0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Ce fel de bransament trebuie ales atunci cand solicitam racordarea la reteaua de energie electrica?

Posted On 21 ianuarie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: aparate de aer conditionat, bransament la reteaua electrica, bransament monofazat, bransament trifazat, consumatori casnici, instalatie electrica, retea electrica

Atunci cand solicitam racordare la energie electrica toata lumea se intreba daca este de preferat un bransament trifazat sau monofazat ! “Domnule … eu vreau curent… care-i diferenta… care-i mai ieftin ?” Prezentam mai jos cateva indicatii sugerate de site-ul energie-electrica.info.ro

Bransamentul monofazat.

Bransamentul monofazat este utilizat in special in cazul consumatorilor casnici, mai ales in cazul apartamentelor de la blocuri. Acestea “livreaza” curent printr-o singura faza si permite doar utilizarea receptoarelor monofazate (asa cum sunt majoritatea receptoarelor dintr-o locuinta).
Ce putere solicitam ? In general, un bransament monofazat al carui disjunctor este de 32A este suficient pentru majoritatea locuintelor. 32A reprezinta ~6,7kW. O astfel de putere este suficienta pentru utilizarea simultana a 2 aparate de aer conditionat, plus restul receptoarelor din locuinta.
Un bransament monofazat poate fi realizat pentru o putere maxima de 9,9kW (11kVA), ce corespunde unui disjunctor monofazat 50A. De altfel nici nu prea exista receptoare care sa functioneze la un racord monofazat si sa consume mai mult de 9.9kW, si totusi daca exista, majoritatea permit (si recomanda) alimentarea la un racord trifazat.

Bransamentul trifazat.

Bransament trifazat este utilizat atat de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cat si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe 3 faze. Asa cum putem intui, acesta ofera un avantaj suplimentar fata de cel monofazat, din punct de vedere al continuitatii in alimentarea cu energie electrica si a calitatii energiei electrice; acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale, unde exista retele electrice aeriene si locul de consum este amplasat la o distanta apreciabila fata de postul de transformare.

De mentionat faptul ca scurcircuitele pot fi:
 faza-pamant (~80% din cazuri)
 faza-faza (~15%, deseori degenereaza in scurtcircuite trifazate)
 trifazate (~5% din cazuri)
Asa cum putem vedea, in general, intr-o instalatie electrica / retea electrica, majoritatea defectelor aparute sunt monofazate, ceea ce inseamna ca acestea afecteaza o singura faza, daca avem bransament monofazat si suntem pe faza “norocoasa” vom fi si noi afectati. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte doua faze. Totusi, sper ca este evident faptul ca daca exista defecte / intreruperi in postul de transformare din zona, sau de-alungul retelei (stalpi cazuti la pamant, cabluri rupte) , vom fi afectati chiar daca avem bransament trifazat !
Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul ca daca in zona noastra, in anumite perioade, exista probleme cu nivelul tensiunii pe o anumita faza, putem alimenta receptoarele pe celelalte doua faze.

Bransamentul trifazat permite, evident, utilizarea receptoarelor trifazate. Daca in viitor, intentionati sa utilizati motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice (exista si statii de incarcare monofazate de puteri mici), centrala electrica (exista si centrale electrice monofazate de puteri mici) sau pur si simplu puterea simultan absorbita de catre receptoare va fi mai mare de 9.9kW, aveti nevoie de un bransament trifazat !

Ce putere solicit ?

Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW (disjunctor trifazat 16A), intrucat asta inseamna ca pe fiecare faza putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient. Consideram ca pentru majoritatea cazurilor, o putere de 12kW (disjunctor 20A trifazat), unde nu exista receptoare trifazate (centrale electrice sau statii de incarcare masini electrice) sau sunt folosit doar ocazional, poate fi sucienta. Daca avem si receptoare trifazate, sa spunem o centrala electrica trifazata de 12kW (va absorbi 4kW/faza), vom avea nevoie de o putere absorbita de minim 18kW (6kW/faza) pentru a avea o banda de 2kW/faza pentru restul receptoarelor, recomandat fiind o putere de aproximativ 24kW (8kW/faza), daca, asa cum mentionam centrala electrica are o putere de 12kW. Majoritatea centralelor electrice au o putere ceva mai mare de 12kW, in general intre 18kW si 30kW.

Prin urmare valoarea finala a puterii solicitata operatorului de distributie va tine cont de puterea centralei electrice plus o banda necesara pentru restul receptoarelor din casa.
Trebuie tinut cont de faptul ca in general operatorul de distributie va avea retineri in a va acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari 30kW din reteaua electrica existenta langa proprietate (fiind nevoit sa realizati propriul racord din postul de transformare, sau de la vreo firida de distributie care-i nu tocmai langa proprietatea dumneavoastra, desi aveti stalpul retelei electrice langa proprietate). Aceasta regula se aplica in special daca discutam despre retele electrice aeriene, care in general nu permit racordare unor consumatori cu puteri ~30kW.

Nu de putine ori au existat oameni care si-au achizionat o centrala electrica cu puteri ~30kW, le-au montat, insa acestia erau situati in sate unde exista numai retele electrice aeriene vechi, cu conductoare de 50mmp/faza si lungimi ale liniilor mai mari de 1km, nepregatite pentru racordarea unor astfel de consumatori. In astfel de situatii acestia au primit solutii de racordare cu cablu direct din postul de transformare, costul acestor solutii variind in functie de distanta intre postul de transformare si locul de consum, in multe dintre cazuri solicitatii fiind total
total surprinsi de costul mare al racordarii (sau al acordarii sporului de putere – daca aveau deja un bransament cu o putere mai mica), unii dintre acestia renuntand la varianta de a isi mai incalzi locuinta cu centrale electrice din acest motiv.

Avantaje bransament monofazat fata de un bransament trifazat:
+Costuri de racordare mai mici
+Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici

Avantaje bransament trifazat fata ce cel monofazat:
+Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW)
+Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompa de apa antrenate de motoare trifazate)
+Continuitate in alimentare cu energie electrica mai ridicata*
+Calitatea energiei electrice mai ridicata*
*Acestea doua pot constitui avantaje in special in zonele rurale cu retele electrice aeriene, intrucat acestea sunt cazurile cele mai afectate de defecte monofazate (caz in care bransamentul trifazat ne metine conectati la retea); in anumite perioade la locuri de consum aflate la o distanta considerabila fata de postul de transformare poate exista un nivel foarte scazut al nivelului de tensiune pe o faza (caz in care bransamentul trifazat ne poate ajuta cu celalalte doua faze).

Articole pe aceeasi tema

  • Cel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casniciCel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casnici
  • Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energieMintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
  • E.ON lanseaza o solutie de producere a energiei verzi pentru clientii care doresc sa devina prosumatoriE.ON lanseaza o solutie de producere a energiei verzi pentru clientii care doresc sa devina prosumatori
  • Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Mehmet Ogutcu: Sistemul energetic mondial nu va mai fi asa cum il stim

Next Story

Unitatea 2 de la Cernavoda functioneaza la puterea nominala

Articole pe aceeasi tema

0

Cel mai mare furnizor de energie electrica din piata concurentiala, Getica 95, lanseaza cea mai competitiva oferta pentru consumatorii casnici

Posted On 8 ianuarie 2021
, By Redactia

Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Valsul de Anul Nou: Ultimul bal si cel mai profitabil pentru cei ce dau curent romanilor de rand

Posted On 29 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.