Care este adevarata miza a Primariei Capitalei, dupa infiintarea unei societati energetice proprii?
Sa glumim: daca investitiile in sistemul centralizat din Bucuresti ar fi de circa 2 miliarde de euro, nu mai bine facem inca un reactor nuclear? Ba chiar doua, daca luam in considerare si datoriile acumulate de Elcen si Radet de-a lungul ultimilor ani si pe care statul se gandeste cum sa le stearga, pentru a preda in mana Primariei Capitalei doua entitati curate, cam anul viitor pe vremea asta. Numai ca, de data asta nu se glumeste. Zilele acestea a fost lansata spre dezbatere publica asa zisa “strategie energetica a Capitalei”, care are ca obiectiv principal infiintarea unei societati energetice, pe fondul unificarii Elcen si Radet, astfel incat de anul viitor Primaria sa nu mai subventioneze masiv energia termica livrata consumatorilor. Nu stim cine si mai ales cand a croit aceasta presupusa strategie, in conditiile in care despre unificarea celor doua societati se vorbeste de mai bine de 5-6 ani, dar nimeni nu a indraznit si nu a stiut cum sa o faca. Nu ne facem iluzii ca in momentul de fata ar sti cineva din primarie, sau din Consiliul general. Dar, ce conteaza, ideea este sa aratam ca avem strategii.
Primaria Capitalei nu stie ce-si ia pe cap prin preluarea Radet si Elcen, in ideea ca ar intentiona sa salveze sistemul centralizata de alimentare cu energie termica din Bucuresti. Nu au reusit sa puna pe picioare sisteme centralizate mult mai reduse ca marime nici macar companiile straine care au venit in Romania, cu experienta si cunostinte profunde in domeniu. Cum ar putea-o face niste functionari oarecare de la Primaria Bucurestiului? Caci, specialistii o spun cat se poate de limpede de cativa ani: in formula actuala sistemul centralizat este supus pieririi. Cu toate subventiile de sute de milioane de euro acordate si de la Primaria si prin taxa de cogenerare si prin pretul reglementat la gazele naturale, Elcen si mai departe pe lant Radet nu au reusit sa-si echilibreze veniturile si sa elimine pierderile. Ce minune se poate petrece daca infiinteaza Primaria Capitalei o societate pompos numita “de servicii energetice”? Absolut niciuna.
In schimb, exista niste nuante care au trecut neobservate si de care trebuie sa tinem seama. “Noua societate energetica, avizata spre infiintţare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ieri, isi propune sa fie producator si furnizor de energie electrica, nu transportator si distribuitor“, a declarat Sorin Chirita, administrator special al RADET Bucuresti.
Hopa asa, pai aici avem o problema extrem de interesanta. Din multele analize aparute in presa si dupa opiniile multor specialisti, productia de energie electrica si termica a Elcen (cogenerarea) poate fi o afacere rentabila daca este despartita de distributie si transport. Daca mai adaugam la acest lucru si serviciul de furnizare, in speta cel de energie electrica, mai adunam niste banuti la societatea energetica, cu atat mai mult cu cat respectiva societate ar urma sa asigure si iluminatul Capitalei. Atentie, mai buna afacere ca asta nu exista in toata Romania, nici in privat nici la stat. Produc si furnizez energie electrica si termica la peste doua milioane de consumatori, fara sa am vreo legatura cu piata concurentiala, cu reglementarile caudine prin care trec alti furnizori si producatori din sistemul energetic. Asta da strategie. Primaria ar avea si marfa, ar avea si clientii, dar mai ales o libertate de miscare pe care nu o mai are nimeni. Sistemul centralizat? Nu mai intereseaza pe nimeni, caci romanii sunt descurcareti.
“In acest moment, sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din Bucuresti consuma 160 de milioane de euro de la bugetul local, subventia catre consumatorii finali, si 100 de milioane de euro sunt costuri de cogenerare date producatorului. Deci, avem 260 de milioane de euro care se duc in fiecare an in sistemul generalizat de alimentare cu energie termica. Legea 196, aprobata anul trecut, desfiinteaza actualul sistem prin care Bucurestiul si alte orase subventioneaza energia termica.
Deci, incepând cu anul viitor, din februarie, ajutorul de incalzire pe care in acest moment il dam sub forma de subventie de la bugetul Primariei nu va mai fi aplicabil. Din punctul meu de vedere, degeaba dezvoltam capacitati noi, indiferent ca sunt pe surse conventionale sau neconventionale, degeaba valorificam deseurile, vom construi si vom moderniza lucruri in Elcen, vom face fuziuni, fara management integrat sistemul de termoficare centralizat nu se sustine:, a declarat Emil Calota, cu ocazia lansarii strategiei energetice a Capitalei.
Corect, dar valabil in conditiile actuale. Insa, in situatia in care apare noua societate energetica administrata de Primaria Capitalei, subventiile de acum se vor incrucisa atat de bine incat nimeni nu le va mai da de urma. Desigur, cu exceptia celor ce iau deciziile si au pixul in mana.