Ce legatura exista intre contractele bilaterale de energie si investitiile in sistemul energetic national?
Peste 40% din capacitatile de productie, transport si distributie a energiei au durata de viata aproape de finalizare si trebuie inlocuite, a declarat, joi, Ovidiu Demetrescu, specialist in energie, in cadrul unei dezbateri privind viitoarea strategie energetica a României.
“In elaborarea strategiei energetice trebuie sa tinem cont ca 30% din consumul de energie este in sectorul de transporturi. Mai mult, peste 40% din activele companiilor de producere, transport si distributie a energiei electrice au durata de viata aproape de epuizare si trebuie inlocuite. Altfel, riscam o pana de curent generala”, a spus el, relateaza agerpres.
Potrivit acestuia, instalatiile de la centralele din Hunedoara, Mintia si Paroseni mai pot fi utilizate cel mult un an, iar capacitatile din Oltenia isi vor epuiza si ele durata de viata in urmatorii 10 ani.
“Insa, pentru a putea face investitii care sa inlocuiasca aceste capacitati, este nevoie si de o legislatie care sa atraga investitorii. In acest moment, legea spune ‘stop’. Eu acum nu pot face contracte pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica”, a continuat Demetrescu.
El a subliniat ca România poate pierde investitii semnificative daca nu ofera investitorilor posibilitatea recuperarii cheltuielilor.
“Dureaza 5-7 ani sa faci o centrala, chiar si 10 ani in cazul unui reactor nuclear. Deci, daca luam acum decizia sa facem un reactor, el va fi gata in 2026, iar lucrurile se schimba pâna atunci. Investitorul va intreba cum isi recupereaza investitia si, daca nu va fi multumit, se va duce in alta tara”, a sustinut specialistul.
Ministerul Energiei si-a propus finalizarea Strategiei Energetice 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050 pâna in aceasta toamna.
Ministerul Energiei deruleaza, din 9 martie pâna in 15 aprilie, analiza calitativa a sectorului energetic, in scopul elaborarii Strategiei Energetice 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050. Vor fi implicati circa 200 de experti de top din energetica româneasca, din mediul guvernamental, din Parlament, din mediul academic, din companii, din autoritatile de reglementare si din alte ministere, a anuntat Radu Dudau, coordonatorul proiectului, la inceputul lunii martie.
Potrivit acestuia, vor rezulta rapoarte sectoriale, din care va fi intocmit un raport integrat, ce va fi lansat in dezbatere publica in jurul datei de 25 aprilie.
“Acest document va prezenta, de fapt, care este viziunea noastra asupra dezvoltarii sectorului energetic, care sunt punctele vulnerabile si care sunt solutiile, cum ne vom indeplini obiectivele”, a precizat Dudau.
Potrivit acestuia, ulterior se va trece la modelarea cantitativa a datelor, cu ajutorul unui consultant international, pe diferite scenarii, pornind de la unul de baza si pâna la asumarea unor tinte ambitioase.
Când preluați declarații rog să faceți și o minimă verificare mai ales atunci când declarația susține titlul unui articol semnat Redacția.
legea actuală permite realizarea de contracte (bilaterale) pe termen lung inclusiv în piața angro de energie electrică.
Nu există nici o rațiune benefică social ca un contract realizat ”bilateral”, netransparent, discriminatoriu, să fie mai credibil bancar ca unul realizat public, nediscriminatoriu, transparent.
Există însă interese personale ce vor să fie ascunse. Nu vă lăsați duși de nas preluând vorbe goale și iresponsabile.