Acest proiect din Marea Neagra demonstreaza oportunitatea unica pe care doar România o are in Uniunea Europeana de a deveni independenta in materie de gaze naturale si, prin urmare, de a-si reduce dependenta in crestere fata de gazele din import. Proiectul MGD permite, de asemenea, dezvoltarea economica si rapida a altor descoperiri de gaze facute in platoul continental românesc al Marii Negre de alti concesionari, in intervalul de timp preconizat pentru utilizarea gazelor naturale drept combustibil de tranzitie si ofera in plus o infrastructura valoroasa pentru tranzitia catre productia de energie verde”, a declarat Directorul General al BSOG, Mark Beacom.