Ce ascunde formula de calcul a Comisiei care negociaza contractele Hidroelectrica?
Astazi a expirat termenul limita pe care ministrul economiei, Daniel Chitoiu, si l-a asumat in vederea incheierii negocierilor cu baietii destepti, in cazul contractelor cu Hidroelectrica.
Pentru ca nu s-a ajuns inca la forma finala (semn ca nu este atat de usor precum credea domnul ministru), Energy-Center revine asupra unui punct extrem de sensibil al negocierilor, respectiv baza de la care se pleaca pentru formarea noilor preturi: Pretul mediu.
Va reamintim ca domnul ministru Daniel Chitoiu a anuntat in urma cu doua saptamani ca in cadrul negocierilor a fost obtinuta prima victorie pentru Hidroelectrica, in sensul ca pretul la care se va vinde energia electrica baietilor destepti va fi unul nou, calculat dupa o formula magica, si care are la baza pretul mediu de pe piata de energie. Ei, confuziile pe care le poate naste o asemenea afirmatie trebuie sa fie eliminate din start.
Inainte insa de a incerca sa deslusim enigmele noii formule de calcul se cuvine sa facem cateva precizari, din care cea mai importanta este aceea ca atunci cand vorbeste despre continuarea contractelor cu baietii destepti, ministrul economiei incalca tocmai un ordin al predecesorilor sai (valabil inca), care precizeaza ca producatorii de energie cu capital majoritar de stat sunt obligati sa vanda intreaga cantitate disponibila in mod transparent, prin intermediul OPCOM (Ordinul 445/2009). Or, in cazul de fata nici vorba de asa ceva.
Asadar, atata vreme cat se vorbeste de o formula de calcul a pretului, stabilita prin negociere, domnul ministru ocoleste din start problema pretului concurential. Mai mult decat atat, respectiva formula este una secreta, lucru inadmisibil atat pentru consumatori, cat si pentru ceilalti traderi de energie electrica. Ce sa intelegem de aici, ca le este rusine reprezentantilor statului roman sa spuna consumatorilor care este pretul real al energiei hidro?
Ce solutii „tehnologice” sau „comerciale” au fost inventate pe ultima suta de metri, in asa fel incat acestea trebuiesc protejate cu orice pret?
Sa revenim insa la formula magica de formare a pretului.
De ce ar fi ea utila celui ce vinde energia electrica, adica societatii Hidroelectrica? Poate pentru a se proteja de variatia pretului la materia prima utilizata in procesul de producere a energiei. Numai ca, in cazul Hidroelectrica, nu exista nici un motiv sa fie ridicata o asemenea problema, materia prima fiind apa data de la Dumnezeu. Oricum, schimbarea nivelului redeventei la apa este infima ca valoare. Chiar si asa, ea trebuia sa fie demult stipulata in contracte, ca o conditie de schimbare a reglementarilor.
Un producator serios, mai ales in energie, si intr-un domeniul in care investitia reprezinta 90% din pretul produsului final, trebuie să mizeze pe stabilitate si siguranta a valorilor ce urmeaza a le incasa. De ce un astfel de producator, in cazul de fata Hidroelectrica, s-ar cupla la instabilitatea generata de pretul petrolului sau gazului, cand acesta are de construit baraje noi si de reabilitat pe cele vechi? In cazul acesta, producatorul se dovedeste un prost gospodar. Dar, proprietarul lui, Ministerul Economiei (in realitate politicianul din fruntea holdingului MECMA) de ce se face ca nu vede cum sunt gestionate afacerile? Pentru simplu motiv ca „interesul poarta fesul”. Pentru ca opinia publica, consumatorii, sa nu priceapa ce se intampla acolo, trebuie inventate formule pe cat se poate de sofisticate.
Pe de alta parte este chiar anormal ca ministrul sa vorbeasca de pretul cu care o societate comerciala de stat contracteaza. A uitat domnul ministrul de interesul Comisiei Europene fata de aceste contracte, de faptul ca va fi deschisa o ancheta in acest sens? De asemenea, cum ramane cu declaratiile anterioare fata de reprezentantii CE, unde se preciza ca „autoritatile romane nu au fost niciodata implicate şi nu au exercitat nici o influenta asupra deciziilor societatii Hidroelectrica”, iar contractele cu baietii destepti nu pot fi suspectate de ajutor de stat?
Ne intoarcem, din nou, la pretul mediu, pe baza caruia va fi structurata noua formula de calcul. Acesta poate fi cel mult o problema de orientare generala. In acest caz trebuie definita perioada de calcul. De bun simt, orizontul de calcul ar trebui să fie un an. Conform principiilor de contractare cerute de proprietar (Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea),, obligatorii pentru managerul Hidroelectrica, trebuie luate in calcul doar pietele transparente organizate de operatori certificati, inclusiv prin volumul tranzactionat.
Concret, la noi e de luat in calcul PCCB (Piata contractelor bilaterale) si PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare) de pe platforma OPCOM . De asemenea, trebuie tinut seama si de Piata de Echilibrare, de sub controlul Transelectrica. Important este ca ponderea de influentare a pretului sa fie data de volumul tranzactionat pe acea piata. Spre exemplu, in 2010 preţurile medii/ponderea au fost pe PCCB 157/8.4%, PZU 153/16.7% si PE 237/5.7%.
Interesant este .. cat de relevant este acest pret de ansamblu piata, pentru un producător concret, cum este Hidroelectrica?
Acest aspect este cel mai important pentru Hidroelectrica. Nesiguranta energiei primare ar trebui sa limiteze drastic cantitatea contractelor pe termen lung. Este inadmisibil ca acestea sa ramana la nivelul de 70% , cum este in prezent. De acest aspect capital, ministrul economiei se face ca uita. Adica, de reducerea drastica a volumului contractat pe temen lung si mai ales prin negociere directa, netransparenta.
Capacitatea de acumulare si flexibilitatea mare a grupurilor hidro fac ca energia produsa sa poata fi mai bine utilizata pe pietele cele mai scumpe: PZU si PE, lucru care s-a intamplat in anumite perioade ale anului si care a adus multe beneficii Hidroelectrica. De ce, in viziunea noii puteri, contractele preferentiale trebuie sa continue (chiar si renegociate) cand Hidroelectrica are atat de multe alte variante de a-si valorifica potentialul ? Vom raspunde si la aceasta intrebare.
Opinia Specialistului
Eu cred ca toata aceasta tevatura pe marginea renegocierii contractelor preferentiale este menita a ne distrage atentia de la adevaratele calcule pe care puterea si le face in privinta acestei societati. Este o vaca buna de muls si asa trebuie sa ramana. Asta trebuie sa pricepem cu totii
Degeaba incercati sa minimalizati rolul acestor negocieri, atat vreme cat ele sunt si in avantajul Hidroelectrica. Daca se ajunge la un pret competitiv, care e problema voastra?
Cea mai mare realizare a acestor hoti este faptul ca ne-au bagat in ceata . Cautam noi acum sa-i explicam . NU !!! E FURT PE FATA ! Nu e nici ajutor de stat in sensul definitiei din lege. Asa ca Frnks a luat plasaq citind ziarele romanesti . E furt mascat prin ALTERAREA PIETII ENERGIEI.
Catg timp in Romania va concura pe piata termocentrala Rovinari (cca 45 dolari megaweatora ) cu hidrocentrala Portile de Fier (un leu megawatora ) … ALELUIA!! si „fie primit ” Cu pacalici d-astia ca „gusita”lamurim lucrurile fara filozofii multe … Oricum va fi dat afara pana sa ne minta ca a negociat el cu DETINATORII DE CONTRACTE DE ENERGIE IEFTINA … care nu sunt „BAIETII DESTEPTI” .. Il vedeti voi pe PINALTI sau pe Tantas .. baiat destept ??? in energie ??? cand ei pana sa contracteze energie stiau ca si „GUSITA „ca electricitate e ceva care sacutura cand bagi degetul in priza de curent ??? Creedti voi ca s-au deranjat astia sa treaca pe la MECMA ? Pe la Gusita ? Sa ce ? Sa bea o cafea ?