0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

CE Hunedoara inghite pe banda bani de la stat, dar nu ofera nici o solutie economica de supravietuire

Posted On 13 mai 2015
By : Redactia
Comment: 0

Anul 2015 poate fi fatal pentru Complexul Energetic Hunedoara, in mod deosebit pentru cele trei mine de carbune din componenta, care, ramase fara sprijinul energiei produse in termocentrale se vor inchide in cel mai scurt timp. Valea Jiului, candva bazinul muncitoresc care punea pe jar inclusiv sistemul comunist, va deveni, asa cum visa Victor Ciorbea in urma cu aproape 20 de ani, un taram al cultivatorilor de plante medicinale asociate cu agroturismul de mina. Din pacate nu este de glumit. Cele doua termocentrale din cadrul CE Hunedoara, Mintia si Paroseni au capotat demult in fata altor producatori de energie electrica, supravietuirea lor fiind mai mult un miracol decat o realitate. In aceste conditii, in lipsa unor solutii de viabilizare a societatii, Guvernul a gasit de cuviinta sa mai pompeze cateva zeci de milioane de euro in aceasta, pentru o supravietuire iluzorie in cel mai bun caz pana in toamna acestui an.

Prima consecinta, privatizarea a fost data uitarii, tocmai pentru ca Guvernul sa poata acorda ajutorul social. In realitate, strategia de privatizare era lipsita de orice atractivitate, asa cum recunoaste si ministrul Energiei, Andrei Gerea: ” toate complicatiile intervenite, inclusiv lipsa unui anumit interes din partea potentialilor investitori”. In aceste conditii si sub presiunea angajatilor de la CE Hunedoara s-a decis acordarea, printr-o ordonanta de urgenta, a unui ajutor de salvare a Complexului in limita a 160 de milioane de lei. Respectivul ajutor e doar inceputul, pentru ca “aceasta ordonanta deschide drumul pentru a oferi inca o gura de oxigen complexului, timp in care noi, la Ministerul Energiei, trebuie sa venim, eventual, cu o noua strategie tinand cont si de interesul manifestat pe zona miniera de anumite companii si de alte evolutii si strategii”, a spus Gerea.

Pana sa vina, eventual, ministerul cu o strategie (mai are la dispozitie vreo 5 luni, din care cel putin doua sunt de vacanta),va mai fi acordat un ajutor de stat, in valoare de aproape 40 de milioane de euro, in ideea redresarii societatii. Cine isi inchipuie ca banii vor folosi la ceva pozitiv se insala amarnic, lucru dovedit si de fostii directori ai societatii, care s-au dus cat au vazut cu ochii dupa ce au aflat situatia reala.

“Imprumutul se acorda, in conditii de piata, in baza unei analize economico-financiare efectuate de catre EximBank — S.A., in vederea stabilirii capacitatii de rambursare, a clasei de risc a societatii si a marjei de dobânda peste ROBOR, comunicata de Banca Nationala a României, in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului respectiv semnarii conventiei de imprumut si ramâne fixa pe toata durata de derulare a acestuia”. se arata in nota de fundamentare. Valoarea garantiilor trebuie sa acopere cel putin 120% din cuantumul imprumutului.

Potrivi documentului, imprumutul se va acorda din veniturile din privatizare existente, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in termenul stabilit prin actul normativ, prin incheierea unei conventii de imprumut in care vor fi precizate drepturile si obligatiile partilor, termenii, conditiile de acordare si derulare.

“Rambursarea imprumutului se efectueaza integral, in termen de 90 de zile de la acordarea acestuia impreuna cu dobânda aferenta, din sursele proprii ale Societatii”, se mentioneaza in actele oficiale.

Intrebat daca se pune problema lichidarii societatii, ministrul Energiei a negat, desigur. Dar nici curajul de a spune ca sunt solutii nu l-a avut.

“Nu se poate pune problema asa. Se poate, la un moment dat, o data cu ridicarea administrarii speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai ca partea din active negajate valoreaza mult mai mult decât datoriile care se inregistreaza acum. Nu se va ajunge in niciun caz la lichidarea societatii”, a precizat Gerea.

Acesta a admis insa ca, “in cel mai rau caz”, se poate merge pe o varianta de inchidere a minelor, insa a adaugat ca, in prezent, exista “un interes pentru preluarea activitatii miniere din partea unor investitori”.

Mai sincer in ceea ce priveste rolul ajutorului financiar a fost Victor Ponta, care a recunoscut ca “e vorba de mii de oameni care asteapta acest lucru“. Ca de obicei, conteaza sa lucram la efecte, nu la cauze.

Comisia Europeana a aprobat, pe 21 aprilie, ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând ca acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat si, in plus, România s-a angajat sa prezinte un plan de restructurare menit sa asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, in cazul in care intreprinderea nu va fi in masura sa ramburseze ajutorul pentru salvare dupa cele sase luni.

“Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca ajutorul de salvare temporar in valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmeaza sa fie acordat de catre autoritatile române Complexului Energetic Hunedoara, producatorul de energie electrica si termica detinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat”, se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei Europene. Asta nu inseamna ca am rezolvat problema.

Articole pe aceeasi tema

  • Cu vant puternic din pupa, productia de energie electrica si-a depasit propriile limite avand si o disponibilitate ridicata de exportCu vant puternic din pupa, productia de energie electrica si-a depasit propriile limite avand si o disponibilitate ridicata de export
  • <!--:ro-->Exclusiv: De ce isi paseaza falitii datoriile intre ei si apoi le arunca in spatele consumatorilor?<!--:--><!--:en-->Exclusive: Why Do Bankrupt Companies Pass Along the Debts to the Consumers?<!--:-->Exclusiv: De ce isi paseaza falitii datoriile intre ei si apoi le arunca in spatele consumatorilor?Exclusive: Why Do Bankrupt Companies Pass Along the Debts to the Consumers?
  • Din cauza avariilor, 643 de blocuri din Bucuresti raman fara apa caldaDin cauza avariilor, 643 de blocuri din Bucuresti raman fara apa calda
  • Grupul MOL a fost desemnat Cea Mai Buna Companie Downstream a Anului la Petroleum Economist Awards 2016Grupul MOL a fost desemnat Cea Mai Buna Companie Downstream a Anului la Petroleum Economist Awards 2016
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Profitul Transgaz in scadere, taxa de rezervare ramane venitul principal garantat

Next Story

Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 11% in primul trimestru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.