0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

CE Oltenia se razboieste din nou cu regenerabilele si solicita tratament egal din partea autoritatilor

Posted On 19 ianuarie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CE Oltenia, consum energie, energie regenerabila, sistemul energetic national, stocuri carbune, subventii energie

Ca in fiecare iarna, productia de energie electrica pe baza de carbune asigura stabilitatea sistemului energetic national fiind factorul de echilibru atunci cand energia eoliana stagneaza sau cand alte capacitati nu fac fata consumului. De cateva saptamani incoace, energia produsa pe baza de carbune asigura in jur de 25% din totalul productiei de energie, costurile acesteia devenind competitive in conditiile cresterii spectaculoase a preturilor atat pe bursa din Romania cat si in tarile vecine. In acest sens, CE Oltenia incearca sa sensibilizeze autoritatile pentru a-si intoarce fata catre carbune fiind speculat ajutorul de care beneficiaza producatorii din surse regenerabile. Prezentam mai jos comunicatul CE Oltenia”


„Referitor la afirmatiile aparute in spatiul public cu privire la solicitarea transmisa Guvernului României, de catre producatorii de energie eoliana, pentru adoptarea unor măsuri urgente in vederea deblocarii investițiilor în proiecte de energie eoliană, facem precizarea ca totalul de energie verde ar fi trebuit sa ajunga, in anul 2020, la un procent de 38% din consum. Cu toate acestea, incepand din anul 2014, cota energiei regenerabile a depasit, in Romania, 40% din consumul inregistrat in Sistemului Energetic National. Este surprinzator faptul ca tocmai producatorii de energie regenerabila, permanent favorizati, solicita deblocarea investițiilor în noi proiecte de producere a energiei din surse regenerabile în România.

In timp ce Complexul Energetic Oltenia nu a primit si nu primeste stimulente, producatorii de energie eoliana sunt ingrijorati de blocarea investițiilor în noi proiecte de producere a energiei din surse regenerabile în România, in conditiile in care ne situam printe tarile cu cea mai mare subventie pentru energia regenerabila din Europa. In Romania, energia regenerabila este subventionata cu aproximativ 10 euro/MWh de catre consumatorul captiv, prin cresterea cotei de certificate verzi, ceea ce determina majorarea continua a facturilor de energie electrica, chiar daca preturile de vanzare a energiei electrice pe bursa au scazut de la an la an.

Este evident pentru oricine ca functionarea aleatorie a energiilor regenerabile care au dispecerizare prioritara, pune in pericol siguranta intregului Sistem Energetic National, iar obligativitatea producatorilor pe baza de carbune de a asigura echilibrul implica majorari substantiale de costuri cauzate de frecventele opriri/porniri si deteriorari de echipamente ce maresc costurile de productie pe MWh si scad cota de piata a energiei pe carbune. De exemplu, CE Oltenia a avut variatii de sarcina de pana la 1000 MW in zilele cu rafale de vant, provocand pierderi importante.

Afirmatiile aparute in spatiul public care sustin ca „energia eoliana este cea mai curata si sigura optiune in conditiile meteorologice extreme de iarna si nu numai” ridica un semn de intrebare, in conditiile in care este bine stiut impactul negativ al energiei “verzi” asupra ecosistemelor gazda si asupra sanatatii habitatelor umane invecinate.

Spre deosebire de toti ceilalti producatori de energie (atat din surse regenerabile, cat si pe baza de carbune care nu au au realizat niciun fel de investitii pentru reducerea poluarii si nici nu detin autorizatiile de mediu necesare functionarii), CE Oltenia a investit sute de milioane de euro in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia actuala, precum si pentru redari in circuitul silvic si agricol a suprafetelor afectate de exploatarile miniere.

Este bine stiut, de asemenea, ca eolienele nu pot fi „cea mai sigura optiune”, din cauza functionarii intermitente a acestora, iar centralele pe baza de carbune sunt solicitate de DEN tocmai pentru a acoperi dezechilibrele create de sursele regenerabile. In conditiile meteorologice extreme de iarna sau de vara, lipsa carbunelui ar duce la prabusirea Sistemului Energetic National, in astfel de perioade toata atentia fiind indreptata catre centralele aferente CE Oltenia, de a carei functionare beneficiaza inclusiv producatorii de energii regenerabile, cat si ONG-urile care sustin campanii persuasive impotriva energiilor conventionale, fara a realiza ca nu poate exista o similitudine intre cotele capacitatilor de producere a energiei electrice din tari situate in zone geografice complet diferite. Romania nu dispune (cantitativ) de aceleasi surse regenerabile pentru sustinerea intregului sistem energetic, precum tarile nordice, spre exemplu.

CE Oltenia solicita autoritatilor sa acorde atentie si producatorilor clasici de energie, in vederea elaborarii unor prevederi legislative care sa asigure buna functionare, deopotriva, a tuturor producatorilor de energie.   

CE Oltenia ar fi putut asigura și mai multă energie României, dacă modificările legislative care au avut loc de-a lungul timpului nu ar fi condus la: -blocarea proiectelor de reabilitare a unor capacitati de productie, din cauza diminuarii veniturilor si nealocarii fondurilor nerambursabile din PNI, in perioada 2013-2016, respectiv returnarea a 25% din cheltuielile eligibile efectuate pentru eficientizarea grupurilor energetice (procentul alocat in Polonia este de 40%); -realizarea stocurilor de carbune necesare perioadelor de varf de iarna in conditiile lipsei fronturilor de lucru, din cauza neemiterii hotararilor de guvern necesare exproprierilor; -impunerea cumpararii de certificate verzi inclusiv pentru energia consumata in activitatea proprie de extractie si productie a lignitului, desi legislatia precizeaza ca producatorii sunt scutiti de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate in consumul propriu tehnologic (marii consumatori de energie din Romania, cu exceptia CE Oltenia, au fost scutiti de la achizitia unei cantitati considerabile de certificate verzi, iar CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina si ArcelorMittal Galati).”|

 

Articole pe aceeasi tema

  • Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbuneTermocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
  • Autoritatea de reglementare in energie face prima incercare de a elibera sistemul electroenergetic de capacitatile de producere “capusa”. Prima victim CET BrailaAutoritatea de reglementare in energie face prima incercare de a elibera sistemul electroenergetic de capacitatile de producere “capusa”. Prima victim CET Braila
  • Greva de la CE Oltenia influenteaza pretul energiei pe bursa, dar pericolul nu vine de aici. Sistemul energetic risca un blackout daca greva minerilor continuaGreva de la CE Oltenia influenteaza pretul energiei pe bursa, dar pericolul nu vine de aici. Sistemul energetic risca un blackout daca greva minerilor continua
  • Dialogul surzilor: cum va fi preluata energia prosumatorilor in sistemul energetic si ce consecinte va avea asupra furnizorilor de energie?Dialogul surzilor: cum va fi preluata energia prosumatorilor in sistemul energetic si ce consecinte va avea asupra furnizorilor de energie?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Elsaco a finalizat instalatia de desulfurare de la CET 2 Iasi, priect in valoare de 21,7 milioane euro

Next Story

Ministerul Energiei a dat unda verde constructiei centralei electrice de la Iernut

Articole pe aceeasi tema

0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia
0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia

Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Posted On 22 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.