CEZ face conexiunea intre cresterea pretului energiei si liberalizarea pietei
Scumpirea energiei electrice de la 1 iulie este prima lectie mai putin placuta a liberalizarii pietei, iar autoritatile ar trebui sa analizeze foarte bine situatia, in special cea de pe piata de echilibrare, intrucat preturile sunt in continuare foarte mari, a declarat Martin Zmelik, CEO al CEZ Romania.El s-a referit la situatia din primele luni ale anului, cand preturile energiei pe bursa au crescut la niveluri de doua ori mai mari decat la finele anului trecut.
„Daca incercam sa concluzionam situatia cu care ne-am confruntat in primavara, as spune ca a fost prima lectie mai putin placuta a liberalizarii pietei. Au fost traderi cu preturi speculative. In plus, estimarea noastra pentru temperaturile din iarna era cu cinci grade in plus fata de ce a fost in realitate, iar acest lucru a avut un impact urias asupra consumului. Totodata, Romania doreste o integrare si este afectata de evolutia pretului de pe pietele din jur”, a spus reprezentantul companiei energetice, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit acestuia, inca exista anumite componente reglementate, nu doar pe partea de vanzare, ci si pe cea de distributie care inca nu reflecta adevaratele preturi din piata.
„Toata lumea se astepta, dupa acele luni nebune de iarna, ca situatia se va calma, dar preturile sunt inca foarte mari pe piata angro. In opinia noastra, autoritatile ar trebui sa acorde mai multa atentie pe modul in care evolueaza preturile si sa analizeze aceasta situatie si, in special, modul cum functioneaza piata de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecinta a liberalizarii pietei si, in loc de speculatii, am aprecia mai degraba un set de solutii, in special pentru piata de echilibrare”, a mai spus oficialul CEZ Romania.
Zmelik a aratat ca, impreuna cu celelalte companii energetice din ACUE (Federatia Companiilor de Utilitati din Energie), CEZ Romania elaboreaza un studiu pe aceasta tema, in urma caruia va veni cu sugestii pentru autoritati.
La randul sau, Doina Vornicu, directorul de operatiuni al CEZ Romania, a aratat ca, pentru CEZ Vanzare, cresterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adica la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piata concurentiala. „Daca lucrurile merg intr-o dinamica normala, noi anticipam pentru trimestrul IV un pret de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat ea.
Vornicu a subliniat ca pretul energiei este in continuare mare, una dintre cauze fiind cresterea consumului in regiune. „Dupa cum observati, pretul energiei nu scade. Intr-un fel exista si explicatii in piata: suntem intr-o piata cuplata, unde creste consumul. Si in Romania a inceput sa creasca consumul si anticipam si o dezvoltare economica ce nu poate sa aiba loc in absenta unei cresteri de consum de energie electrica”, a spus directorul de operatiuni.
Vornicu a aratat ca liberalizarea pietei ii va determina pe consumatori sa fie mai responsabili in privinta estimarii propriului consum de energie.
„Deschiderea pietei este un subiect interesant si fierbinte pentru toata lumea. CEZ este si furnizor de ultima instanta in zona Olteniei, si furnizor pe piata libera in toate zonele din tara. Deschiderea pietei pentru casnici inseamna, pe de o parte, mai multa flexibilitate din punctul de vedere al clientilor in alegerea unui partener, dar inseamna si mai multa responsabilitate din partea clientului sa cunoasca exact cata energie are nevoie sa consume, sa comunice cu furnizorul aceste lucruri, sa-si asume responsabilitatea daca acea cantitate este mai mare sau mai mica, deci exista un dialog si o responsabilitate crescuta”, a subliniat Doina Vornicu.
Piata energiei electrice se va liberaliza complet pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2018.
CEZ Romania a incheiat anul trecut cu pierderi de 229 de milioane de lei, dupa un rezultat negativ de 410 milioane de lei in 2015, arata datele furnizate marti de reprezentantii companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar si de amanarea unor certificate verzi in valoare de 150 de milioane de lei. In acelasi timp, valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungand la 466 milioane de lei.
Totodata, numarul minutelor de intreruperi neplanificate per consumator a scazut anul trecut la 330, de la 828 de minute in 2012, iar numarul penelor de curent per consumator a fost de 3,8, fata de 6,5 in 2012.