Cat de reala este dorinta UE de a crea o uniune energetica europeana, sau cum unele tari merg cu viteza I si altele cu a II-a?
La modul declarativ am putea spune ca solidaritatea europeana in ceea ce priveste siguranta aprovizionarii cu gaze pentru toate statele membre, indiferent de pozitionarea lor geografica, este una reala. Daca ne uitam insa la blocurile regionale stabilite deja, observam ca tarile din linia intai au cel putin doua surse de aprovizionare, in timp ce tarile din linia a doua (in care este situata si Romania) au o singura sursa de aprovizionare, si aceea din ce in ce mai nesigura. Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia si chiar Cehia sau Polonia stau la mana Gazprom aproape exclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze, inclusiv Romania se afla in aceeasi situatie in timp de iarna, fiind conectate la celebra conducta “Drujba”, care traverseaza insa Ucraina.
Pe de alta parte, tarile nordice au propriile rezerve, in timp ce Germania, Austria, Italia sau Franta bat palma cu Gazprom pentru eliminarea “Drujbei”, creind noi coridoare de transport dinspre Rusia. In aceleasi timp aceste tari pot avea oricand acces la gazele din Marea Nordului sau din Olanda si Algeria, ceea ce le da o putere de negociere sporita. Nu mai departe, zilele trecute un numar de cinci companii energetice europene au acceptat sa furnizeze jumatate din finantarea necesara pentru proiectul in valoare de 9,5 miliarde de euro vizand construirea gazoductului Nord Stream 2. Aceste companii sunt: E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie. Nord Stream-2 presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Pe acest fond, in noaptea de miercuri spre joi, Consiliul UE si Parlamentul European au aprobat un acord politic care spune ca statele membre ale Uniunii Europene vor trebuie sa dea dovada de solidaritate si cooperare in situatia unei crize in aprovizionarea cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, noi sa ne ajutam cu bulgarii, grecii, ungurii etc, iar nemtii cu francezii, italienii olandezii etc. Nici o problema, ne ajutam, dar de unde luam gazele, mai ales in cazul in care tranzitul prin Ucraina ar putea fi sistat dupa punerea in functiune a Nord Stream 2? Si daca citim ceea ce stabileste in context Uniunea Europeana mai ca ne vine sa radem:
“Comisia Europeana, care are drept obiectiv infiintarea unei veritabile uniuni energetice. Noile reguli garanteaza o abordare comuna si coordonata la nivel regional cu privire la securitatea aprovizionarii cu gaze in randul statelor membre. Este pentru prima data cand se va aplica principiul solidaritatii in domeniul energiei. Statele membre vor trebui sa isi ajute vecinii in situatii de crize serioase“, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Cooperarea regionala, asupra careia au cazut de acord negociatorii celor trei institutii comunitare, introduce conceptele de “coridoare pentru aprovizionarea de urgenta” si “client protejat de solidaritate”, a explicat Consiliul UE intr-un comunicat separat.
Ideea vizeaza formarea de blocuri regionale in care sa fie repartizate statele membre. In cadrul acestor blocuri regionale, un stat membru UE va trebui sa furnizeze gaze unui stat vecin care se confrunta cu o pana in aprovizionare, in caz de urgenta si pentru clientii tinta, gospodarii sau servicii publice cum sunt spitalele. Este vorba de mecanism care nu va fi utilizat decat in ultima instanta si care va implica acordarea de compensatii, a subliniat Consiliul UE. Statele membre, cu ajutorul Comisiei, vor trebui sa elaboreze planuri de preventie si de urgenta pentru a face fata oricarei penurii.
Acordul vizeaza de asemenea sa imbunatateasca transparenta contractelor. Companiile de gaze naturale vor notifica autoritatile nationale competente in legatura cu contractele considerate relevante pentru securitatea aprovizionarii. Aceste contracte reprezinta 28% din consumul anual de gaze naturale ale statelor membre. “Daca autoritatile competente au indoieli cu privire la impactul unor astfel de contracte asupra securitatii aprovizionarii cu gaze a unui stat membri sau unei regiuni, ele trebuie sa instiinteze Comisia”, subliniaza Consiliul UE.
De aici fiecare intelege ce vrea, cu conditia sa creada in viitorul “uniunii energetice”. Care uniune, cea cu viteza intai sau cea cu viteza a doua?
Este foarte simplu. Rusii vor sa scape de ucraineni (in forma lor actuala, adica; atunci cand se vor reintoarce la sanul Maicii Rusii, o sa fie alta discutie), iar UE n-are nimic impotriva… dar gaz rusesc tot le trebuie.
Asa ca daca pana acum gazele rusesti ajungeau in Vest prin Est (context in care mai luau si amarastenii de estici niste taxe de tranzit), acum o sa fie exact pe dos – gazele rusesti o sa ajunga in Est prin Vest, context in care taxele de tranzit… completati dvs. mai departe.
Un sfat dezinteresat – ferestre tripan cu geam low-E si polistiren de minimum 20 cm.