0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Care sunt investitiile necesare si cati bani trebuie sa inghita sistemul energetic in anii ce vin?

Posted On 25 august 2016
By : Redactia
Comment: 0
Tag: energie nucleara, energie regenerabila, Ministerul Energiei, necesar de investitii, Radu Dudau, sistemul energetic, strategia energetica

Sistemul energetic romanesc are un necesar de investitii de ordinul miliardelor de euro anual, in functie de tintele pe care si le va asuma tara noastra la nivel european, a declarat Radu Dudau, consilier al ministrului Energiei si manager al proiectului de strategie energetica. Tot ieri a fost facut public si un studiu al companiei de traning, Tradevile, care arata ca firmele romanesti din domeniul energetic nu stiu sa profite de oportunitatile pietei si nu aduc castiguri deosebite actionarilor lor. Pe de alta parte, Energy-Center a demonstrat ca cele mai bine capitalizate companii romanesti stau pe sume importante de bani dar nu au curaj sa investeasca nici in Romania, cu atat mai mult sa se extinda pe pietele vecine. Sa revenim insa la necesarul de investitii, pe care strategia energetica ar trebuui sa-l contureze obiectiv, in functie de realitatile domeniului.

securitate energetica

“In prezent, lucram de zor la modelarea cantitativa a datelor din strategia energetica, alaturi de consultantul selectat. Sistemul national de energie are nevoie de investitii de miliarde de euro anual in productie, in infrastructura de transport, distributie, consum, eficienta energetica si asa mai departe. Dorim sa venim cu cifre specifice in functie de diferite scenarii”, a spus Dudau, in cadrul conferintei Focus Energetic .

Despre aceste miliarde destinate investitiilor vorbim de cel putin 20 de ani incoace. S-au avansat de-a lungul vremii sume colosale, intre 30 si 50 de miliarde de euro (inainte vorbeam despre dolari), pe o perioada care si ea variaza intre 20 si 30 de ani. Nimeni nu a invatat nimic din evolutiile acestor ultimi ani, dar mai ales din experienta altor tari mult mai avansate din punct de vedere economic si cu un consum mult mai mare de energie electrica prin comparatie cu Romania. Cine si-ar putea inchipui ca s-ar putea investi in urmatorii 20 de ani 30 de miliarde de euro in energetica romaneasca, astfel incat sa mentinem si mare parte din capacitatile de productie existente, dar sa adaugam si altele noi, se inseala amarnic. Dupa cum ne-am facut iluzia ca Romania va putea deveni un pool energetic regional, si nu s-a intamplat asta, continuam sa traim cu iluzia ca avem nevoie de capacitati energetice supradimensionate.

Teoretic, Romania are o capacitate instalata de generare a energiei electrice de circa 20.000 MW, la un consum constant care poate asigura real o putere de 8.000-10.000 MW. La aceasta capacitate s-au adaugat intre timp peste 4000 de MW instalati in energie regenerabila. Nici peste 20 de ani nu vom avea nevoie de mai mult, pentru simplu motiv ca tehnologiile noi pun baza pe eficienta si nu pe consum. Nu se intreaba nimeni de ce Germania si-a propus sa renunte la energia nucleara si, mai nou, la mare parte din centralele pe carbune? Or, Germania este o tara industrializata cu un consum incomparabil cu cel al Romaniei. Cand si noi vom ajunge sa avem o eficienta energetica cum au nemtii si cei 10.000 de MW functionali ar putea sa fie excedentari.

Tarile din jurul nostru au investit si investesc si ele in capacitati energetice importante, motiv pentru care surplusul nostru de energie nu va mai putea fi exportat, decat in ideea in care energia romaneasca va fi mai ieftina. Din acest punct de vedere se impun intr-adevar investitii in performanta. Dar, putem vorbi in acest caz de 30-40 de miliarde de euro? Iata o intrebare la care strategia energetica ar trebui sa gaseasca raspunsul. Concluziile le vom trage peste cel mult o luna, daca Ministerul Energiei isi respecta promisiunile privind elaborarea strategiei. Pana atunci va propunem o prezentare elementara a capacitatilor de productie performante in momentul de fata din Romania si veti vedea ca la niste ajustari nu prea semnificative din punct de vedere financiar ne asiguram siguranta si securitatea energetica fara nici o problema.

Cei 1.200 de MW instalati in Centrala nucleara de la Cernavoda, cu cei 6.000 de MW ai Hidroelectrica, cu cei 500 de MW ai Centralei de la Brazi (Petrom), cu alti 500 MW ai centralei de la Iernut a Romgaz si cu capacitatile Elcen, la care se adauga peste 4.000 MW instalati in energie regenerabila ne acoperim consumul si avem si disponibilitate de export. Bine, bine, veti spune, dar vantul si apa nu sunt o constanta. Putem sa le avem si putem sa nu le avem, motiv pentru care ne trebuie centrale de echilibrare. Cu putina buna stiinta aproape ca le avem si pe acestea, daca Iernutul, de pilda ar fi modernizat si daca centralele Elcen ar intra in parametrii firesti. Pe de alta parte, constructia grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, o investitie de circa 8 miliarde de euro, la care trebuie sa se adauge Centrala de pompaj de la Tarnita, alte doua miliarde de euro, ar asigura cu varf si indesat si necesarul de consum si cel de echilibrare. Nu e cazul sa intram si in alte amanunte, caci tehnologiile viitorului in ceea ce priveste dezvoltarea energiilor regenerabile vor inlocui mult necesarul de echilibrare din ziua de azi. In fapt, pe asta ar trebui sa ne concentram, asa cum fac deja nemtii.

La ce ne-a folosit ca nu am reusit sa retehnologizam grupurile energetice pe combustibili clasici, in schimb am investit sute de milioane de euro in instalatiile de desulfurare? Peste un an, doi aceste centrale vor fi inchise, unele au si fost deja, iar banii investiti s-au dus deja pe apa sambetei. Cine credeti ca va veni sa investeasca in sectorul energetic romanesc, daca nu are asigurata piata de desfacere? Or, intr-o piata europeana unica, statul roman nu poate promite nici unui investitor serios acest lucru, asa cum o facea pana acum. Vedeti cazul energiei verzi care mai are inca accesul garantat in sistem. Cum s-a redus cota de certificate se poate reduce si acest avantaj. De altfel, ANRE a inceput deja sa taxeze dezechilibrele pe care producatorii de energie regenerabila le fac in sistem. Bun, si atunci spre ce ne indreptam? De ce vorbim de zeci de miliarde de euro ca necesar de investitii cand noi habar nu avem ce o sa facem cu energia produsa? S-a lansat, inca de la guvernul Nastase incoace, teoria industrializarii Romaniei. Acum se spune ca mai intai trebuie sa avem o strategie de industrializare si de abia apoi una energetica. Pai, ca sa faci industrializare trebuie sa te transpui in pielea regimului comunist, care inainte de 1989 si-a asumat acest program maret. S-a ales praful de el si de toata industria respectiva. Sa faca tot statul industrializare? El nu este in stare sa faca sosele de centura pe langa marile orase, ca sa nu mai vorbim de autostrazi, darami-te sa investeasca in industrie. Asta o face, in cel mai bun caz mediul privat. Si tot mediul privat trebuie sa judece daca e cazul sa investeasca, sau nu, in capacitati energetice noi, caci de cele existente are grija statul, acolo unde este proprietar. Cu alte cuvinte, povestile cu investitii de peste 30 de miliarde de euro in energetica romaneasca nu mai au nici o valabilitate.

“Putem sa facem prinsoare insa cu dumneavoastra, cititorii nostri, ca in viitoarea strategie energetica a Romaniei, cand o vom avea, vom regasi inevitabil aceasta suma, sau una chiar mai mare. Boala comunismului nu se ia cu una cu doua”, a scris Energy-Center in una din analizele sale. Sa vedem daca am avut dreptate, sau nu.

Articole pe aceeasi tema

  • Sistemul energetic pregătit pentru situații neprevăzute în perioada PașteluiSistemul energetic pregătit pentru situații neprevăzute în perioada Paștelui
  • Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.Marea provocare a viitorului nu va consta in sursele de generare a energiei cat mai ales in posibilitatea stocarii ei.
  • Peste 310 milioane euro finanțare pentru companiile care investesc în energie regenerabilăPeste 310 milioane euro finanțare pentru companiile care investesc în energie regenerabilă
  • Reforma sistemului energetic a reușit: importurile de energie s-au dublat în primele trei luni ale anuluiReforma sistemului energetic a reușit: importurile de energie s-au dublat în primele trei luni ale anului
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ce trebuie sa stiti despre reviziile centralelor termice de apartament si cand trebuie instalate

Next Story

Hidroserv la un pas de insolventa, dar departe de sansa pe care a avut-o Hidroelectrica

Articole pe aceeasi tema

0

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică

Posted On 10 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Va scădea sau nu TVA-ul la energie după liberalizarea pieței?

Posted On 4 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.