CE Oltenia s-a invatat cu ajutorul de stat si tot cere
Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) a cheltuit un miliard de euro pentru certificatele de emisii in ultimii ani, a declarat Lacramioara Diaconu-Pintea, membru in directoratul companiei, citata de Agerpres.
Ea a participat la o dezbatere online pe tema tranzitiei energetice, organizata de compania de consultanta PwC.
“Avem nevoie de ajutor de stat. Anul trecut am avut nevoie de 250 de milioane, anul acesta am accesat 241 de milioane de euro, in conditiile in care compania a venit cu alte 70 milioane, pentru a acoperi costul total de 315 milioane. In total vorbim de un miliard de euro pe care compania i-a cheltuit in ultimii ani pentru acest CO2, pentru a face fata costului tranzitiei şi inca n-am inceput sa discutam despre celelalte costuri”, a spus Pintea. Costul restructurarii companiei este de 3,5 miliarde de euro pentru urmatorii cinci ani, a adaugat reprezentanta CE Oltenia. “Este vorba despre costuri cu CO2, cu inchideri, cu restrângerile de activitate, dar şi investitii noi. Trebuie sa ne gândim mereu cât ne costa sa restrângem ceva care polueaza, cât ne costa sa adresam efectele şi cât ne costa sa investim in capacitati noi care sa ne ajute sa ajungem acolo in 2030 şi apoi in 2050”, a continuat ea.
In opinia sa, cel mai important pentru România va fi momentul 2030, care va da structura. “Pentru România, perioada de acum, când discutam de planul de restructurare a CE Oltenia, este de fapt o etapa majora pentru a atinge acea tinta din anul 2030. Nu vorbesc doar de inchiderea capacitatilor pe carbune, ci de capacitati noi pe gaz, fara de care nu se poate”, a precizat oficialul producatorului de energie. Pintea a mai spus ca de fapt tranzitia nu este doar energetica, ci intreaga economie va fi afectata, astfel ca va fi nevoie ca intregul Guvern sa fie dirijorul acestei actiuni, nu doar Ministerul Energiei.