Cea mai recenta investitie a Romgaz duce la cresterea capacitatii de inmagazinare gaze la 3,3 miliarde Nmc
SNGN Romgaz SA a pus in functiune o noua instalatie de comprimare si uscare a gazelor naturale, aferenta depozitului de inmagazinare de la Sarmasel (Mures). Investitia, care insumeaza aproape un sfert de miliard de lei, va creste capacitatea de inmagazinare a depozitului si capacitatea de livrare a gazelor naturale in varfurile de consum.
Astfel, Romania are acum o capacitate maxima de inmagazinare care trece pentru prima data peste 3,3 mld. Nmc/ciclu si o capacitate de livrare din depozite de 30 Nmc/zi.
SNGN Romgaz va continua sa investeasca in modernizarea si construirea de noi facilitati, pentru a mentine nivelul cantitativ si calitativ al productiei de gaze naturale.
Miercuri, 20 iulie 2016, Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA, prin Sucursala de Inmagazinare Subterana a Gazelor Naturale Ploiesti, a pus in functiune noua instalatie a Statiei de Comprimare si Uscare a gazelor naturale de la Sarmasel (judetul Mures), investitie derulata in ultimii trei ani si care ajunge la peste 238 de milioane de lei (circa 54 de milioane de euro).
Noua facilitate de comprimare si uscare aferenta depozitului Sarmasel va permite cresterea capacitatii de inmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, cresterea calitatii gazelor naturale livrate si a capacitatii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.
Cresterea capacitatii depozitului se datoreaza in principal instalarii unei noi capacitati de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc. Statia de comprimare si uscare pentru inmagazinare gaze este dotata cu tehnologie americana de varf, care se remarca printr-un consum redus de energie, respectand cu strictete toate cerintele europene si nationale in materie de protectie a mediului.
Punerea in functiune a facilitatii de la Sarmasel reprezinta atingerea unei borne importante pentru securitatea energetica a Romaniei in privinta capacitatii maxime de inmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, Romania poate inmagazina 3,3 miliarde de Nmc/ciclu, investitia contribuind si la cresterea capacitatii de extractie a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putand ajunge la 30 milioane de Nmc.
Romgaz aloca resurse in crestere pentru cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, pentru preluarea varfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum si pentru cresterea gradului de siguranta a alimentarii cu gaze a consumatorilor.
Despre inmagazinarea subterana si rolul sau in asigurarea securitatii energetice
Inmagazinarea subterana reprezinta o activitate vitala in asigurarea continuitatii furnizarii necesarului de gaze naturale pentru consum industrial si casnic. Aceasta are ca scop acoperirea varfurilor de consum cerute de piata, cauzate de variatiile de temperatura, precum si mentinerea caracteristicilor de functionare optima a sistemului national de transport al gazelor naturale.
Pe langa functia de acoperire a varfurilor de consum ale gazelor in anotimpul friguros, depozitele de gaze au si rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze in cazuri extraordinare (calamitati naturale, cutremure sau alte evenimente neprevazute, inclusiv intreruperi accidentale ale productiei curente sau ale furnizarii de gaze naturale din import).