CE Hunedoara inghite pe banda bani de la stat, dar nu ofera nici o solutie economica de supravietuire
Anul 2015 poate fi fatal pentru Complexul Energetic Hunedoara, in mod deosebit pentru cele trei mine de carbune din componenta, care, ramase fara sprijinul energiei produse in termocentrale se vor inchide in cel mai scurt timp. Valea Jiului, candva bazinul muncitoresc care punea pe jar inclusiv sistemul comunist, va deveni, asa cum visa Victor Ciorbea in urma cu aproape 20 de ani, un taram al cultivatorilor de plante medicinale asociate cu agroturismul de mina. Din pacate nu este de glumit. Cele doua termocentrale din cadrul CE Hunedoara, Mintia si Paroseni au capotat demult in fata altor producatori de energie electrica, supravietuirea lor fiind mai mult un miracol decat o realitate. In aceste conditii, in lipsa unor solutii de viabilizare a societatii, Guvernul a gasit de cuviinta sa mai pompeze cateva zeci de milioane de euro in aceasta, pentru o supravietuire iluzorie in cel mai bun caz pana in toamna acestui an.
Prima consecinta, privatizarea a fost data uitarii, tocmai pentru ca Guvernul sa poata acorda ajutorul social. In realitate, strategia de privatizare era lipsita de orice atractivitate, asa cum recunoaste si ministrul Energiei, Andrei Gerea: ” toate complicatiile intervenite, inclusiv lipsa unui anumit interes din partea potentialilor investitori”. In aceste conditii si sub presiunea angajatilor de la CE Hunedoara s-a decis acordarea, printr-o ordonanta de urgenta, a unui ajutor de salvare a Complexului in limita a 160 de milioane de lei. Respectivul ajutor e doar inceputul, pentru ca “aceasta ordonanta deschide drumul pentru a oferi inca o gura de oxigen complexului, timp in care noi, la Ministerul Energiei, trebuie sa venim, eventual, cu o noua strategie tinand cont si de interesul manifestat pe zona miniera de anumite companii si de alte evolutii si strategii”, a spus Gerea.
Pana sa vina, eventual, ministerul cu o strategie (mai are la dispozitie vreo 5 luni, din care cel putin doua sunt de vacanta),va mai fi acordat un ajutor de stat, in valoare de aproape 40 de milioane de euro, in ideea redresarii societatii. Cine isi inchipuie ca banii vor folosi la ceva pozitiv se insala amarnic, lucru dovedit si de fostii directori ai societatii, care s-au dus cat au vazut cu ochii dupa ce au aflat situatia reala.
“Imprumutul se acorda, in conditii de piata, in baza unei analize economico-financiare efectuate de catre EximBank — S.A., in vederea stabilirii capacitatii de rambursare, a clasei de risc a societatii si a marjei de dobânda peste ROBOR, comunicata de Banca Nationala a României, in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului respectiv semnarii conventiei de imprumut si ramâne fixa pe toata durata de derulare a acestuia”. se arata in nota de fundamentare. Valoarea garantiilor trebuie sa acopere cel putin 120% din cuantumul imprumutului.
Potrivi documentului, imprumutul se va acorda din veniturile din privatizare existente, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in termenul stabilit prin actul normativ, prin incheierea unei conventii de imprumut in care vor fi precizate drepturile si obligatiile partilor, termenii, conditiile de acordare si derulare.
“Rambursarea imprumutului se efectueaza integral, in termen de 90 de zile de la acordarea acestuia impreuna cu dobânda aferenta, din sursele proprii ale Societatii”, se mentioneaza in actele oficiale.
Intrebat daca se pune problema lichidarii societatii, ministrul Energiei a negat, desigur. Dar nici curajul de a spune ca sunt solutii nu l-a avut.
“Nu se poate pune problema asa. Se poate, la un moment dat, o data cu ridicarea administrarii speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai ca partea din active negajate valoreaza mult mai mult decât datoriile care se inregistreaza acum. Nu se va ajunge in niciun caz la lichidarea societatii”, a precizat Gerea.
Acesta a admis insa ca, “in cel mai rau caz”, se poate merge pe o varianta de inchidere a minelor, insa a adaugat ca, in prezent, exista “un interes pentru preluarea activitatii miniere din partea unor investitori”.
Mai sincer in ceea ce priveste rolul ajutorului financiar a fost Victor Ponta, care a recunoscut ca “e vorba de mii de oameni care asteapta acest lucru“. Ca de obicei, conteaza sa lucram la efecte, nu la cauze.
Comisia Europeana a aprobat, pe 21 aprilie, ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând ca acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat si, in plus, România s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni.
“Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmeaza sa fie acordat de catre autoritatile române Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei Europene. Asta nu inseamna ca am rezolvat problema.