Ce fel de bransament trebuie ales atunci cand solicitam racordarea la reteaua de energie electrica?
Atunci cand solicitam racordare la energie electrica toata lumea se intreba daca este de preferat un bransament trifazat sau monofazat ! “Domnule … eu vreau curent… care-i diferenta… care-i mai ieftin ?” Prezentam mai jos cateva indicatii sugerate de site-ul energie-electrica.info.ro
Bransamentul monofazat.
Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livreaza” curent printr-o singura faza si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (asa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuinta).
Ce putere solicitam ? In general, un bransament monofazat al carui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor. 32A reprezinta ~6,7kW. O astfel de putere este suficienta pentru utilizarea simultana a 2 aparate de aer conditionat, plus restul receptoarelor din locuinta.
Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maxima de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea exista receptoare care sa functioneze la un racord monofazat si sa consume mai mult de 9.9kW, si totusi daca exista, majoritatea permit (si recomanda) alimentarea la un racord trifazat.
Bransamentul trifazat.
Bransament trifazat este utilizat atat de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cat si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze. Asa cum putem intui, acesta ofera un avantaj suplimentar fata de cel monofazat, din punct de vedere al continuitatii in alimentarea cu energie electrica si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde exista retele electrice aeriene si locul de consum este amplasat la o distanta apreciabila fata de postul de transformare.
De mentionat faptul ca scurcircuitele pot fi:
faza-pamant (~80% din cazuri)
faza-faza (~15%, deseori degenereaza in scurtcircuite trifazate)
trifazate (~5% din cazuri)
Asa cum putem vedea, in general, intr-o instalatie electrica / retea electrica, majoritatea defectelor aparute sunt monofazate, ceea ce inseamna ca acestea afecteaza o singura faza, daca avem bransament monofazat si suntem pe faza “norocoasa” vom fi si noi afectati. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte doua faze. Totusi, sper ca este evident faptul ca daca exista defecte / intreruperi in postul de transformare din zona, sau de-alungul retelei (stalpi cazuti la pamant, cabluri rupte) , vom fi afectati chiar daca avem bransament trifazat !
Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul ca daca in zona noastra, in anumite perioade, exista probleme cu nivelul tensiunii pe o anumita faza, putem alimenta receptoarele pe celelalte doua faze.
Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Daca in viitor, intentionati sa utilizati motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice (exista si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrala electrica (exista si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbita de catre receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveti nevoie de un bransament trifazat !
Ce putere solicit ?
Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW (disjunctor trifazat 16A), intrucat asta inseamna ca pe fiecare faza putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient. Consideram ca pentru majoritatea cazurilor, o putere de 12kW (disjunctor 20A trifazat), unde nu exista receptoare trifazate (centrale electrice sau statii de incarcare masini electrice) sau sunt folosit doar ocazional, poate fi sucienta. Daca avem si receptoare trifazate, sa spunem o centrala electrica trifazata de 12kW (va absorbi 4kW/faza), vom avea nevoie de o putere absorbita de minim 18kW (6kW/faza) pentru a avea o banda de 2kW/faza pentru restul receptoarelor, recomandat fiind o putere de aproximativ 24kW (8kW/faza), daca, asa cum mentionam centrala electrica are o putere de 12kW. Majoritatea centralelor electrice au o putere ceva mai mare de 12kW, in general intre 18kW si 30kW.
Prin urmare valoarea finala a puterii solicitata operatorului de distributie va tine cont de puterea centralei electrice plus o banda necesara pentru restul receptoarelor din casa.
Trebuie tinut cont de faptul ca in general operatorul de distributie va avea retineri in a va acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari 30kW din reteaua electrica existenta langa proprietate (fiind nevoit sa realizati propriul racord din postul de transformare, sau de la vreo firida de distributie care-i nu tocmai langa proprietatea dumneavoastra, desi aveti stalpul retelei electrice langa proprietate). Aceasta regula se aplica in special daca discutam despre retele electrice aeriene, care in general nu permit racordare unor consumatori cu puteri ~30kW.
Nu de putine ori au existat oameni care si-au achizionat o centrala electrica cu puteri ~30kW, le-au montat, insa acestia erau situati in sate unde exista numai retele electrice aeriene vechi, cu conductoare de 50mmp/faza si lungimi ale liniilor mai mari de 1km, nepregatite pentru racordarea unor astfel de consumatori. In astfel de situatii acestia au primit solutii de racordare cu cablu direct din postul de transformare, costul acestor solutii variind in functie de distanta intre postul de transformare si locul de consum, in multe dintre cazuri solicitatii fiind total
total surprinsi de costul mare al racordarii (sau al acordarii sporului de putere – daca aveau deja un bransament cu o putere mai mica), unii dintre acestia renuntand la varianta de a isi mai incalzi locuinta cu centrale electrice din acest motiv.
Avantaje bransament monofazat fata de un bransament trifazat:
+Costuri de racordare mai mici
+Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici
Avantaje bransament trifazat fata ce cel monofazat:
+Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW)
+Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompa de apa antrenate de motoare trifazate)
+Continuitate in alimentare cu energie electrica mai ridicata*
+Calitatea energiei electrice mai ridicata*
*Acestea doua pot constitui avantaje in special in zonele rurale cu retele electrice aeriene, intrucat acestea sunt cazurile cele mai afectate de defecte monofazate (caz in care bransamentul trifazat ne metine conectati la retea); in anumite perioade la locuri de consum aflate la o distanta considerabila fata de postul de transformare poate exista un nivel foarte scazut al nivelului de tensiune pe o faza (caz in care bransamentul trifazat ne poate ajuta cu celalalte doua faze).