Bugetul Capitalei a fost aprobat: la piste pentru biciclisti 73 de milioane de euro, la investitii in energie termica 5,87 milioane lei
Proiectul de buget al Primariei Capitalei pe 2017, – buget de 5,02 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) – a fost aprobat, miercuri, in sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). In cadrul sedintei, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reiterat ca prioritatile sunt sanatatea, educatia si infrastructura. Din suma totala, 1,5 miliarde de lei (30%) sunt pentru invatamant, sanatate, cultura si religie si 1,11 miliarde de lei (22%) pentru investitii, arata proiectul de buget al Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.
Chiar daca nu se mai spune nimic despre infiintarea a 19 sau 20 de societati comerciale in care Primaria Bucurestiului sa fie actionar majoritar, repartizarea celor peste un miliard de euro din bugetul Primariei ne ia prin surprindere, in conditiile in care una dintre cele mai acute probleme ale Bucurestiului este incalzirea centralizata. Fuziunea, sau absorbtia Elcen de catre Radet, precedata de stergerea unei datorii de peste 3 miliarde de lei, ar presupune investitii de peste un miliard de euro numai in reteaua de distributie a agentului termic, fara sa luam in calcul subventiile aferente incalzirii centralizate. Cu toate acestea, prioritatile Primariei sunt cu totul si cu totul altele decat cele economice sau de investitii. Cultura, invatamantul si mai ales religia sunt principalele preocupari ale alesilor locali. Sa vedem cum isi vor scoate camasa la iarna, dupa stabilirea acestor prioritati, cand gazele, energia termica si apa calda vor deveni bombe sociale pentru cea mai mare parte a bucurestenilor.
Din buget, 435,3 milioane de lei merg catre sanatate. Firea a precizat ca in domeniul sanatatii, au fost alocati 83 de milioane de euro pentru cele 19 spitale din subordinea municipalitatii, pentru modernizari, pentru achizitia de echipamente si pentru reparatii, dar s-a inclus si suma necesara studiului de fezabilitate pentru construirea Spitalului Metropolitan, care va avea in jur de 2.000 de paturi, aproximativ trei milioane de euro. Legat de parcari, Firea a precizat ca pentru acestea a fost alocata suma de 11 milioane de euro.
In ceea ce priveste pistele de biciclisti, este alocata o suma de 73 de milioane de euro, Firea precizand ca proiectul este eligibil si pentru obtinerea unor fonduri europene. Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, o prima suma pentru anul 2017 este de sase milioane de euro, iar pentru eco-igienizarea orasului – sapte milioane de euro, suma care va acoperi programul unitar de deratizare si dezinsectie si tratamentele fito-sanitare. De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei suma alocata este de 27 de milioane de euro, pentru 11 dintre ele. Cele mai mari investitii finantate de la bugetul Capitalei in acest an sunt pasajele de la Piata Sudului si Ciurel.
Primarul a spus ca au fost alocati 80 de milioane de euro pentru proiecte care sunt in derulare si care vor fi finalizate in cursul acestui an sau anul viitor, amintind de modernizarea infrastructurii Piata Sudului, reabilitarea sistemului rutier si linii de tramvai pe Soseaua Iancului, penetratie Splaiul Independentei – Ciurel – A1, strapungere Bulevardul Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, modernizare Piata Eroii Revolutiei si pasajul pietonal. Pentru cheltuieli social-culturale este alocata o suma de 1,5 miliarde de lei, din care 877,3 milioane de lei pentru cultura, recreere si religie, 119 milioane de lei pentru invatamant, si 73,8 milioane de lei pentru asistenta sociala. Bugetul pentru servicii si dezvoltare publica, locuinte, mediu si ape este de 776,6 milioane de lei, din care 506,5 milioane de lei pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica si 270,1 milioane de lei pentru protectia mediului. Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane de lei pentru ordine publica si siguranta nationala, categorie din care este finantata mai ales politia locala.
Partea de actiuni economice este de 1,89 miliarde de lei, din care sunt subventionate serviciile de transport public sau incalzirea centralizata. 1,28 miliarde de lei sunt alocate pentru transporturi, iar 602,2 milioane de lei pentru combustibili si energie. Pe mari categorii, bugetul Capitalei pe 2017 prevede 182,15 milioane de lei pentru salariile anagajatilor, 591 milioane de lei pentru bunuri si servicii, 118,4 milioane de lei pentru dobanzi la imprumuturile contractate de Primarie si 1,03 miliarde de lei pentru subventii. Pentru sistemul de enegie termica al Capitalei, Primaria Capitalei propune pentru 2017 un buget de investitii de 5,87 milioane de lei. Totodata, pentru protectia mediului, Primaria propune investitii de 183,4 milioane de lei din bugetul local in 2017, in special in lucrari la sistemul de colectare a deseurilor si im cel de alimentare cu apa si de canalizare. Pentru cultura, recreere si religie sunt propuse investitii de 112 milioane de lei in 2017, din care cea mai mare suma, de 33,5 milioane de lei, pentru patinoarul Flamaropol.