Cel mai dramatic faliment din istoria energeticii romanesti: statul nu mai poate face nimic pentru salvarea CE Hunedoara
Mineritul din Valea Jiului, doua termocentrale cu o putere instalata de peste 1200 MW, peste 6000 de angajati si servicii conexe acestei structuri sunt pe punctul de a disparea. Administratorul judiciar, firma GMC SPRL, afirma raspicat ca statul roman este singurul care poate sterge intr-un fel sau altul datoria de 1,5 miliarde de lei a Complexului energetic, dar lasa sa se inteleaga ca si curatata de datorii compania nu are cum sa functioneze in conditii de rentabilitate in piata de energie electrica. De ce s-ar sterge atunci datoriile? La randul lui, ministrul energiei, Victor Grigorescu spune ca salvarea CEH nu tine de nicio decizie politica. Cu alte cuvinte, adio si fier vechi la vanzare cat cuprinde. Dupa disparitia Termoelectrica, mascata printr-o reorganizare care nici in ziua de azi nu s-a dovedit viabila, falimentul Complexului Energetic Hunedoara va fi cea mai dura lovitura pentru sistemul energetic romanesc. Cale de salvare nu exista in conjunctura actuala, decat intr-o singura varianta. Comisia Europeana nu va accepta insa nici in ruptul capului ceea ce guvernul Romaniei nu este inca in stare sa propuna.
Separarea activitatii de minerit de productia de energie si apoi cuantificare rezultatelor finale nu mai poate fi o solutie acceptata pentru simplu motiv ca nici asa nu are cine plati restantele de plata. Inclusiv angajatii CE Hunedoara stiu acest lucru, dovada ca solicitarile lor nu merg inspre salvarea societatii, ci inspre obtinerea de salarii compensatorii. „Salvarea Complexului Energetic Hunedoara nu tine de nicio decizie politica, iar solutiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
„Pentru mine, doua lucruri sunt importante: ca exista un raport asupra cauzelor insolventei si incurajarea mea catre administratorul judiciar este sa-si duca munca pana la capat, sa ia acele masuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv sa transmita tuturor institutiilor unde are de transmis documente. Acest raport vine in urma unei analize a documentelor societatii, facand o analiza foarte concreta”, a spus ministrul, la o dezbatere pe tema viitoarei strategii energetice. Vorbe goale.nimeni nu stie ce trebuie facut.
Si totusi, Complexul Energetic Hunedoara, restructurat la sange, ar putea supravietui. Solutia este una insa greu de acceptat. Destructurarea sistemului de producere a energiei electrice din Romania, prin separarea acestuia in functie de tipul de generare a energiei isi arata „roadele” in ziua de azi. Caci, nu numai Complexul Energetic Hunedoara este in colaps, ci si Complexul Energetic Oltenia si toate centralele pe carbune ramase inca in functiune. Paradoxal, aceste centrale asigura, cu toate investitiile in energie regenerabila, circa 30 % din consumul de electricitate al Romaniei. Se inchid peste tot in Europa centrale care fuctioneaza pe baza de carbune, dar acolo unde sa intampla acest lucru exista si alternativa. Romania, din pacate, nu are alternativa si nu are cu ce inlocui, cel putin in momentul de fata, energia pe carbune.
CE Hunedoara produce in jur de 5% din necesarul de consum al energiei electrice in Romania. Teoretic, disparitia companiei nu ar lasa mare gaura economica in sistem. Practic, odata cu falimentul CEH toata energetica pe baza de combustibili fosili este amenintata cu disparitia. Nu mai vorbim de efectele sociale ale acestei realitati. „Complexul Energetic Hunedoara a devenit deja o afacere, dar nu o afacere asa cum credem, in sensul continuarii activitatii de minerit si energetice, ci una in purul sens al devalizarii. O moarte brusca poate produce socuri, una lenta poate fi acceptata.Asta se va intampla la Complexul Energetic Hunedoara, in care s-au pompat miliarde de lei de la buget doar pentru a produce si mai mari pierderi. Nu are rost sa intram acum in amanunte economice, respectiv in ceea ce inseamna huila din Valea Jiului sau performantele energetice ale celor doua termocentrale Mintia si Paroseni. Numai in aceasta din urma s-au investit pentru o retehnologizare facuta pe jumatate peste 150 de milioane de dolari, in urma cu cativa ani. Am surprins in analizele noastre toate aceste lucruri. Ceea ce merita insa sa repetam este faptul ca, nesperat, Complexul Energetic Hunedoara poate fi o mare afacere pentru orice viitor lichidator,” am scris in urma cu cateva saptamani. Iata ca am avut gura blestemata.
Sa revenim insa la unica solutie existenta pentru a mai salva ceva din CE Hunedoara. Oricat ar parea de curajoasa si posibil contestata afirmatia noastra, solutia la CE Hunedoara si chiar la CE Oltenia este una singura: curatarea lor de zgura datoriilor si apoi integrarea intr-o companie care sa contina un mix energetic. In caz contrar se alege praful de aceste complexuri in cel mai scurt timp. Vom analiza cat de curand aceasta varianta.
Stergerea datoriilor este o solutie proasta . Datoriile nu au venit din cer , au fost facute de oameni . Oameni care au decis in cunostinta de cauza si responsabil . Decizii proaste . Politica proasta, oameni mediocri sau rau intentionati . Adunarea producatorilor de energie intr-o companie integrata , asa cum a fost RENEL – Conel , nu se poate face astazi. CEO si CEH trebuie curatate si apoi, daca mai ramine ceva care merita, unificate . Hidro pare curatata , Nucleara pare spalata , restul e balast . S-ar putea sa fie mai ieftin de inchis decit de curatat . „Tempi passati”! La vremuri noi , idei noi!
Mister Jack, păstrează aberațiile pentru tine, nu le mai publica că poate le citește o minte „sclipitoare” și ne vom întoarce ca în Evul Mediu la lumina opaițului.