Bursa Română de Mărfuri începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a aprobat, joi, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de Bursa Română de Mărfuri va începe să opereze în Republica Moldova pe piaţa gazelor naturale pentru o perioadă de trei ani.
„Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de 3 ani”, se precizează într-un comunicat al ANRE de la București.
Analiștii economici de la Chișinău sunt de părere că această mișcare este una benefică pentru Republica Moldova care își va fortifica securitatea energetică, în condițiile în care, în prezent, acest stat este 100% dependent de importurile de gaze din Rusia.
„Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu suportul oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în achiziţionarea şi stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în România, care acum tot cu suportul UE îşi majorează cu 33% sau un miliarde de m3 capacităţile sale de stocare. Aici amintim şi de noua lege, care obligă operatorii din Moldova să aibă stocuri de gaze naturale”, este de părere analistul economic, Veaceslav Ioniţă.
Toate aceste eforturi vor permite Moldovei să-şi crească substanţial securitatea sa energetică, mai spune exprtul economic de la Chișinău.
„Prin efortul comun al ANRE, Guvernului din Republica Moldova şi cel din România, cu suportul Uniunii Europene şi cu Implicarea Bursei Române de Mărfuri, Republica Moldova face un pas enorm în libertatea energetică”, mai spus Ioniță.
La rândul său, analistul politic al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a precizat joi că hotărârea ANRE este cu totul specială pentru că răspunde nevoii urgente de a identifica alternative viabile de gaze naturale și operarea unei piețe de echilibrare moderne în Republica Moldova, conform standardelor europene.
„Notez că BRM este lider de piață pentru gazele naturale din România, asigurând pe platformele sale tranzacționarea a cca 70% din toate gazele consumate în România. BRM operează cu peste 90 de traderi specializați pe diverse produse de energie (spot, forward, futures) și peste 200 clienți retail pe piața gazelor naturale. În acest fel, intrarea pe piața din RM reprezintă o evoluție mult-așteptată, urgentă, singura corectă pentru diversificarea alternativelor și crearea de condiții de piață modernă”, a opinat Igor Munteanu.