Cand un Parlament debusolat face legi, rezultatele sunt pe masura
In hei-rupismul de ultim moment al defunctului Parlament, deciziile cu impact social in aparenta, dar cu unul economic consistent, au curs pe banda. S-au adoptat legi de mariri salariale fara nici o noima, s-au gasit modalitati de a proteja prin diferite feluri de ajutoare cat mai multe categorii ale populatiei si s-a dat cu barda in sistemul energetic, chestiune care ne intereseaza pe noi in mod deosebit. Legea energiei electrice si gazelor naturale a trecut de Parlament, dupa ce a fost intoarsa de catre presedintie, exact cum a fost votata in faza initiala si fara sa se tina cont de parerea actorilor din piata. Mai mult, o initiativa care se pare ca nu mai are sanse sa treaca in actuala legislatura, propunea nici mai mult nici mai putin, ca taxa pe valoare adaugata la energia termica sa fie redusa de la 20%, cat este in prezent, la 9%, pe motivul ca energia termica “este un element esential pentru imbunatatirea traiului populatiei”. Este atat de esential incat de aceasta masura ar beneficia acelasi sistem de incalzire falimentar si tot mai putin romani care sunt racordati inca la el. Esenta nu a surprins-o insa nimeni. Sa incercam sa ne amintim.
Anul acesta se implinesc 10 ani de cand guvernul Romaniei (nu mai conteaza care) a demarat Programul de termoficare, menit sa salveze cel putin 40 de unitati de producere a caldurii si apei calde la nivel national. Esecul acestui program a fost anticipat inca de anul trecut, cand guvernul Ponta a decis sa mai prelungeasca cu inca 5 ani agonia sistemului, in care s-au risipit anual circa un miliard de lei, suportati exclusiv de catre consumatorii romani. Si mai grav este ca in timp ce sute de mii de familii s-au debransat de la sistemul centralizat, inclusiv acestea au suportat si vor mai suporta 4 ani, ineficienta centralelor termice, majoritatea aflandu-se in subordinea autoritatilor locale.Daca se scade TVA de la 20 % la 9%, cine beneficiaza de aceasta masura? Sa revenim insa la sistem.
In ultimii trei ani, consumul de energie termica a scazut cu 50% si, in prezent, mai sunt in functiune circa 40 de sisteme centralizate, din 101 aflate in functiune in 1990, care alimentau peste 5 milioane de consumatori. “Pana in 2010 au fost investite 500 milioane euro pentru dezvoltarea sistemului (transport, distributie, modernizarea generarii) si 500 milioane euro ajutoare de caldura si subventii. In 2010 factura la incalzire era de 0,8 miliarde euro. An de an au crescut ajutorul, pierderile, pretul si a scazut consumul. In ultimii trei ani consumul a scazut cu 50%. Deci colaps! Cod rosu, dar cred ca rosu nu mai este e o culoare care sa se potriveasca situatiei grave in care ne aflam”, declara Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor. Ce s-a intamplat insa dupa 2010 nu mai cuantifica nimeni?
Asadar, la aceste investitii enorme, perioada de implementare a Programului guvernamental ”Termoficare 2006-2015 – caldura si confort” va fi prelungita pana in anul 2020, a decis Guvernul Ponta, anul trecut. Decizia a fost luata avand in vedere necesarul de investisii in infrastructura de producere, transport si distribusie a energiei termice. De asemenea, a fost luat in considerare faptul ca, din suma totala de 2,120 miliarde de lei, prevazuta initial prin HG nr. 462/2006 pentru finansarea programului, s-au alocat, pana in prezent, aproximativ 420 de milioane de lei. Restul sumei, circa 1,7 miliarde de lei, va fi alocata pentru finansarea programului in perioada 2015-2020. Bani peste bani aruncati pe geam. De ce ar mai fi necesara atunci si o reducere a TVA?
Sectorul energiei termice a devenit cel mai important consumator de energie primara, cu o pondere de circa 46% in consum, dar nimeni nu-si pune problema eficientei lui. S-a ajuns la situatia ca intr-un bloc de locuinte sa existe pana la 6 sisteme de incalzire diferite: incalzire centralizata, centrale de apartament, sobe cu gaze, sobe cu lemne, radiatoare electrice si apartamente ce sunt incalzite de apartamentele vecine. De asemenea, sistemele de termoficare, cu instalatii vechi si echipamente ineficiente, produc caldura scumpa, motiv pentru care au fost subventionate cu pana la 45%, prin lege, indiferent de combustibilul utilizat. Concomitent, locatarii din blocuri racordati la sistemele de termoficare au fost asistati cu masuri de protectie sociala, pana in urma cu cativa ani (cand legea a fost abrogata pe motiv ca reprezinta ajutor social). Nereabilitarea instalatiilor astfel incat eficienta energetica si eficacitatea economica sa determine posibilitatea obtinerii unei forme de energie comparabile cu alte forme de energie, la momentul eliminarii masurilor de asistare sociala a locatarilor, a determinat ca factura la consumatorul final sa creasca foarte mult. Ce folos mai are reducerea de TVA?
Ar mai fi de spus ca, cu exceptia Bucurestiului si a catorva alte orase din tara (Iasi, Ploiesti, Oradea) unde mai functioneaza la cote de avarie sistemul centralizat, restul Romaniei se incalzeste cum poate. Dar, acest rest semnificativ, nu ar beneficia de o eventuala reducere a cotei TVA. Ude-i echitatea, in aceste conditii. Si mai interesant este cum se va subventiona caldura la nivelul Bucurestiului, pentru ca Primaria Capitalei nu scoate un cuvant despre subventie, ci doar despre acoperirea datoriilor anterioare. Aici chiar ca vom avea o problema, atentie insa, dupa alegeri.