Ce probleme sunt la Portile de Fier intre romani si sarbi?
O delegatie Hidroelectrica condusa de Bogdan Badea, Presedintele Directoratului, s-a deplasat la Centrala Hidroelectrica Portile de Fier I pentru a se intalni cu delegatia Elektropriveda Srbije (societate careia ii apartine Djerdap I, partea sarba a Centralei Portile de Fier), condusa de domnul Milorad Grcici, Directorul General al companiei sarbe, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.
Interesant este ca in ultimii 27 de ani nimeni, nici din Romania nici din Serbia, nu a scos un cuvant (declaratii publice) despre felul in care decurge colaborarea intre cele doua parti la Portile de Fier, dupa caderea regimurilor comuniste. Mai mult, partea romana a demarat retehnologizarea grupurilor energetice inca din anul 1997, chiar daca la vremea respectiva nu se impunea acest lucru. Au urmat apoi contractele de energie cu baietii destepti, la schimb cu lucrarile de retehnologizare, in timp ce pe partea sarba a centralei hidroagregatele au continuat sa functioneze pe vechea tehnologie. Au existat schimburi de energie intre cele doua parti, majoritatea dintre ele fiind tot la mana baietilor destepti. Iata ca, astazi, aflam ca in realitate intre cele doua parti exista oarecare diferende (nu se precizeaza nimic concret), dar care trebuiesc negociate de urgenta. Iata ce spune comunicatul Hidroelectrica:
“Sedinta de lucru face parte din efortul comun romano-sarb, in sensul rezolvarii diferendului cu privire la indeplinirea obligatiilor de efectuare de lucrari de reparatii si inlocuiri de echipamente in contra-partida cu livrarea de energie. Pe ordinea de zi au fost incluse, de asemenea, probleme tehnice vizand activitati curente si proiecte comune ale celor doua companii energetice care gestioneaza amenajarea de la Portile de Fier.
Discutiile de astazi vin ca urmare a intalnirii din data de 19 august 2017, dintre Ministrul roman al energiei, dl Toma Petcu impreuna cu dl Aleksander Antici, Ministrul energiei sarb, ocazie cu care a fost subliniata necesitatea identificarii tuturor solutiilor pentru restabilirea conditiilor de colaborare firesti, precum si directia negocierilor.
„Vrem ca aceasta intalnire intre cele doua companii sa fie una tehnica. Asa cum au stabilit cei doi ministri, vom identifica etapele care sa ne permita sa intram in normalitate. Noi, intotdeauna cand ne referim la sarbi, vorbim despre „partenerii sarbi”. Imi doresc o discutie intre ingineri si nu una intre avocati. Sunt convins ca vom obține rezultate foarte bune” – a declarat dl Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica in deschiderea intalnirii de lucru.
La randul sau, domnul Milorad Grcici, directorul general al Elektropriveda Srbbije, a dat asigurari ca partea sarba este deschisa dialogului, manifestandu-si interesul pentru identificarea de solutii.
Discutiile, purtate intr-o atmosfera destinsa, s-au concentrat pe colaborarea dintre parti. Au fost examinate solutiile tehnice de efectuare a unor lucrari la Portile de Fier si modalitatilor de realizare efectiva a acestora. Astfel, printre temele principale dezbatute de specialisti s-au aflat pregatirile comune pentru iarna 2017-2018, precum si necesitatea efectuarii de lucrari in parteneriat la disipatorul de energie, componenta a carei functie este aceea de a micsora ritmul de uzura al bazei barajului. Cu aceasta ocazie a fost stabilita si componenta echipelor mixte romano-sarbe care sa identifice solutiile optime si s-au dat termene clare de indeplinire a sarcinilor din proiect.
In ceea ce priveste chestiunile referitoare la acordul de schimb paritar romano-sarb de energie-lucrari, la Portile de Fier I–Djerdap, atat dl Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica, cat si dl Milorad Grcici, directorul Elektropriveda Srbbije, au cazut de acord in ceea ce privește necesitatea unei noi intalniri. Aceasta ar urma sa aiba loc in termen de maximum o luna, dupa colectarea de date si documente care sa permita o abordare constructiva. Ambii partenerii de dialog au apreciat ca lucrurile merg in directia corecta si exista premisele rezolvarii cat mai rapide a divergentelor.”