0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Care este valoarea reala a RADET ?

Posted On 7 decembrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: administratorul judiciar Rominsolv, agent termic, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, datorii, evaluarea patrimoniului, insolventa, Radet

Luna trecuta, a fost finalizat Raportul de evaluare a patrimoniului RADET. Concluzia acestui raport este aceea ca valoarea de piata a intregului patrimoniu este de peste 308 milioane de lei. Insa, valoarea in ipoteza lichidarii este de circa jumatate, adica de nici 160 de milioane de lei.
Facand calculele rezulta ca, daca RADET, ca orice alta societate, s-ar vinde si daca s-ar gasi un cumparator, s-ar incasa circa 34,5 milioane de euro, la cursul de astazi. Cu aceasta suma ar putea fi acoperita putin peste 4% din masa credala stabilita initial, adica din datoriile asupra carora nu mai exista dispute juridice.

RADET a inregistrat pierderi si a acumulat datorii si in perioada de insolventa.

In luna septembrie a acestui an, administratorul judiciar al RADET, ROMINSOLV SPRL, a reusit sa mai publice un Raport de activitate, anteriorul datand din luna mai a acestui an, desi aceste rapoarte ar trebui sa fie lunare. Conform acestui raport, RADET inregistreaza, in continuare pierderi si acumuleaza datorii.

Astfel, pierderile consemnate, in primele 6 luni ale acestui an, se ridica la 109.428.09,18 lei, raportat la cifra de afaceri a regiei de termoficare de 627.617.228,10 lei. Datoriile acumulate in perioada de cand a fost declansata procedura de insolventa (5 octombrie 2016) si pana la 31 iulie 2017 se cifreaza la 142.578.709,10 lei. Dintre acestea, 3.268.101,08 lei constituie obligatii bugetare, 137.342.126,68 lei sunt datorii catre furnizori, iar 1.968.481,24 de lei reprezinta alte datorii.

Conform ROMINSOLV SPRL, din cele peste 142 de milioane de lei, datorii acumulate in perioada de insolventa, peste 132 de milioane lei sunt datorii nescadente, adica aflate in termenul legal de plata. Asadar, doar vreo 10 milioane de lei ar fi datoriile aflate la scadenta.

In acest context, trebuie precizat faptul ca numarul salariatilor RADET scazuse, la nivelul lunii iulie a acestui an, cu mai bine de 400 de persoane, de la 3498 la 3095. Dintre cei plecati, 370 de angajati au semnat Acordul 31039/25.04.2017 privind incetarea contractelor individuale de munca prin acordul partilor. Contractele de munca ale acestora au incetat la data de 29.05.2017.

Raportul de activitate al administratorului judiciar face vorbire si despre relatiile regiei bucurestene de termoficare cu clientii sai. Astfel, la 31 iulie, RADET avea de recuperat creante in valoare de aproape 82 de milioane de lei, din care doar 46 de milioane de lei de la populatie, 32,22 milioane de la agenti economici nebugetari, si 5,73 de milioane de lei de la institutii publice. Cel mai grav este, insa, faptul ca 58% din aceste sume reprezinta datorii cu o vechime mai mare de trei ani.

Cat priveste structura incasarilor RADET, in perioada scursa de la declansarea procedurii de insolventa, regia de termoficare bucuresteana a incasat peste 1,3 miliarde lei, din care aproape 48% reprezinta subventii alocate de catre Primaria Capitalei.

In context trebuie amintit faptul ca RADET Bucuresti furnizeaza energie termica pentru peste 8200 de blocuri, cu 585 de mii de apartamente, in care locuiesc peste 1,2 milioane de oameni. De asemenea, regia de termoficare furnizeaza agentul termic necesar pentru 5000 de institutii, obiective sociale si agenti economici, asigurand, astfel, 72% din necesarul de energie termica al Bucurestiului.

De asemenea, ar mai trebui precizat si faptul ca problemele RADET au inceput de vreo 10 ani. Regia de termoficare, aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a inregistrat, in aceasta perioada, pierderi de sute de milioane de lei. Intrucat datoriile de circa 3,8 miliarde lei depaseau cifra de afaceri si se aflau in crestere continua de circa 9 anj, iar valoarea capitalurilor proprii era negativa, pe 26 septembrie 2016 RADET Bucuresti a solicitat deschiderea procedurii generale de insolventa. In documantatia depusa pentru deschiderea insolventei se preciza ca datoria regiei de termoficare catre ELCEN, principalul producator de energie termica, era de 3,8 miliarde de lei si ca RADET functiona cu conturile poprite in proportie de 100% inca din luna ianuarie 2016.

Sentinta de deschidere a procedurii de insolventa a fost pronuntata de catre judecatorul sindic Vasile Fitigau, de la Tribunalul Municipiului Bucuresti, pe data de 5 octombrie 2016. Abia pe 9 ianuarie 2017, administratorul judiciar al RADET, ROMINSOLV SPRL, publica tabelul preliminar al creantelor. Conform acestui document, masa credala acceptata la data respectiva, se ridica la 3,83 miliarde lei, dar totalul creantelor invocate de catre creditori se ridica la peste 5,3 miliarde lei. Din cauza disputelor juridice aflate in curs de solutionare, tabelul definitiv al creantelor nu a putut fi publicat pana in prezent.
In aceste conditii, maine, 6 decembrie 2017, este programat un nou termen in dosarul de insolventa numarul 35232/5/2016 al debitorului Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET).

 

Articole pe aceeasi tema

  • Jocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea caldurii la iarna in Capitala, o bomba cu ceasJocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea caldurii la iarna in Capitala, o bomba cu ceas
  • Radet si-a redus pierderile in primul semestru dar ramane o amenintare pentru bucuresteni in perioada sezonului receRadet si-a redus pierderile in primul semestru dar ramane o amenintare pentru bucuresteni in perioada sezonului rece
  • Sa inceapa circul: dupa Radet si Elcen a intrat in insolventaSa inceapa circul: dupa Radet si Elcen a intrat in insolventa
  • Elcen Bucuresti nu a blocat conturile clientilor, dar e cu ochii pe RadetElcen Bucuresti nu a blocat conturile clientilor, dar e cu ochii pe Radet
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cat de fortata este oprirea reactorului doi de la Cernavoda si cat de fortat este amestecul politicului in sistemul energetic?

Next Story

Surpriza! Dupa energia electrica si gazele vor atinge un pret istoric in aceasta iarna

Articole pe aceeasi tema

Elcen poate iesi din insolventa daca I se vor ierta penalitatile

Posted On 25 noiembrie 2020
, By Redactia

RADET a realizat jumatate din investitiile planificate in 2019

Posted On 26 iulie 2020
, By Redactia

Cat de indatorat este Complexul Energetic Hunedoara si de ce?

Posted On 5 martie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.