Ce rezultate poti avea daca se combina o pompa de caldura cu panouri fotovoltaice?
Poti sa combini o pompa de caldura cu panouri solare fotovoltaice. Asa vei avea acoperit necesarul de incalzire si de apa calda menajera, intr-un mod prietenos cu mediul.
Este pe deplin posibil ca panourile solare fotovoltaice sa poata produce toata energia electrica de care ai nevoie pentru a folosi pompa de caldura, in functie de numarul de panouri folosite.
De regula se prefera sa generam mai multa energie electrica decat consumam pe parcursul unui an. Desi lucrul acesta nu se aplica pe timp de noapte. Dar este economic sa alegem aceasta varianta?
Despre panourile solare fotovoltaice combinate cu pompa de caldura am discutat cu Domnul Alexandru Marin de la Trust Expert. In acest articol, Blog de Instalatii iti arata detalii complete si recomandari de alegere.
Pot folosi o pompa de caldura cu panouri solare fotovoltaice?
Panourile solare fotovoltaice pot produce energie electrica suficienta pentru ca pompa de caldura sa incalzeasca toata casa. Pompa de caldura poate sa merga bine cu panourile solare fotovoltaice si factura de curent electric va fi mult mai mica
Panouri solare vs pompa de caldura
Pompa de caldura foloseste energie din mediul inconjurator (aer sau pamant) pentru a produce incalzire si apa calda menajera pentru casa ta. Pentru ca pompa de caldura sa mearga, are nevoie de electricitate.
O pompa de caldura aer apa poate produce 3 kW sau mai mult (depinde de pompa de caldura si de COP) din 1 kW de electricitate.
O pompa de caldura sol apa poate produce 3,5 kW sau mai mult (la fel depinde de pompa si de COP) din 1 kW de electricitate.
Un panou solar fotovoltaic se foloseste pentru a genera energie electrica. El absoarbe energia de la soare si o transforma in electricitate.
Asadar pompa de caldura are nevoie de electricitate ca sa functioneze, si instaland panouri solare fotovoltaice producem electricitate. Se pare ca am gasit combinatia perfecta intre cele doua sisteme, nu-i asa?
Pompa de caldura sau panouri solare fotovoltaice?
Panourile solare fotovoltaice sunt mult mai polivalente decat pompele de caldura. O sa-ti placa mai mult daca folosesti energie electrica pentru diferite echipamente din casa.
Dar nu sunt la fel de durabile ca pompa de caldura (mai ales pompa de caldura sol apa) si vor necesita mentenanta mai multa.
Puterea panourilor fotovoltaice este masurate in kW (kilowati). Aceasta masuratoare se refera la cantitatea de energie produsa de panouri pe ora cand soarele este cel mai puternic.
Un sistem mediu de panouri fotovoltaice este in jur de 3 – 4 kW si arata puterea maxima ce poate fi produsa intr-o zi cu mult soare si fara nori. Poate sa fie mai putin daca avem nori pe cer sau dimineata si seara cand nu e multa lumina de la soare.
Asta inseamna ca desi panourile solare ar trebui sa poata produce aproape toata energia electrica de care ai nevoie pentru casa, e putin probabil sa faca asta tot timpul, fara ajutor de la retea.
Astfel panourile fotovoltaice ar trebui sa fie in stare sa asigure circa 50% sau mai mult din necesarul de electricitate al casei. Iar restul se poate folosi de la reteaua de energie electrica.
Pompe de caldura NIBE impreuna cu panouri fotovoltaice
Poti controla utilizarea energiei electrice produsa de panourile fotovoltaice cu automatizarea pompei de caldura NIBE.
Se va folosi prioritar energia produsa de panourile solare proprii si faci economie la energia electrica consumata de la retea.
Aplicatia pompei de caldura NIBE se numeste myUplink si se poate folosi de pe telefonuul mobil sau laptop.
Aici sunt centralizate informatiile de la sistemul de incalzire, racire, apa calda menajera si panouri fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice se pot integra cu pompa de caldura NIBE in doua feluri:
cu interfata de comunicare NIBE EME 20
cu protocolul de comunicare ModBUS.
Panouri solare fotovoltaice NIBE
Panourile fotovoltaice NIBE PV sunt construite din celule de siliciu monocristalin. Ele capteaza energia solara si o transforma in electricitate.
Un panou solar are 60 de celule fotovoltaice iar cadrul lui este facut din aluminiu anodizat de culoare neagra.
Pachet panouri solare fotovoltaice NIBE
Panouri solare fotovoltaice NIBE PVK 30-10 – Dimensiune 1 panou solar: 1755 x 1038 x 35 mm
Invertor NIBE PVI
Controler NIBE EME 20 – comunicarea dintre inverterul solar NIBE PVI si automatizarea pompei de caldura
Suporti montaj acoperis NIBE PRM
Cate panouri solare trebuie la o pompa de caldura?
Cand vine vorba de panouri solare fotovoltaice, cu cat ai mai multe, cu atat mai bine. Daca ai prea putine, abia vei avea electricitate pentru echipamentele mici din casa.
Panourile fotovoltaice difera in dimensiuni de la un producator la altul, dar sunt mai mari decat crezi. Cand le vezi pe acoperis par mici, dar fiecare are 1,7 metri inaltime pe 1 metru latime si grosimea de 4 cm. Trebuie sa aiba o suprafata mare, ca sa poata absorbi cat mai multa lumina posibil.
Ca regula generala, sunt necesare 3 panouri solare pentru 1 kW de energie produsa. Fiecare sistem este diferit si numarul de panouri solare depinde de marimea acoperisului si de locatie.
Daca vrei sa montezi o pompa de caldura si panouri solare fotovoltaice, iti recomand sa iei legatura cu firme specializate pentru dimensionare si proiectare.
Ei te vor sfatui ce sa faci ca sa ai casa cat mai eficienta ca sa ai nevoie de mai putina energie electrica.
Deasemenea trebuie sa-ti poata spune unde se poate monta pompa de caldura si cate panouri solare ai nevoie. Merita sa ai sfaturi profesionale, astfel incat montajul si exploatarea sa fie fara probleme.
De cate panouri fotovoltaice am nevoie?
Am zis mai devreme ca e bine sa ai mai multe panouri fotovoltaice, decat mai putine. Dar mai mult nu inseamna intodeauna si mai bun.
Din schimbul de experienta cu producatorii echipamentelor, Domnul Alexandru Marin de la Trust Expert ne da aceste sfaturi pentru panourile fotovoltaice:
O idee pe care si noi am invatat-o de la suedezi si nemti este ca nu merita sa investesti in panouri solare de capacitate mare. Pentru ca investitia e mai greu de amortizat.
De exemplu daca ai o casa de 150 m2, ai nevoie de o pompa de caldura de 8kW termici. Si atunci nu merita sa investesti in 8kW/h electrici.
Costul pentru 10kW/h electrici generati de panouri este 56.000 lei + manopera.
Merita investitia in 4-6kW/h electrici care costa 23.000 lei respectiv 40.000 lei si se amortizeaza mai repede.
De ce nu merita sa produci mai mult curent decat consumi?
Pentru ca in acest moment tu ca prosumator cumperi curent de la retea cu 0.75 bani pe kW/h, si il injectezi inapoi (surplusul facut de panourile tale) cu 0.20 bani pe kW/h.
Deci mai bine consumi tot ce produci decat sa-l dai inapoi, asta pentru ca investitia e destul de mare.
Intr-adevar daca pe viitor iti cumperi si o masina electrica, se mai amortizeaza.
Dar din nou, problema este ca panourile fotovoltaice produc mult doar ziua, cand teoretic nu esti acasa sa incarci masina.
Studiu de caz si exemplu cu panouri fotovoltaice
Trust Expert este importator si reprezentanta in Romania pentru produsele NIBE Suedia.
Comercializeaza panouri fotovoltaice si pompe de caldura dar si alte echipamente de instalatii.
La sediul lor din Piatra Neamt au montat un sistem de panouri solare fotovoltaice. Vezi mai jos montajul panourilor si grafice de productie a energiei electrice in anii anteriori.
Productie energie electrica 2020 – panouri fotovoltaice
Productie energie electrica 2021 – panouri fotovoltaice
Dl. Marin are dreptate in ceea ce prezinta: HP+PV este BINE.
Dar, dupa cum se stie, marea problema in RO este incalzirea si nu electricitatea
Pentru a fi FOARTE BINE, cred ca ar trebui introdus si un rezervor-acumulator fibra de sticla (ieftin si ingropat) de agent termic, cu urmatoarea functie (chiar daca se mareste putin investitia, dar, se poate deveni cvasi-independent energetic de Enel/Engie si orice alti ciuciunghezi din diverse distributii) astfel:
– ziua, cind nu prea e consum de electricitate, dar este exces de productie, se “electrifica” (incalzitor electric pentru “incalzirea’ rezervorului);
– pompa de caldura se poate programa sa functioneze cind functioneaza PV, sau cind nu e disponibila, se foloseste rezervorul-acumulator pentru incalzire, pina la nivelul de temperatura scazut din rezervor, potrivit.