0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Ce rezultate poti avea daca se combina o pompa de caldura cu panouri fotovoltaice?

Posted On 8 ianuarie 2022
By : Redactia
Comment: 1
Tag: masina electrica, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, prosumatori

Poti sa combini o pompa de caldura cu panouri solare fotovoltaice. Asa vei avea acoperit necesarul de incalzire si de apa calda menajera, intr-un mod prietenos cu mediul.

Este pe deplin posibil ca panourile solare fotovoltaice sa poata produce toata energia electrica de care ai nevoie pentru a folosi pompa de caldura, in functie de numarul de panouri folosite.

De regula se prefera sa generam mai multa energie electrica decat consumam pe parcursul unui an. Desi lucrul acesta nu se aplica pe timp de noapte. Dar este economic sa alegem aceasta varianta?

Despre panourile solare fotovoltaice combinate cu pompa de caldura am discutat cu Domnul Alexandru Marin de la Trust Expert. In acest articol, Blog de Instalatii iti arata detalii complete si recomandari de alegere.

Pot folosi o pompa de caldura cu panouri solare fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice pot produce energie electrica suficienta pentru ca pompa de caldura sa incalzeasca toata casa. Pompa de caldura poate sa merga bine cu panourile solare fotovoltaice si factura de curent electric va fi mult mai mica

Panouri solare vs pompa de caldura

Pompa de caldura foloseste energie din mediul inconjurator (aer sau pamant) pentru a produce incalzire si apa calda menajera pentru casa ta. Pentru ca pompa de caldura sa mearga, are nevoie de electricitate.

O pompa de caldura aer apa poate produce 3 kW sau mai mult (depinde de pompa de caldura si de COP) din 1 kW de electricitate.

O pompa de caldura sol apa poate produce 3,5 kW sau mai mult (la fel depinde de pompa si de COP) din 1 kW de electricitate.

Un panou solar fotovoltaic se foloseste pentru a genera energie electrica. El absoarbe energia de la soare si o transforma in electricitate.

Asadar pompa de caldura are nevoie de electricitate ca sa functioneze, si instaland panouri solare fotovoltaice producem electricitate. Se pare ca am gasit combinatia perfecta intre cele doua sisteme, nu-i asa?

Pompa de caldura sau panouri solare fotovoltaice?

Panourile solare fotovoltaice sunt mult mai polivalente decat pompele de caldura. O sa-ti placa mai mult daca folosesti energie electrica pentru diferite echipamente din casa.

Dar nu sunt la fel de durabile ca pompa de caldura (mai ales pompa de caldura sol apa) si vor necesita mentenanta mai multa.

Puterea panourilor fotovoltaice este masurate in kW (kilowati). Aceasta masuratoare se refera la cantitatea de energie produsa de panouri pe ora cand soarele este cel mai puternic.

Un sistem mediu de panouri fotovoltaice este in jur de 3 – 4 kW si arata puterea maxima ce poate fi produsa intr-o zi cu mult soare si fara nori. Poate sa fie mai putin daca avem nori pe cer sau dimineata si seara cand nu e multa lumina de la soare.

Asta inseamna ca desi panourile solare ar trebui sa poata produce aproape toata energia electrica de care ai nevoie pentru casa, e putin probabil sa faca asta tot timpul, fara ajutor de la retea.

Astfel panourile fotovoltaice ar trebui sa fie in stare sa asigure circa 50% sau mai mult din necesarul de electricitate al casei. Iar restul se poate folosi de la reteaua de energie electrica.

Pompe de caldura NIBE impreuna cu panouri fotovoltaice

Poti controla utilizarea energiei electrice produsa de panourile fotovoltaice cu automatizarea pompei de caldura NIBE.

Se va folosi prioritar energia produsa de panourile solare proprii si faci economie la energia electrica consumata de la retea.

Aplicatia pompei de caldura NIBE se numeste myUplink si se poate folosi de pe telefonuul mobil sau laptop.

Aici sunt centralizate informatiile de la sistemul de incalzire, racire, apa calda menajera si panouri fotovoltaice.

Panourile fotovoltaice se pot integra cu pompa de caldura NIBE in doua feluri:

cu interfata de comunicare NIBE EME 20

cu protocolul de comunicare ModBUS.

 

Panouri solare fotovoltaice NIBE

Panourile fotovoltaice NIBE PV sunt construite din celule de siliciu monocristalin. Ele capteaza energia solara si o transforma in electricitate.

Un panou solar are 60 de celule fotovoltaice iar cadrul lui este facut din aluminiu anodizat de culoare neagra.

Pachet panouri solare fotovoltaice NIBE

Panouri solare fotovoltaice NIBE PVK 30-10 – Dimensiune 1 panou solar: 1755 x 1038 x 35 mm

Invertor NIBE PVI

Controler NIBE EME 20 – comunicarea dintre inverterul solar NIBE PVI si automatizarea pompei de caldura

Suporti montaj acoperis NIBE PRM

Cate panouri solare trebuie la o pompa de caldura?

Cand vine vorba de panouri solare fotovoltaice, cu cat ai mai multe, cu atat mai bine. Daca ai prea putine, abia vei avea electricitate pentru echipamentele mici din casa.

Panourile fotovoltaice difera in dimensiuni de la un producator la altul, dar sunt mai mari decat crezi. Cand le vezi pe acoperis par mici, dar fiecare are 1,7 metri inaltime pe 1 metru latime si grosimea de 4 cm. Trebuie sa aiba o suprafata mare, ca sa poata absorbi cat mai multa lumina posibil.

Ca regula generala, sunt necesare 3 panouri solare pentru 1 kW de energie produsa. Fiecare sistem este diferit si numarul de panouri solare depinde de marimea acoperisului si de locatie.

Daca vrei sa montezi o pompa de caldura si panouri solare fotovoltaice, iti recomand sa iei legatura cu firme specializate pentru dimensionare si proiectare.

Ei te vor sfatui ce sa faci ca sa ai casa cat mai eficienta ca sa ai nevoie de mai putina energie electrica.

Deasemenea trebuie sa-ti poata spune unde se poate monta pompa de caldura si cate panouri solare ai nevoie. Merita sa ai sfaturi profesionale, astfel incat montajul si exploatarea sa fie fara probleme.

De cate panouri fotovoltaice am nevoie?

Am zis mai devreme ca e bine sa ai mai multe panouri fotovoltaice, decat mai putine. Dar mai mult nu inseamna intodeauna si mai bun.

Din schimbul de experienta cu producatorii echipamentelor, Domnul Alexandru Marin de la Trust Expert ne da aceste sfaturi pentru panourile fotovoltaice:

O idee pe care si noi am invatat-o de la suedezi si nemti este ca nu merita sa investesti in panouri solare de capacitate mare. Pentru ca investitia e mai greu de amortizat.

De exemplu daca ai o casa de 150 m2, ai nevoie de o pompa de caldura de 8kW termici. Si atunci nu merita sa investesti in 8kW/h electrici.

Costul pentru 10kW/h electrici generati de panouri este 56.000 lei + manopera.

Merita investitia in 4-6kW/h electrici care costa 23.000 lei respectiv 40.000 lei si se amortizeaza mai repede.

De ce nu merita sa produci mai mult curent decat consumi?

Pentru ca in acest moment tu ca prosumator cumperi curent de la retea cu 0.75 bani pe kW/h, si il injectezi inapoi (surplusul facut de panourile tale) cu 0.20 bani pe kW/h.

Deci mai bine consumi tot ce produci decat sa-l dai inapoi, asta pentru ca investitia e destul de mare.

Intr-adevar daca pe viitor iti cumperi si o masina electrica, se mai amortizeaza.

Dar din nou, problema este ca panourile fotovoltaice produc mult doar ziua, cand teoretic nu esti acasa sa incarci masina.

Studiu de caz si exemplu cu panouri fotovoltaice

Trust Expert este importator si reprezentanta in Romania pentru produsele NIBE Suedia.

Comercializeaza panouri fotovoltaice si pompe de caldura dar si alte echipamente de instalatii.

La sediul lor din Piatra Neamt au montat un sistem de panouri solare fotovoltaice. Vezi mai jos montajul panourilor si grafice de productie a energiei electrice in anii anteriori.

Productie energie electrica 2020 – panouri fotovoltaice

Productie energie electrica 2021 – panouri fotovoltaice

 

Articole pe aceeasi tema

  • Grădinița nr. 34, prima unitate de învățământ din Brașov care își produce energia electrică și vinde surplusul în rețeaGrădinița nr. 34, prima unitate de învățământ din Brașov care își produce energia electrică și vinde surplusul în rețea
  • ANRE simplifica regulile pentru racordarea la retea a prosumatorilorANRE simplifica regulile pentru racordarea la retea a prosumatorilor
  • In sfarsit, dupa un an, Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat prima lista cu peste 5300 de dosare in Programul Casa Verde FotovoltaiceIn sfarsit, dupa un an, Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat prima lista cu peste 5300 de dosare in Programul Casa Verde Fotovoltaice
  • Nu avem inca prosumatori, dar modificam regulile de functionare a lorNu avem inca prosumatori, dar modificam regulile de functionare a lor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiat

Next Story

Cati consumatori casnici și non casnici vor avea facturile la gaz compensate și în luna ianuarie 2022

Articole pe aceeasi tema

0

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Posted On 2 februarie 2023
, By Redactia

Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia

Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel

Posted On 16 ianuarie 2023
, By Redactia

One Comment

  1. dragostin catalin 9 ianuarie 2022 at 07:47 Reply

    Dl. Marin are dreptate in ceea ce prezinta: HP+PV este BINE.
    Dar, dupa cum se stie, marea problema in RO este incalzirea si nu electricitatea
    Pentru a fi FOARTE BINE, cred ca ar trebui introdus si un rezervor-acumulator fibra de sticla (ieftin si ingropat) de agent termic, cu urmatoarea functie (chiar daca se mareste putin investitia, dar, se poate deveni cvasi-independent energetic de Enel/Engie si orice alti ciuciunghezi din diverse distributii) astfel:
    – ziua, cind nu prea e consum de electricitate, dar este exces de productie, se “electrifica” (incalzitor electric pentru “incalzirea’ rezervorului);
    – pompa de caldura se poate programa sa functioneze cind functioneaza PV, sau cind nu e disponibila, se foloseste rezervorul-acumulator pentru incalzire, pina la nivelul de temperatura scazut din rezervor, potrivit.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.