0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Cat va plati Romania pentru huzureala de azi in privinta consumului de materii prime?

Posted On 10 septembrie 2015
By : Redactia
Comment: 1

Incepem cu gazele naturale. Inchiderea combinatelor chimice apartinand grupului InterAgro a creat in piata de gaze o situatie fara precedent: Romania nu mai este nevoita sa importe gaze naturale din Rusia si isi poate asigura consumul exclusiv din productia interna. Multi jubileaza pe marginea acestei conjuncturi, fara a lua in calcul ca minunea nu va dura mai mult de cativa ani, in cel mai bun caz. Romania, care nu are nici o viziune privind exploatarea si valorificarea resurselor naturale proprii se poate trezi in orice moment ca ramasitele de resurse care i-au mai ramas fie dispar, fie sunt prea costisitoare pentru a fi exploatate. Ca in bancul cu tiganul, deviza este „astazi sa ne fie bine, maine vedem noi ce va fi”.

1009Toate studiile existente arata ca la un consum de 10-11 miliarde metri cubi pe an de gaze naturale, rezervele interne nu pot asigura mai mult de 10 ani consumul respectiv. In acelasi timp, o tara care arde gazele naturale, in loc sa le valorifice in industria chimica, care adauga plus valoare, este o tara condamnata sa fie dependenta de importuri. Gazele naturale nu trebuie arse, asa cum facem noi dupa desfiintarea sistemelor centralizate de incalzire si inchiderea combinatelor chimice, ci valorificate eficient, in industria de profil. Patronul InterAgro este la puscarie si combinatele lui s-au inchis inca din primavara. Asa se explica ca nu importam gaze si ne imfrumtam absolut ineficient din gazele pe care inca le mai avem in tara? Ce se va intampla cand nu le vom mai avea?

Cel mai mare combinat petrochimic din estul Europei, Oltchim, a fost tras pe linie moarta dupa ce rafinaria Arpechim s-a inchis. Paradoxal, acest combinat valorifica o materie prima la cele mai inalte cote avand o cerere si interna si externa greu de satisfacut. Cu toate acestea, Oltchim este pe cale de disparitie. Asa se intampla deja si in cazul combinatelor chimice, care valarificau gazele naturale la nivel superior si asigurau nu numai o piata de export atractiva, dar si necesarul de ingrasaminte pentru agricultura romaneasca. Nu mai conteaza, ideea este ca la cat avem nevoie sa ardem avem gaze suficiente. Ce bataie de joc!

Departe de noi sa luam apararea grupului InterAgro, dovada articolele pe care le-am scris de-a lungul timpului despre aranjamentele facute intre patronul Ioan Nicolae si ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Economiei. Ceea ce am subliniat insa de fiecare data este faptul ca industria chimica aduce un plus de valoare prin utilizarea gazelor naturale si la acest lucru nu trebuia sa renuntam.

Cu mandrie si patriotism, autoritatile noastre ne imbata cu apa rece spunandu-ne ca Romania va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, insa de anul viitor ar putea renunta la importuri, intrucat productia interna ar fi capabila sa asigure integral consumul. Nu se gandeste nimeni ca o asemenea resursa mai trebuie si protejata, mai ales in conditiile in care gazele din import sunt aproape la acelasi pret cu gazele din productia interna. Este la mintea cocosului, daca putem sa ne protejam resursele importand la acelasi pret, de ce nu o facem?

E complicat, pentru ca trebuie o decizie guvernamentala, o strategie etc. Pai, daca noi avem un guvern chitit sa toace tot ce castiga azi, ba si din castigurile viitoare, ce pretentii sa mai avem?

“Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Si acum, in acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, daca avem o perioada mai geroasa, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Daca anul viitor productia interna va acoperi intreg consumul, atunci nu vom mai importa”, a declarat ieri presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu are insa rolul de a stabili strategiile de dezvoltare economica ale Romaniei si in nici un caz modalitatile de valorificare superioara a resurselor. Pentru asta sunt alte institutii, subordonate guvernului. Dar, pentru guvernul nostru aceste lucruri sunt mult prea complicate. Cum sa ai viziune, cum sa gandesti pentru viitor, cand scaunul tau se clatina in fiecare zi?

Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii. In ceea ce priveste consumul local de gaze, acesta a scazut de la 17-18 miliarde metri cubi in anul 2008 la 11 miliarde mc gaze in 2014.

“Pentru 2015 estimam un consum asemanator sau chiar mai mic de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este ca sase combinate apartinand InterAgro nu mai functioneaza din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an”, spune Niculae Havrilet. Ca sa fim mai exacti, combinatele chimce nu consumau gaze, ci le valorificau superior. Facem abstractie ca aceste combinate apartineau grupului InterAgro. Ca sa avem cu adevarat un castig din ceea ce ne-a lasat natura in privinta rezervelor mai trebuie sa stim sa si valorificam.

Cat priveste relatia consum-productie interna-import sa nu ne culcam prea devreme pe lauri. In scurt timp toate datele statistice de acum se pot schimba radical. Dar, ca sa fii pregatit sa intampini schimbarea trebuie sa mai ai si viziune. Deocamdata, noi doar constatam.

Articole pe aceeasi tema

  • Programul Start-Up Nation a intrat in faza a doua a programului de finantareProgramul Start-Up Nation a intrat in faza a doua a programului de finantare
  • Comisia Europeana a pus ochii pe CE Hunedoara. Investigatia ar putea avea consecinte dramaticeComisia Europeana a pus ochii pe CE Hunedoara. Investigatia ar putea avea consecinte dramatice
  • Aportul energiei eoliene in sistem a fost de 5% anul trecutAportul energiei eoliene in sistem a fost de 5% anul trecut
  • Echilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insaEchilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insa
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Din ciclul sa distrugem ce ne-a mai ramas: banii din privatizarea Electrica au prins miros

Next Story

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: de la memorandum si pana la dezvoltarea proiectului mai e cale lunga

One Comment

  1. Klopo_Tare 11 septembrie 2015 at 08:02 Reply

    Glumizati sau ce? Pai ai nostri politrucieni nu sunt capabili sa isi faca o strategie electorala, dar’mite una de dezvoltare economica pe zeci de ani, cu valorificarea superioara a resurselor naturale. EI au mentalitatea oligarhica, fura acum cat poti, ca dupa aia o sa iti trebuiasca sa platesti avocatul!!!
    Strategia dureaza patru ani, fix cat ciclul electoral.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.