0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Comisia de Industrii se apropie de verdictul final in cazul persoanelor fizice care produc energie electrica din surse regenerabile

Posted On 15 aprilie 2018
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Comisia pentru Industrii, Consum Propriu Tehnologic, OUG 24/2017, persoane fizice care produc energie regenerabila, pret energie, servicii de distributie

Foarte posibil ca maine, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor sa dea unda verde ordonantei de urgenta care reglementeaza rolul energiei regenerabile in contextul mai larg al politicilor energetice pe care Romania incearca sa le adapteze cerintelor europene. Ordonanta cu pricina este asteptata deopotriva de marii producatori de energie din surse regenerabile, precum si de cei mai mici (prosumeri), care sunt blocati in momentul de fata de neintelegerile existente intre reglementarile ANRE, legea energiei si pozitia Ministerului de Finante. Am scris despre aceste lucruri in urma cu cateva saptamani. Maine s-ar putea sa avem un raspuns la problemele aparute de-a lungul timpului si indraznim sa anticipam ca acest raspuns nu va fi deloc multumitor pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Prezentam mai jos un punct de vedere al Greenpeace Romania referitor la Ordonanta 24/2017 si modificarile pe care Comisia pentru Industrii Incearca sa le aduca:

Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor se pregateste sa trimita spre votul final din Camera proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2017. Acest document stabileste, printre altele, cum vor putea persoanele fizice din Romania sa produca energie din surse regenerabile. Din pacate, desi avem o lege a regenerabilelor de un deceniu, lucrurile raman neclare. Autoritatile, fie ele locale, de reglementare sau centrale, sustinute din umbra de alti jucatori cu interese pe piata de electricitate, blocheaza accesul micilor producatori – persoane fizice – la retea.

Si toate acestea in pofida conditiilor climatice favorabile ale Romaniei si a suprafetei mari de acoperisuri pe care tara noastra ar putea sa o exploateze. In conditiile unei atmosfere de neincredere totala pe piata de capital in ceea ce priveste investitiile in regenerabile in Romania, o intrebare fireasca se naste: cum ne vom atinge noul target de energie regenerabila (probabil in jurul a 35% pentru 2030)?

Lecturand proiectul de lege pentru aprobarea OUG24/2017, cateva paragrafe demonstreaza ca deceniul de suferinta pentru micii producatori (sau pentru cei interesati sa aiba un sistem fotovoltaic pentru autoconsum) nu a fost suficient. Propunerea ANRE catre Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor prelungeste agonia, neaducand nici in aceasta modificare a legii un sistem de promovare a producerii de energie din surse regenerabile pentru persoanele fizice. Desi, ironic, legea are in titlu termenul “promovare”.

Ce e nociv in proiectul de lege?

  1. plafonarea pretului pe kWh la pretul pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorilor (reglementat de ANRE)- este o asociere nemaintalnita in Europa, o masura clara de blocare a dezvoltarii regenerabilelor la nivel mic in Romania. Pretul oferit e doar 1/3 din pretul de retail (0,21 lei fata de 0,6-0,7 lei la retail persoane fizice).

Defalcarea pretului la energie electrica aici: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

  1. regularizarea financiara cu serviciile de distributie – in forma actuala (cu pretul stabilit prin nivelul consumului propriu tehnologic al distribuitorilor) este total dezavantajoasa economic. Practic, pentru 1 kWh, un producator ar primi 0,21 lei, care s-ar compensa cu tariful de distributie de 0,14 lei. La 7 bani / kWh produs, micii investitori nu isi pot amortiza investitia. Mai mult, atunci cand au nevoie de energie, micii producatori vor cumpara energie la pretul de retail, adica de 10 ori mai mare.

Pentru ca un astfel de sistem de compensare sa functioneze in directia stimularii producatorului e nevoie de o regularizare cantitativa.

  1. plafonarea la 100 MW la nivel national a capacitatii instalate – scazand autoconsumul (cam 30% din cantitatea produsa) si luand in calcul randamentul instalatiilor solare, cantitatea injectata in retea la o capacitate instalata de 100 MW este foarte mica. Cu alte cuvinte, nu pune in niciun fel in pericol reteaua si blocheaza fatis dezvoltarea micilor producatori. E o plafonare contrazisa in decembrie 2017 chiar de ANRE in cel mai recent proiect de ordin de implementare pentru persoane fizice a OUG 24 (ANRE propunea 100 MW / distribuitor, deci de 8 ori mai mult).
  2. cadrul legal pentru vanzarea si taxarea energiei – in continuare, reglementarea din punct de vedere fiscal pentru micii producatori ramane nerezolvata. Pot vinde energie persoanele fizice? Intr-un raspuns solicitat de Greenpeace Romania de la Ministerul Finantelor Publice, acesta spune – intr-un mod foarte alambicat- ca nu.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cata vreme ne mai furam caciula in privinta capacitatii reale de producere de energie electrica a Romaniei?Cata vreme ne mai furam caciula in privinta capacitatii reale de producere de energie electrica a Romaniei?
  • Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.
  • Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementatDeclaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat
  • Profitul din exploatare al Transelectrica a crescut cu 54% in 2018Profitul din exploatare al Transelectrica a crescut cu 54% in 2018
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cat platesc consumatorii de energie electrica din Romania pentru morfina administratata CE Hunedoara, aflat in moarte clinica de cativa ani

Next Story

A fost dat startul lucrarilor de constructii la statiile de comprimare gaze de pe viitoarea conducta BRUA

Articole pe aceeasi tema

0

Cata vreme ne mai furam caciula in privinta capacitatii reale de producere de energie electrica a Romaniei?

Posted On 2 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.

Posted On 26 februarie 2020
, By Redactia
0

Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat

Posted On 17 noiembrie 2019
, By Redactia

One Comment

  1. Ghita Dacu 16 aprilie 2018 at 11:29 Reply

    Nu vă este clar? De la micul producător care ajută și la funcționarea mai economică a rețelelor inclusiv de distribuție, cei mari, politicieni si distribuțiile, nu pot lua ”peșcheș”, în timp ce de la marile centrale eoline sau solare pot. Tot așa pot lua și de la marii consumatori (energofagi) care sunt scutiți astfel de taxa pentru energie regenerabilă.
    Se fac deci legi după cum se poate incasa nelegal și nu după cum are nevoie țara.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.