0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

CEZ face conexiunea intre cresterea pretului energiei si liberalizarea pietei

Posted On 4 iulie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ACUE, cez Romania, CEZ Vanzare, liberalizarea pietei de energie, Martin Zmelik, piata de echilibrare, pret energie electrica

Scumpirea energiei electrice de la 1 iulie este prima lectie mai putin placuta a liberalizarii pietei, iar autoritatile ar trebui sa analizeze foarte bine situatia, in special cea de pe piata de echilibrare, intrucat preturile sunt in continuare foarte mari, a declarat Martin Zmelik, CEO al CEZ Romania.El s-a referit la situatia din primele luni ale anului, cand preturile energiei pe bursa au crescut la niveluri de doua ori mai mari decat la finele anului trecut.

„Daca incercam sa concluzionam situatia cu care ne-am confruntat in primavara, as spune ca a fost prima lectie mai putin placuta a liberalizarii pietei. Au fost traderi cu preturi speculative. In plus, estimarea noastra pentru temperaturile din iarna era cu cinci grade in plus fata de ce a fost in realitate, iar acest lucru a avut un impact urias asupra consumului. Totodata, Romania doreste o integrare si este afectata de evolutia pretului de pe pietele din jur”, a spus reprezentantul companiei energetice, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestuia, inca exista anumite componente reglementate, nu doar pe partea de vanzare, ci si pe cea de distributie care inca nu reflecta adevaratele preturi din piata.

„Toata lumea se astepta, dupa acele luni nebune de iarna, ca situatia se va calma, dar preturile sunt inca foarte mari pe piata angro. In opinia noastra, autoritatile ar trebui sa acorde mai multa atentie pe modul in care evolueaza preturile si sa analizeze aceasta situatie si, in special, modul cum functioneaza piata de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecinta a liberalizarii pietei si, in loc de speculatii, am aprecia mai degraba un set de solutii, in special pentru piata de echilibrare”, a mai spus oficialul CEZ Romania.

Zmelik a aratat ca, impreuna cu celelalte companii energetice din ACUE (Federatia Companiilor de Utilitati din Energie), CEZ Romania elaboreaza un studiu pe aceasta tema, in urma caruia va veni cu sugestii pentru autoritati.

La randul sau, Doina Vornicu, directorul de operatiuni al CEZ Romania, a aratat ca, pentru CEZ Vanzare, cresterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adica la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piata concurentiala. „Daca lucrurile merg intr-o dinamica normala, noi anticipam pentru trimestrul IV un pret de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat ea.

Vornicu a subliniat ca pretul energiei este in continuare mare, una dintre cauze fiind cresterea consumului in regiune. „Dupa cum observati, pretul energiei nu scade. Intr-un fel exista si explicatii in piata: suntem intr-o piata cuplata, unde creste consumul. Si in Romania a inceput sa creasca consumul si anticipam si o dezvoltare economica ce nu poate sa aiba loc in absenta unei cresteri de consum de energie electrica”, a spus directorul de operatiuni.

Vornicu a aratat ca liberalizarea pietei ii va determina pe consumatori sa fie mai responsabili in privinta estimarii propriului consum de energie.

„Deschiderea pietei este un subiect interesant si fierbinte pentru toata lumea. CEZ este si furnizor de ultima instanta in zona Olteniei, si furnizor pe piata libera in toate zonele din tara. Deschiderea pietei pentru casnici inseamna, pe de o parte, mai multa flexibilitate din punctul de vedere al clientilor in alegerea unui partener, dar inseamna si mai multa responsabilitate din partea clientului sa cunoasca exact cata energie are nevoie sa consume, sa comunice cu furnizorul aceste lucruri, sa-si asume responsabilitatea daca acea cantitate este mai mare sau mai mica, deci exista un dialog si o responsabilitate crescuta”, a subliniat Doina Vornicu.

Piata energiei electrice se va liberaliza complet pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2018.

CEZ Romania a incheiat anul trecut cu pierderi de 229 de milioane de lei, dupa un rezultat negativ de 410 milioane de lei in 2015, arata datele furnizate marti de reprezentantii companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar si de amanarea unor certificate verzi in valoare de 150 de milioane de lei. In acelasi timp, valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungand la 466 milioane de lei.

Totodata, numarul minutelor de intreruperi neplanificate per consumator a scazut anul trecut la 330, de la 828 de minute in 2012, iar numarul penelor de curent per consumator a fost de 3,8, fata de 6,5 in 2012.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Marea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul ConcurenteiMarea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei
  • Cat influenteaza dezechilibrele si lipsa managementului performant pretul energiei electrice in piata Spot?Cat influenteaza dezechilibrele si lipsa managementului performant pretul energiei electrice in piata Spot?
  • Energia electrica este mai scumpa doar pentru consumatorii care nu stiu sa-si aleaga furnizorii?Energia electrica este mai scumpa doar pentru consumatorii care nu stiu sa-si aleaga furnizorii?
  • Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediariHidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cu ce ne-am ales dupa 3 ani de la cea mai spectaculoasa privatizare din Romania: listarea la bursa a Electrica?

Next Story

Instititutul de Cercetari Nucleare de la Pitesti aniverseaza 46 de ani de la infiintare

Articole pe aceeasi tema

0

Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari

Posted On 17 februarie 2021
, By Redactia

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021
, By Redactia

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.